Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

tisdag 29 januari 2008

10 år yngre och 10 ggr gladare med motion?

DN skriver att en ny undersökning visar att den som motionerar minst tre timmar i veckan biologiskt är 10 år yngre än den som inte tränar.
Motion minskar risken för bl a cancer, hjärt-kärlsjukdomar, högt blodttryck, åldersdiabetes med mera.

"- Det är intressant att se att det räcker med måttlig träning, det måste inte vara extremt mycket eller särskilt hård träning, säger Nancy Pedersen."

"Forskaren Lynn F Cherkas skriver i studien, som publiceras i dagens nummer av medicintidskriften Archives of Internal Medicine, att läkare oftare borde ordinera fysisk träning för att fördröja åldrandet och de sjukdomar som drabbar främst äldre."

Motion som medicin, en enkel och hälsosam lösning. En lösning som ger livskvalitet och glädje. Dessutom kan motion vara en hjälp att komma in i goda hälsosamma cirklar eftersom det är stressreducerande, ger bättre sömn och flera andra goda verkningar. Själv tänker jag som allra bäst när jag är ute och promenerar.
/Kia

måndag 28 januari 2008

Försäkring för långtidsjuka

Socialdemokraternas välfärdsgrupp kommer med förslag på ny politik för långtidsjuka och förtidspensionärer enligt en artikel i DN.

"Vad misslyckades ni med?
- Människor föll mellan stolarna. Försäkringskassan kunde säga att de var för friska för sjukpenning, medan arbetsförmedlingen sa att de var för sjuka för att få jobb, säger Stefan Löfven. Det var otillständigt.

Ingen tog ansvar, ingen ville sitta med svartepetter och betala.

- Våra system, och då menar jag den politik som vi socialdemokrater var ansvariga för, var för passiviserande, säger Ylva Johansson.

- Ett ledord nu är mobilisering, vi vill ha välfärdssystem som stärker människors förmåga."


Människor som får hjälp att plocka fram sina egna resurser och som får stöd i en utsatt situation kan nå häpnadsväckande långt. EMPOWERMENT istället för DISEMPOWERMENT borde vara en ledstjärna.

"Ett stort problem är att människor bollas mellan olika myndigheter.

- Vi tycker det ska finnas ett personligt ombud, ett slags coach. Det ska vara en kvalificerad person som tar sig an mitt fall och som håller ihop de kontakter som behövs, säger Ylva Johansson.

Det ska finnas en skräddarsydd handlingsplan för var och en, och de pengar som behövs - som kan komma från olika håll - ska samlas i en och samma påse. De ska användas till att köpa utbildning eller rehabilitering eller vad som kan behövas."


Mycket bra förslag! Att själv vara spindeln i nätet, söka info, slåss för finansiering och hålla ihop sin rehab tar en massa kraft. Tänk om den energin kunde spenderas på att bli frisk istället!
/Kia

torsdag 24 januari 2008

Stressigt jobb ger ökad sjukdomsrisk del 2

Även Svenskan tar upp denna nyhet. Här tar man också upp alhohol och tobaksbruk:

"Det visar sig att de stressade ger sig mindre tid att äta och att de äter sämre mat än människor med mer avspända yrken. Alkoholkonsumtionen och rökningen är också större bland de stressade, även om just alkoholen inte tycks vara ett påtagligt problem i studien, rapporterar forskarna på medicinska tidskriften European Heart Journals hemsida."

Jag tror många självmedicinerar mot stress och använder bland annat tobak, alkhohol, mat, godis och kaffe för att pigga upp eller lugna. En strategi som fungerar kortsiktigt men som kan orsaka ännu mer problem på lång sikt.

/Kia

Stressigt jobb ger ökad sjukdomsrisk

Brittiska forskare har nu kunnat visa att de som har stressigt jobb har ökad risk att få hjärt-kärlsjukdom skriver DN .
Dels ger stressen en ökad aktivitet i sympatiska delen av nervsystemet, dels gör stressen att många skapar dåliga vanor som ytterligare förstärker sjukdomsrisken. Många stressade motionerar för lite och har dessutom dåliga matvanor.

Många företag och organisationer arbetar aktivt för bättre hälsa på jobbet. På Sunt liv finns många bra artiklar.
På Stora Enso Fors har man länge arbetat för en frisk och lönsam arbetsmiljö och deras satsning kan du läsa om här: Långtidsfrisk .

Som individ kan man satsa på hälsa bland annat genom att äta bra mat, lära sig avspänningsövningar, motionera, vila med mera. På sidan Lev Livet Levande eller CreoVis kan du läsa mer och även hitta länkar till andra intressanta sidor.
I boken Lev Livet Levande hittar du ännu mer information.
/Kia

onsdag 23 januari 2008

Våga vara

Läs den fantastiska artikeln i Svenskan
där benediktinermunken Nils-Olov intervjuas. Den berörde mig djupt.

"Vi blir ofta rädda när det komplicerade bryter fram, men det är då det börjar hända något. Varje kompost har sitt stinkande stadium och livets process har också ett stinkstadium. Det är som ett varigt sår som måste få vara, mogna och det kan vara ganska viktigt att inte gå händelserna i förväg, säger broder Nils-Olov".


Att våga bara vara, vänta i stillhet och låta det onda mogna och spricka är svårt. Men kan ge mycket.
I stillheten kan oväntade saker visa sig. Kanske är det därför så många söker ständig sysselsättning, distraktioner och ljudkulisser av alla de slag.
Men inget gör så ont som det som ska pressas undan. Inget luktar så illa som det som stängs in på litet utrymme.
Våga vara!
/Kia

måndag 21 januari 2008

Boken Lev Livet Levande har lett till ett seminarium om utbrändhet i riksdagen

Läs inbjudan nedan och anmäl dig omgående - hjärtligt välkommen!
/Kia

Inbjudan
Vägen från utbrändhet till arbete - olika aktörers ansvar



Med anledning av Cecilie Frödéns och Kia Mundebos bok "Lev livet levande" anordnar Kristdemokraternas riksdagsledamöter Désirée Pethrus Engström och Lars Gustafsson ett seminarium om utbrändhet, vägen tillbaka till arbete och olika aktörers ansvar.
Ett antal intressanta föreläsare kommer att delta och publiken får tillfälle att ställa frågor under det avslutande panelsamtalet.

Program:
14:00-14:05: Inledning - Désirée Pethrus Engström, riksdagsledamot
14:05-14:20: Författarnas berättelser - Cecilie Frödén och Kia Mundebo
14:20-14:30: Kvinnor och utbrändhet - Britt Bragée, Sjukgymnast och forskare på stressymptom
14:30-14:40: Psykisk ohälsa, Försäkringskassans ansvar? - Stig Orustfjord, Försäkringskassan
14:50-15:00: Kan företagshälsovården hjälpa utbrända? Lars Hjalmarsson, Svensk företagshälsovård
14:50-15:00: Utbrändhet ur ett arbetsgivarperspektiv - Anders Fogelberg, Företagarna
15:00-15:40: Paneldiskussion med tillfälle för frågor från publiken
15:40-15:45: Avslutning - Lars Gustafsson, riksdagsledamot


Tid: Onsdagen den 30 januari kl 14:00-15:45
Plats: L4-17
Kaffe och kaka serveras utanför lokalen från kl 13:30

Anmälan görs till:
erik.slottner@riksdagen.se eller tfn. 08- 786 43 66 senast tisdagen den 29 januari

tisdag 15 januari 2008

God sömn guld värd

DN har på Insidan en serie om trötthet som jag tycker är mycket läsvärd.
I en av artiklarna står det att ungdomar dels prioriterar ner sömnen för att hinna göra annat och dels oroar sig så mycket för framtiden att de har svårt att sova.

Är vi vuxna goda föredömmen på området? Själv är jag nog det numera. Eftersom jag vet hur viktig sömnen är för att kropp och knopp ska fungera i längden sätter jag sömnen först. Jag fick lära mig det den hårda vägen när jag var utbränd. Det går helt enkelt inte i längden att slarva med sömn.

Läkaren Lena Leissner säger i artikeln att hon tycker att det borde dras igång en kampanj för att få folk att sova mer. Fortsätter trenden som nu kommer hälsoläget i Sverige att försämras pga sömnbristen.

Ja, något behöver definitivt göras! Frågan är väl om man inte skulle behöva ta en bredare grepp för att lyckas?
Kia

måndag 14 januari 2008

Bra livsstil = mirakelkur

Nu börjar även sjukvården propagera mer för livsstilens betydelse. Karin Bojs skriver i DN att Läkartidningen på sistone tagit upp livsstilens betydelse för hälsan vid flera tillfällen. Bra! Exempelvis finns ju numera FYSS, Fysisk Motion på recept, där läkarna enkelt ska kunna se vilken motion som passar för olika tillstånd.

"De ska helt enkelt ordinera en behandling, som bevisligen är lika effektiv som många mediciner, men är billigare och nästan alltid har färre biverkningar."


Motionerar man mer får man flera fördelar på köpet; bättre ork, gladare humör, bättre sömn bara för att nämna några.


"Dessvärre är Fyss fortfarande en ganska marginell företeelse. Inga resursstarka läkemedelsbolag har haft intresse att ordna utbildningsdagar, som de brukar göra för nya mediciner."

Något att fundera över. Borde inte inte hälsa och god livskvalitet vara något som intresserar alla?
Kia

söndag 13 januari 2008

Lyx? Nej nödvändighet!

DN tipsar idag om ett antal olika elevbehandlingar man kan få. Exempelvis massage, pedikyr, manikyr och ansiktsbehandlingar.
Jag kan bara instämma i vad artikelförfattaren skriver om den höga kvaliteten på behandlingarna. De brukar vara utmärkta!
Däremot är det ofta lite rörigt runt omkring. Ibland är det också precis som hon skriver svårt att komma fram för att beställa en tid.Men det får man ta.

Det är synd att så många inte har råd med såna här behandlingar. De gör så gott!
Jag tycker att läkaren Christina Doctares förslag om att införa BOT-bidrag skulle införas omgående. Då skulle alla kunna göra avdrag för rätt många välbehövliga behandlingar per år.
Själv är jag en riktig gottegris på behandlingsfronten och tycker att det är mer nödvändighet än lyx. En nödvändighet alla borde kunna ta del av.
/Kia

fredag 11 januari 2008

Pendling och sjukskrivning

Sydvenskan skriver om en undersökning där forskarna tittat på om sjukskrivning och lång resväg till jobbet har något samband.
De fann en svag koppling mellan lågavlönade kvinnors restid och sjukskrivning. För deltidsjukskrivning fannns dock ett starkare samband:

"Ju längre restiden är till jobbet desto högre är sannolikheten att bli sjukskriven på deltid. Detta gäller både män och kvinnor och oavsett inkomster, fortsätter Gunnar Isacsson."

Ja, nog sliter det på orken att ha alltför lång resväg. Det kan bli många timmar som går bort på resande. Inte konstigt om folk till slut blir sjuka av det.
/Kia

Stress påverkar hjärnan

Stress påskyndar åldrandet skriver Svenskan i dag. Det är höjda kortisolhalter (som man får vid stress) som kan göra att ett område i hjärnan som heter hippocampus krymper. Då minskar minneskapacitet och orienteringsförmåga.

Något många av oss känt av vid svår stress. Som tur är verkar det ju som hjärnan kan hämta sig igen - fast det tar lång tid.
Stresshantering, eller livshantering som jag föredrar att kalla det, borde stå på schemat redan i förskolan. I dagens samhälle är det något som är mycket viktigt att lära sig. Fast ansvaret ligger förstås inte bara på individen - vi måste också ha organisationer och miljöer som stärker individerna.

Men åter till hjärnan och hur den funkar.Här är några härliga teckningar som åtminstone hos mig skapar stor igenkänning:
Hjärnforskning enligt Berglin.

torsdag 10 januari 2008

Kolla in min nya websida!

Jag är omåttligt stolt. Efter många hårda timmar som innebar blod, svett och tårar samt många tittar i mina handböcker har jag lyckats fixa till min websidawebsida helt själv.
Riktigt färdigt är det inte, men åtminstone i presentabelt skick tycker jag.

Vad tycks - kommentera den gärna här eller mejla mig på kia@creovis.se

Nu ska jag äntligen vila mina stackars svidande ögon och den ömma nacken. Jag vågar inte ens tänka på hur många timmar detta tagit...

/Kia

söndag 6 januari 2008

Fettförbränning med tankekraft?

Går det att gå ner i vikt med tankekraft? Ja, enligt en artikel i Svenskan.
Psykologiprofessorn Ellen Langer vid Harvard undersökte ett antal städerskor och frågade om deras motionsvanor. Trots att de har ett hårt jobb där de rör mycket på sig uppgav många att de inte fick någon motion.

Städerskornas fysiska form verkade följa deras tankar om den, dvs de som trodde de var i dålig form var det. Många var överviktiga och hade högt blodtryck.
För hälften av gruppen talade professorn om hur många kalorier de faktiskt gjorde av med per dag. Andra hälften fick ingen info.

Fyra veckor senare hade de kvinnor som informerats om hur mycket de rörde på sig gått ner i vikt och deras blodtryck hade sjunkit med i genomsnitt 10 procent!!
I gruppen som inte informerats hade inget förändrats.
Enligt professorn hade kvinnorna i första gruppen inte ändrat mat eller motionsvanor efter första mätningen utan förändringen berodde på placeboeffekten.

Många finner det helt otänkbart att tankens kraft skulle kunna åstadkomma mer fettförbränning och skrattar bara åt det.

Själv tror jag att tankens kraft är stor. Mycket stor. Med tankens hjälp kan vi nå längre än vi anar.

Särskilt när vi omsätter tanken i handling.
Kia

lördag 5 januari 2008

God fortsättning!

God fortsättning på det nya året!
Mitt år har börjat i den intensiva stilen. Jag har haft så mycket att göra att jag prioriterat bort bloggen. Istället har jag bland annat ägnat mig åt bokföring och programmering. Båda uppgifterna hör till kategorin "avstår helst" men ack så skönt det är när jag gjort ett svep där. Samvetet är lika rent och gnistrande som snön utanför ...
Fast min webbsida lär jag få ägna ett antal timmar till åt innan den ser okey ut igen. En utmaning!

Jag har ägnat rätt mycket tid åt att fundera över vad jag vill ska hända under det nya året. Vilka mål jag vill nå och hur jag ska nå dem.
Detta är något jag rekommenderar för alla!
Använd frågeorden VAD, HUR, VILKA, NÄR för att komma närmare dina drömmar. Kom ihåg att det är i handling du kommer vidare.

Nu ska jag ge mig ut på jakt efter intressanta nyheter. Det borde väl finnas en eller annan efter mer än en veckas uppehåll. ;-)
/Kia