Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

torsdag 29 november 2007

Kramas mera!

6-8 kramar om dagen borde kanske Socialstyrelsen rekommendera? Nä, skämt åsido, en enkätundersökning beställd av Röda Korset visade att vi svenskar är bra på att kramas. 94 % hade kramats under veckan skriver DN
Dock hade de äldre inte kramats i lika stor utsträckning som övriga.

Röda Korset har startat en insamling så att de ska kunna utbilda fler volontärer som kan besöka äldre och kramas och umgås. Säkert välbehövligt.
Alldeles för många gamla sitter nog ensamma hemma i väntan på hastiga besök av jäktad hemtjänstpersonal. Att få umgås i lugn och ro, ta en promenad och få sig en kram gör säkert underverk för livskvaliten.

Jag tror fler kramar skulle vara bra för de flesta av oss. Är kramen kryddad med en vänlig kommentar så blir den ännu bättre!

Kia

onsdag 28 november 2007

Mobbing på jobbet

DN skriver idag om en ny undersökning om vantrivsel i arbetet:

Var femte anställd i Sverige känner sig mobbad eller trakasserad. För många är skälet att de inte klarar av sina arbetsuppgifter. 350 000 svenskar trivs ordentligt dåligt på arbetsplatsen, visar en ny undersökning från Handelns utredningsinstitut. Samtidigt känner sig var femte anställd utfryst, mobbad eller trakasserad. De som vantrivs tror ofta att kolleger och chefer tycker att de gör ett dåligt jobb. Det stämmer överens med företagarenkäter där var sjunde anställd inte anses klara av sina arbetsuppgifter. Men i stället för att säga upp sig väljer många att stanna kvar i otrivseln i hopp om att arbetsgivaren ska köpa ut dem med höga avgångsvederlag. Detta bidrar till orörligheten på svensk arbetsmarknad, samtidigt som denna orörlighet tvingar många svenskar att dröja sig kvar i en nedbrytande arbetssituation. Det skriver Stefan Fölster och Björn Lindgren, chefsekonom respektive ekonom på Svenskt Näringsliv.

Det finns många olika trådar att nysta i från den här artikeln och jag kommer bara ägna mig åt en av dem pga av tidsbrist. Nämligen att så många tydligen stannar kvar på arbetsplatser där de mår dåligt i hopp om att bli utköpta. Dessutom råder facket enligt artikeln människor till detta. Märkligt tycker jag eftersom det borde säga sig självt att det är ohälsosamt. Särskilt om det är så illa att man inte bara vantrivs med jobbet utan dessutom blir mobbad. Inte konstigt om folk blir sjuka!
/Kia

måndag 26 november 2007

Köpfri dag blev inköpsdag

I lördags var det antikonsumtionsdagen "En köpfri dag". Jag var inne en sväng i staden och där var ett enda stort myller av människor fullastade med påsar. Antingen hade de inte hört talas om köpfrihetsdagen eller så struntade de i det. DN skriver att handlarna inte märkte någon skillnad.

Jag för min del har många köpfria dagar på ett år men faktiskt inte just i lördags. Det var ett par grejor jag behövde just då och inte kunde vänta med.
Hoppas i alla fall att några uppmärksammade den här dagen och åtminstone tänkte till kring sin konsumtion. Med tanke på miljöhot och klimatvarningar hoppas jag att det var riktigt många... Och från tanke till handling behöver steget inte vara så stort.
Tänk först - handla sedan!
/Kia

söndag 25 november 2007

Frukt(an)?

Ungefär hälften av allt frukt och grönt innehåller spår av bekämpningsmedel skriver Svenskan. Många varor innehåller dessutom flera olika sorters bekämpningsmedel.

"Frukt och grönsaker som i dag får säljas i butikerna kan redan inom några år klassas som otjänliga. Det väntas, enligt Kemikalieinspektionen och flera experter, bli följden när EU inför en ny typ av gränsvärden för flera av de mest potenta bekämpningsmedlen."

Bra! Jag äter mycket frukt och grönt för att det är gott och nyttigt.För att jag vill må bra helt enkelt. INTE för att få i mig en bekämpningsmedelscocktail!

/Kia

torsdag 22 november 2007

Fina fisken

Nu finns ytterligare undersökningar som visar hur nyttig fisk är.
DN skriver att forskningen visat att äldre som äter fisk ofta bevarar kognitiva förmågor bättre. Fast det skulle vara riktig fisk; fet eller mager, inte fiskolja. Det gör att forskarna tror att det kan vara något annat än Omega 3 fett som ger den goda effekten.

Om man behöver fler skäl än att det smakar gott så kan ju ovanstående vara en anledning att välja fisk. Själv bestämde jag mig just nu att äta laxwok till lunch och längtar redan...
Kia

onsdag 21 november 2007

Steg mot bättre hälsa

Stegmätare är verkligen en bra och motiverande uppfinning. Att få svart på vitt på hur mycket jag rört på mig under dagen är bra. Det bästa är att ALLA steg räknas. Ibland kan jag känna mig supernyttig för att jag varit ute på långpromenad. Resten av dagen har jag kanske suttit framför dator och då blir det totala antalet steg inte imponerande. En dag då jag inte tycker jag rört så mycket på mig men då jag uträttat många ärenden på olika håll kan mätaren visa att de oräknade stegen totalt sett var många fler än jag anat.

Vid det här laget har jag använt stegräknare så länge att jag har mätt upp ett antal sträckor. Det har också blivit en vana att utnyttja möjligheter till extra steg. Exempelvis om det dröjer några minuter innan den jag ska träffa kommer så vankar jag omkring. Jag väntar inte på bussen utan går till nästa hållplats osv.Alla de här småstegen blir en lååååååååång sträcka på ett år.

Enligt DN förbättrar många sin hälsa, går ner i vikt samt får lägre blodtryck när de använder sig av stegmätare. Vad jag tror de får på köpet är livsenergi och glädje.

En stegräknare är en löjligt billig investering i ett bättre liv!
Finns att köpa på Apoteket och i sportaffärerna. En modell jag hört rekommenderas från experter finns här.
/Kia

tisdag 20 november 2007

Angelägen diskussion

Anders Milton tar upp ett angeläget ämne till diskussion på DN debatt idag. Med anledning av att en man som tidigare dömts för mord och nu efter avtjänat straff har börjat studera till läkare tar Milton upp ett antal intressanta frågeställningar.

Lätta lösningar på frågeställningarna finns inte och ju mer jag grubblar över alla frågor som dyker upp i mitt huvud desto svårare blir det. Här är bara några av de frågor jag började tänka på:

Ska man behöva lida hela livet för ett brott man begått?
Är inte straffet avtjänat och brottet sonat efter avslutat straff?
Kan människor förändras till det bättre? (Ja! är mitt spontana svar.)
Vilka möjligheter finns i realiteten för straffade att återanpassas till samhället?
Vad har allmänheten rätt att kräva av läkare och andra yrkesgrupper?
Borde det kanske vara strängare kontroll på många utbildningsintag och anställningar för att skydda dem som är utsatta och värnlösa?

Var finns den magiska gränsen som ger rimligt skydd till utsatta men som samtidigt låter människor som begått brott ha en chans att förändras och komma tillbaka till samhället på nytt?
Kia

måndag 19 november 2007

Ansvarslös rehabilitering

..eller ska vi helt enkelt uttycka det som att det ofta inte blir någon rehabilitering alls. Ingen har nämligen ett huvudansvar för att så sker. Försäkringskassan har ett samordningsansvar men inget huvudansvar och inga sanktionsmöjligheter.

Sunt Liv skriver om de öppna utfrågningar som anordnats av Socialutskottet om rehabiliteringsprocessen och vägen tillbaka till arbete.

"Irene Jensen, professor i personskadeprevention vid Karolinska institutet, inledde den del av utfrågningen som skulle belysa forskarnas syn på rehabilitering.

– Studier visar att en av de viktigaste aspekterna på rehabilitering är att den sätts in i tid. När rehabiliteringsinsatsen sätts in inom två månader är efter sju år bara tio procent förtidspensionerade på heltid. För de där insatserna sker senare är efter sju år hela 60 procent förtidspensionerade på heltid."


Bara det lilla citatet är väl talande nog men läs hela artikeln - se ovan.
Rehabprocessen måste förbättras, alldeles för många slås ut och lider längre än nödvändigt. Det innebär också stora kostnader för samhället.
/Kia

Julhysterin är på intåg

NK visar redan upp sin julskyltning. Årets fönster är fint med många skojiga saker att se på.
Mindre skojigt är väl den stora köphysteri som snart utbryter. Svensk Handel tror på nya rekord.
Kan vi inte istället satsa på att sätta andra rekord? Rekord i givande till fattiga och utsatta skulle kännas mycket bättre.
Kia

söndag 18 november 2007

Spännande möte

Idag var jag på möte med ett gäng ICC-coacher och Lars-Erik Uneståhl som presenterade nya kurstänk från Skandinaviska Ledarhögskolan. Meningen med mötet var att diskutera uppläggen på vissa utbildningar och möjliga nya vägar för dessa.

Här finns mycket att hämta för den som vill leva ett friskare liv. Livsfärdighetsträning låter väl härligt? Det är något vi alla skulle behöva mer av.
Något som borde skrivas ut istället för mediciner i många fall...

Jättekul var det att få träffa så många nya människor och spännande att höra deras kloka kommentarer. Ska bli spännande att se vad som blir utav detta.
För mig var det en riktig vitaminkick att vara där. Tyvärr var jag tvungen att gå innan mötet slutade men väntar med spänning på informationen som snart kommer.
/Kia

Medicin i mängder

DN skriver om de allmer ökande läkemedelskostnaderna. Bland annat skriver man om blodfettsänkande medel som används av många.

"Ett annat effektivt sätt att minska höga blodfetter är en rökfri livsstil med hälsosam mat och motion. Och innan statiner börjar användas ska patienterna också förändra sin livsstil.

- Det är basen för all blodfettsänkning, men livsstilsförändringar är inte heller gratis om man ska bedriva det inom sjukvårdens ram. Det ska följas upp med återbesök och prover, aktiviteter och gruppverksamhet som också kostar pengar. Rökstopp är den mest kostnadseffektiva livsstilsförändringen, särskilt om man redan har haft en hjärtinfarkt, säger Peter Nilsson.


All medicinering innebär risk för biverkningar. Mediciner, mediciner mot medicinernas biverkningar, läkarbesök, sjukhusinläggningar med mera kostar massor. Dessutom är det ju så att bara för att man medicinerar bort ett symtom på felaktig livsstil innebär inte med automatik att människor känner sig friskare eller att de blir det.

Faktum är att många av de stora folksjukdomarna är livsstilsrelaterade. Därför anser jag att man borde lägga mera vikt vid förebyggande arbete. En hyfsat bra livsstil sänker ju inte bara sjukdomsrisker. Den ökar livskvaliteten och livsglädjen!

Här är ett par andra bloggar som tagit upp andra intressanta aspekter på den här artikeln Ninja Isters meningslösa och detSuger

/Kia

fredag 16 november 2007

En inspiration för andra

Kristina Axén Olin skriver in sig en månad på Nämndemansgården för att komma tillrätta med sina alkoholproblem och få bättre balans i livet. Modigt och klokt gjort att vara öppen med detta och ta tag i problemen tycker jag.
Dessutom inspirerar hon förhoppningsvis andra som har problem att ta itu med dem.

Både DN och Svenskan skriver förstås om detta och många bloggare har kommenterat.Åsikterna om detta skiljer sig väldeliga, vissa tycker som jag att det är strongt gjort. Andra ironiserar över sjukskrivningen och att det ska ta en hel månad att gå igenom programmet.

För min del ser jag det som något som kan betyda mycket, inte bara för Kristina Axen Olin, utan även för andra. Med den genomslagskraft som hennes agerande och öppenhet uppenbarligen har kan det leda till att andra människor vågar vara öppna med sina problem och göra något åt dem.
Det är stort.

Kia

torsdag 15 november 2007

Res miljövänligt!

Efter den senaste tidens många och oroande skriverier om klimathot blir åtminstone jag mer och mer uppmärksam på vad jag kan göra för att spara miljön.
Svenskan gör en jämförelse mellan tåg och flyg till Göteborg.

Där jämför man pris, tidsåtgång dörr till dörr, hur mkt effektiv arbetstid man kan få under resan samt hur mkt miljöpåverkan resan orsakar.Själv skulle jag tveklöst välja tåg på den här sträckan främst på grund av de två sistnämnda faktorerna.

För egen del tycker jag det är bra med jämföra så här för både fördelar och nackdelar blir tydliga. Jag skulle gärna se flera jämförelser. Hur ser det ut om man ser på resor till Europa till exempel?
Kia

onsdag 14 november 2007

I DN:s artikel där Maria Larsson förespråkar utredning av alla självmord står också om nollvision för självmord.

Nollvision är bra att sikta mot och säkert går det att få ner självmordsfrekvensen ytterligare. Genom att utreda varje självmord kan man förmodligen hitta flera vägar att hjälpa människor. Hjälpa dem INNAN det gått så långt att de inte ser någon annan utväg än döden.

Jag undrar hur många som på ett eller annat sätt sökt hjälp av vården men inte fått någon. Jag har hört alldeles för många hårresande historier om sådant. Frågan är väl också hur många som inte ens sökt hjälp efter att ha hört just sådana historier?

/Kia

tisdag 13 november 2007

Kärlek och relationer

Kärlek och relationer kan vara knepigt ibland. Särskilt knepigt låter det för mig om man har förhållande med flera samtidigt.

"Polyamori innefattar olika kärleksrelationer som bryter mot normen om att ett förhållande bara ska innefatta två personer."

Så skriver Svenskan om ett för mig alldeles nytt ord.
Polyamori.Det låter vackert.
När Helena i artikeln berättar om förhållandena hon har med två män låter det rätt okomplicerat. Kan det verkligen vara det?
Själv har jag ingen erfarenhet av det så jag vet inte. Kanske är det bara så att jag är insnärjd i den gamla vanliga uppfattningen om hur det "ska" vara?

En sak vet jag i alla fall; jag tycker alla sorters förhållanden är ok, så länge alla spelar med öppna kort och alla är nöjda.
/Kia

söndag 11 november 2007

Tankemössor

DN skriver om tankemössor. Det kan låta som en skämt men verkar vara en fantastisk uppfinning. I mössorna sitter elektroder som läser av hjärnvågorna på mössbäraren. En totalförlamad person kan med hjälp av mössan kommunicera med omgivningen och även tex styra sin rullstol.
Vilken välsignelse att kunna interagera med omvärlden igen!
Det verkar lite jobbigt än så länge att behöva smeta in skallen med gelé och ha en mössa för att kunna läsa av hjärnvågorna. Men den som är förlamad betalar nog gärna det priset för att kunna få handlingsfrihet och kommunikation.

Ibland blir jag bara trött när jag hör om nya pryttlar. Som tex speciella köksmaskiner som man redan från början vet att de kommer att stå i ett skåp någonstans och samla damm. För de är bara åbäkiga och onödiga. Lik förbaskat måste alla köpa dem?!
Den här tankemössan däremot fyller ett gott syfte. Den behövs.
Sen kan man ju få andra associationer också av ordet tankemössa. Som att vi alla borde avsätta lite mer tid för att fundera i lugn och ro...Kanske markera för omgivningen att nu vill jag inte bli störd; jag har min tankemössa på. Jag behöver fundera lite.
Kia

lördag 10 november 2007

Intressant artikelserie om sorg

DN insidan har skrivit en intressant artikelserie om sorg.
Sorg är något vi alla har upplevt och kommer att uppleva. Något helt naturligt. Något som tar tid och måste få ta tid.
Så verkar det dock inte ses av många. Kanske för att de är rädda och har egna gamla inkapslade sorger? Somliga försöker nog också springa ifrån sorgen för att det gör för ont.
Som det står i just den här artikeln som jag länkar till att kunskap ger en tryggare sorg tror jag är helt rätt. Med kunskap vet man att man inte är ensam i sin sorg, att det finns olika steg i sorgeprocessen och att det tar sin tid att sörja.
Med någon att prata med kan sorgeprocessen och livet underlättas.

Faktiskt tror jag det är det viktigaste av allt i de flesta situationer. Att känna att jag inte är ensam, att det finns andra som lyssnar och förstår och som har gått igenom kriser av olika slag.
För många räcker det säkert med stödjande familj och vänner. Andra behöver proffshjälp. Att det ska vara så svårt att få det senare här i Sverige har jag svårt att förstå. Särskilt med tanke på att det kan minska sjukskrivningar och vårdkostnader som annars kan uppstå pga att människor inte fått hjälp i tid.
Kia

fredag 9 november 2007

Första recensionen av Lev Livet Levande!

Ja inte riktigt förstås. De som köpt och läst har ibland återkommit med kommentarer av positivt slag. Och på websidan ligger en del ute. Men att få sin första recension i tidningen känns lika högtidligt som att för första gången hålla boken i sin hand.
När jag läste recensionen blev jag alldeles varm om hjärtat.
Så här skrev Anneli Leijel i:
"Lev livet levande är en starkt positiv bok, utan att vara hurtfrisk. Författarna vågar lyfta fram allt det jobbiga och hemska i sina liv och gör detpå ett enkelt och osentimentalt sätt.Med sig själva som levande exempel visar de på en framkomlig väg till ett sant och ärligt liv där kropp och själ lever i harmoni.
Det är lätt att sugas in i boken[...]Båda har också lyckats med konsten att skriva lätt och medryckande om ett svårt ämne.
Slutsatsen är att det är möjligt att förändra sitt liv. Men det tar tid och det måste få göra det.Och det är bara du själv som har ansvar för ditt liv."

Läs mer >>

Behöver jag ens skriva att mitt glada leende går från öra till öra?
Kia

torsdag 1 november 2007

Förstärkt företagshälsovård - steg i rätt riktning

"- Vi måste göra rätt saker i tid. Detta upprepar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, själv före detta företagssköterska, som ett mantra."

I DN skrivs idag om den förstärkta roll företagshälsovården ska få för att motverka sjukskrivning och i förlängningen sjukersättning(sjukpension).

Jag tror absolut att detta kan vara ett steg i rätt riktning men hade gärna sett ytterligare betoning på det förebyggande arbetet. Ju tidigare man kan åtgärda desto mindre krävs det.
När sjukskrivningen redan är ett faktum har det gått ganska långt.
Men snabba insatser här är av stort värde. Det finns undersökningar som visar att chansen att återgå till arbete minskar ju längre sjukskrivningen pågår. Självklart bör då rehabiliteringen sättas in så snart det är möjligt.
Jag tror den här satsningen på företagshälsovården kan ge stora vinster - för individen, för företagen och för samhället.

Men det är också viktigt att göra motsvarande satsningar för de som av olika anledningar står utanför företagshälsovården.
/Kia