Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

söndag 29 juni 2008

Varva ner och bara vara

Telias undersökning som visar att 83% av kunderna kommer att göra jobbrelaterade uppgifter på semestern har tagits upp av flera tidningar. I
Expressen varnar jag för att arbeta under semestern. I Aftonbladet gör Tomas Danielsson detsamma.

Varva ner och ladda batterierna istället för att småjobba!De allra flesta har en så hektisk vardag att det är viktigt att verkligen varva ner.
Byt fartvind mot frihet, bara vara och ledighetstänk. Prova nåt nytt, till exempel Tai chi som jag skriver om nedan. Det gör gott för både kropp och själ. Ta hand om dig - det är du värd!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Prova Tai Chi - det är härligt!

Varje söndag från och med idag till och med 17/8 är det Tai Chi i musieparken utanför etnografiska muséet kl 14.30. Det är Stockholms Wushuakademi som arrangerar och ger oss chansen att prova Tai Chi gratis.
Jag var där i dag och testade. Härligt men besvärligt kan jag rapportera. När man inte kan så blir det lite knepigt med de nya rörelserna. Men utmaningar är bra och det är fantastiskt skönt att stå ute under de lummiga träden och träna.
Mycket bra instruktör och skön träning. Jag kommer att gå dit fler gånger och kan verkligen rekommendera den som är nyfiken att testa. Vill du läsa mer om Tai Chi och Stockholms Wushuakademi kan du kolla här.
/Kia
PS. Om livsbalanskursen skriver jag ett eget inlägg lite senare

Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag 18 juni 2008

Fria zoner ger fria själar

Vi behöver tid att ha stunder och platser som är våra egna, där vi kan ägna oss åt våra intressen utan prestationskrav skriver Svenskan.
Aleksander Perski intervjuas i artikeln och det står också lite om hans bok Ur balans. En bok jag kan rekommendera för den som vill läsa mer om stress.

Redan på medeltiden hade man hittat ett koncept för ett långt och lyckligt liv; tanken var att det behövs tre ingredienser för att leva gott.
En del sömn
En del aktivitet, arbete, tillverkning.
En del fritid, för att begrunda livet, få kontakt med sig själv och andra, naturen och högre makter

I dagens samhälle är det många människor som minskar både sömndelen och den sista delen med begrundan till förmån för aktiviteter och arbete. Det är lätt att dras med i skyndsamhetens och prestationens strömvirvlar. Många, inklusive undertecknad, stannar inte upp förrän man håller på att drunkna av aktivitetshets. Då är vägen tillbaka lång och knagglig.
Ovanstående recept på ett gott liv är bra att hålla i minnet. När det blir mycket att göra är det lätt att skala bort det som ger energi och ork och därmed bli ännu mer dränerad på ork och livsglädje. Håll fast frizonerna och prioritera!
Det är en av de största förändringarna jag gjort i mitt liv sedan jag var stressjuk, jag prioriterar hårt i vad jag ska göra och fredar mina frizoner. Sedan kan det variera vecka för vecka hur fördelningen ser ut. Det viktiga är att det jämnar ut sig i det långa loppet. För det ger ett gott liv i balans.
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

fredag 13 juni 2008

Det gäller att välja !

Vi har alla ett val. Jobba mindre och få mera fritid men mindre pengar. Eller tvärtom. Speciellt i barnfamiljer ger de valen konsekvenser. Undrar vad barnen skulle välja?

I Aftonbladet berättar Åsa Brolin om hur hon och hennes man hoppade av stresskarusellen när de fick barn. Nu gäller det snarast vem som har tommast kalender istället för tvärtom. De har visserligen mindre pengar nu men kan istället ägna mer tid åt barn och vänner.
Renoveringar och sånt är inte aktuellt.

"- Folk kan bli väldigt provocerade av att jag tar det lugnt, säger Åsa. "

Kan det bero på att hon gör tväremot vad de flesta andra gör? Liksom har dragit sig undan flocken. Tänkt och prioriterat som hon vill. Sånt kan upplevas som hotande av många. Men tänk om fler gjorde så - då skulle vårt samhälle se annorlunda ut.
Jag tror jag skulle trivas bättre då. Skulle du?
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag 11 juni 2008

Stressa lagom - bli friskare!

Så lyder rubriken i Aftonbladet. Det är stressforskaren Dan Hasson som blir intervjuad om hur stressen påverkar oss.

"För Dan Hasson handlar stress om ett positivt livstempo som medför att vi slipper känna leda och understimulans. I sin doktorsavhandling i socialmedicin visar han att lagom mycket stress även förbättrar hälsan och prestationsförmågan och stärker kroppen. Kruxet är att hålla koll så hastigheten inte går överstyr och lära sig varva ner mellan de intensiva passen i vardagen."

Numera brukar stress ofta tolkas som något enbart negativt men det är det inte. Byter man ut ordet stress mot utmaning blir det rätt självklart tycker jag. Tänk så urtrist livet skulle vara om man aldrig behövde anstränga sig, aldrig fick prova vingarna. Vi behöver utmaningar för att få något att bita i och utvecklas. Men inte i vilken kvantitet som helst, eller hur länge som helst. Vi behöver också få vila med jämna mellanrum.

"– Humor är ett jättebra medel mot stress. Man ska utsätta sig för det så ofta som möjligt, då får man distans och perspektiv på sitt liv, säger han.
Men alla som blivit utbrända då? Enligt Dan Hasson handlar det om att man levt under stark stress under lång tid och inte hunnit återhämta sig. Lär man sig några enkla tricks kan utbrändheten hållas borta."


Humor är en medicin som fungerar mot mycket. Ett gott skratt är verkligen förlösande. Och det är väl bara att erkänna: det finns massor att skratta åt, vi är alla rätt lustiga ibland.
Alla borde få lära sig stresshantering, det gör en enorm skillnad. Jag hanterar livet annorlunda nu mot innan jag blev stressjuk. Att jag lärt mig sätta gränser, prioritera, vila och olika avspänningstekniker och att tänka annorlunda gör att jag idag är frisk. Fast jag har mycket att göra.

"Självberöm och belöningar är också ett viktigt inslag i stresshanteringen. Även här är enkelhet ett ledord. Några ryggdunk till dig själv efter av avslutad arbetsinsats. Undansparade pengar till en resa: allt för att sätta lite guldkant på tillvaron."

Ja, detta är oerhört viktigt!Kom ihåg att belöna dig ofta och kolla upp vad och hur du tänker med jämna mellanrum. Negativa tankar nöter och drar energi. Positiva tankar om dig själv gör dig istället glad och energifylld. Kom alltid ihåg att du är fantastisk!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Trosam - ett ljus i rehabmörkret!

Vilket underbart exempel på bra rehabiliteringsprojekt DN har hittat. Jag blev alldeles lycklig när jag läste artiklarna om Trosamprojektet: Tröst för kropp och själ ger framtidstro och Från klient till ett eget jag.
I ett rehabmörker som brukar vara kompakt är detta en skimrande ljusglimt.
Projektet är enligt artiklarna ett samverkansprojekt mellan försäkringskassan, vårdcentral, arbetsförmedling och kommunens socialkontor.

"Målet är att långtidssjukskrivna med eller utan anställning ska kunna återgå i arbete. Projektet kallas Trosam och bygger på en modell där helhetssynen på människan är det centrala.

Genom att fokusera på såväl tanken, själen, kroppen som känslan och balansen dem emellan ska deltagarna själva återskapa en bättre fysisk och psykisk hälsa. Deras självkänsla blir också stärkt, och de får en egen försörjning.

Ett 60-tal män och kvinnor har deltagit i projektet. Tillsammans har de stått utan egen försörjning i 273 år. Via Trosam har deltagarna under sex månader genomgått en utbildning där de fått möjlighet att möta till exempel psykoterapeut, beteendevetare, fysioterapeuter, föreläsare samt delta i workshops om sorgbearbetning/fullbordad kommunikation."


Det är så rätt att jag ryser! Självklart måste man se hela människan och låta henne själv vara delaktig i sin rehabilitering. Självklart ska alla myndigheter samarbeta för att detta ska fungera. Grundkonceptet är så enkelt. Ändå verkar det vara så svårt på de flesta andra ställen. Där leder ofta bristen på samarbete och helhetssyn till att de sjuka blir sjukare. De sjuka får också ofta onödigt krångliga liv när de hamnar mitt emellan olika instansers rutiner och regler.

"En första preliminär utvärdering visar att 95 procent av deltagarna gått ut i arbetsträning eller egen försörjning under perioden. Målet var 50 procent.
Sex av tio eller 62 procent, har ett år efter att de lämnat projektet kunnat försörja sig på egen hand.
Nästan alla deltagare uppger att de är nöjda eller mycket nöjda med det stöd de fått, och att de upplever en höjd livskvalitet.
Trosam avslutas i juni i år och ska slutligt utvärderas innan politiker och myndigheter fattar beslut om en eventuell fortsättning."


Jag är inte förvånad över de fina resultaten. Måtte detta arbetssätt sprida sig! Allt talar för det eftersom det blir billigare och människor snabbare kommer tillbaka till arbetslivet. Dessutom, de som upplevt svårigheter och fått hjälp att hitta sig själva och livet igen, är stora tillgångar i alla sammanhang. Det måste vi ta vara på.
Jag rekommenderar artiklarna får den som behöver positiv input!

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 9 juni 2008

Sommarkursen i Molkom

Nu är det bara en plats kvar! Om du är intresserad av den skynda dig att anmäla dig till Molkoms folkhögskola. Jag har själv varit där som deltagare på sommarkurs två år i rad och tycker det är ett fantastiskt ställe. Det blir jättekul att återkomma som kursledare i år. Faktum är att jag nu håller på att välja ut material att ta med dit. Svårt eftersom det finns så mycket intressant att välja på men förstås också roligt av samma anledning. Boken Lev Livet Levande ingår i kursen och där finns mycket info men i några fördjupningsbitar jag tänkte vi skulle ha får jag nog skriva nytt material.

Idag fick jag brev från Anders, sommarkursansvarig på Molkoms Folkhögskola, och det verkar som det blir en aktivitet som är gemensam för alla kurserna sista eftermiddagen. Eftersom det inte var helt klart än skriver jag inte vad det är, bara att det lät trevligt.
Jag hoppas vi ses i Molkom!
Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 2 juni 2008

Tre olika protestlistor att välja på

Här finns tre olika protestlistor att välja på för den som vill stoppa förändringarna i sjukförsäkringen.
Handikapprörelsen samt 4 TCO- förbunds lista
Resursbloggens lista
Kommunals lista

Du kan också skicka elektroniska vykort . Där finns också adressen till lämpliga mottagare.
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om