Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

tisdag 30 september 2008

Sömnskola - suveränt!

Stress leder ofta till sömnproblem som leder till stress som leder till... den onda cirkeln är igång! I Aftonbladet skrivs det om en kvinna som efter 3 månaders sömnproblem sökte hjälp hos sin husläkare och fick sömnmedel. När hon kom tillbaka för tredje gången för att få ännu mer sömnmedel stoppade läkaren och rekommenderade sömnskola istället. Jag skulle vilja ge ett stort fång rosor till den kloka läkaren!

Kvinnan började sömnskolan.
-Kursen var sex veckor lång, men jag blev bättre redan från start.

Hon la i snitt ner två timmar i veckan på kursuppgifterna. Hon fick god utdelning på den lilla tiden för hon lärde sig ganska snabbt att åter sova åtta timmar per natt. Resultaten håller i sig även efter kursens slut.

– Det är jätteskillnad på hur jag mår nu mot förut. Man blir deprimerad av sömnbrist. Nu är jag mig själv igen – jag äter, sover och orkar vara social.

Det finns flera olika alternativ för internetbaserade sömnkurser. De brukar inte vara särskilt dyra och ofta ge mkt goda resultat. En långsiktig, hållbar miljö- och människovänlig lösning på problemen. Fast jag skulle nog rekommendera att se över livet som helhet och hur man kan åtgärda stressen också!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

söndag 28 september 2008

Beröring är bra!

Ännu en forskningsrapport visar att beröring är bra. Enligt Aftonbladet visade just denna rapport att beröring är bra mot smärta och att den gör oss gladare. Beröring eller massage kanske man ska säga är också bra mot stress, förstoppning, oro och ångest, stimulerar den parasympatiska delen av nervsystemet vilket gör att vi sover bättre, immunförsvar och näringsupptag fungerar bättre osv.


Sist men absolut inte minst är det fantastiskt skönt att få massage! Har man inte råd att gå iväg och få eller någon i närheten som kan ge så går det också bra att massera sig själv. Särskilt händer och fingrar är fulla av beröringsreceptorer som tacksamt tar emot! Själv masserar jag ofta händer och fötter på kvällen innan läggdags bara för att jag mår så bra av det. En extrabonus är att när man ger massage får man ju själv också! Tänk så bra naturen fixar till det ibland.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

lördag 27 september 2008

Stress och magproblem

I en nyligen utförd undersökning säger 37% av kvinnorna att att de har problem med gaser och svullen och spänd mage upp till tre gånger i veckan. Motsvarande siffra för män var 27 procent skriver Aftonbladet.

Stress påverkar hela kroppen och mage och tarm är känsliga för hur vi mår för övrigt. Många som stressar får därför problem från det här området.
I artikeln ges ett antal tips på vad man ska göra eller undvika för att må bättre.

Jag skulle vilja tillägga att stresshantering naturligtvis bör vara nr 1 om man vet med sig att man är stressad. Nr 2 till kvinnor är att gå på toa när du blir nödig! Alldeles för många håller sig för att det finns andra i närheten osv. Inte konstigt om magen ballar ur då!

Massera gärna magen om den krånglar, då brukar den bli lugnare och snällare. Dessutom är det väldigt skönt och hjälper kropp och själ att varva ner.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

fredag 26 september 2008

Går att söka sjukersättning före första oktober

Enligt en liten notis i DN idag så kan den som är långtidssjukskriven fortfarande söka sjukersättning enligt gamla systemet (enligt reglerna som gällde före första juli. Ansökan måste lämnas till FK före första oktober men själva läkarintyget kan lämnas in i efterhand.
Kan vara bra att känna till - tyvärr är det ju inte många dagar kvar att söka på för den som tror det är en bra lösning. Och inte många dagar att fundera på...
Illa att Försäkringskassan inte har informerat ordentligt om den här möjligheten.
Den som tror att detta ev kan vara något bör nog ta reda på mer i ämnet direkt på måndag och ringa till Försäkringskassan. Det går att fråga på och vara anonym om man vill det. Ta reda på både för och nackdelar med att söka sjukersättning och lägg fram din situation som hypotetiskt fall om du vill vara anonym. Se till att du får ordentligt beslutsunderlag innan du går till beslut.

/Kia

Tack för tips om detta!
Läs även andra bloggares åsikter om

Föreläsningen med Dan Hasson och Sanna Ehdin - så blev den

Igår var föreläsningen med Dan Hasson och Sanna Ehdin.
Dan Hasson pratade om att lära sig stressa rätt för att finna balans i tillvaron och Sanna Ehdin om sin väg från utbränd till framgångsrik.
Båda var mycket bra och förmedlade nyttiga kunskaper i ämnet stress som det verkligen är viktigt att veta en del om dagens samhälle. Många kom fram igår kväll och talade om hur nöjda de var med föreläsningen och under dagen idag har flera ringt och tackat. Jag kommer att skicka det vidare till föreläsarna!
Jag hade tänkt skriva lite kort om vad de tog upp men behöver prioritera annat just nu så tyvärr! Ni som inte var där får läsa böckerna istället!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag 24 september 2008

Idag kl 11 börjar biljettförsäljningen

Jag tänkte påminna om att biljettförsäljningen till föreläsningen med Dan Hasson och Sanna Ehdin börjar kl 11 idag.

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41,.

Biljettpris: 60 kr för DUFiSmedlem, 80 kr för övriga (fantastiskt billigt!)
Biljettförsäljningen är öppen idag 11-19 och imorgon 10-13.30.
Men med tanke på det fantastiska priset bör du nog komma så snart som möjligt och köpa biljett.

Själva föreläsningen är imorgon mellan 13.30 och 17.00. Fikarast inkluderad i tiden.
Du kan läsa mer i tidigare inlägg här på bloggen.

Boken Lev Livet Levande säljs till passa-på-pris 120 kr vid biljettförsäljningen.

Imorgon kan du även köpa Dan Hassons bok Stressa Rätt och Sanna Ehdins senaste till specialpris.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 22 september 2008

En god och en dålig nyhet

Jag har fullt upp med att förbereda inför torsdagens stora föreläsning så tyvärr hinner jag inte kommentera nedanstående två nyheter så mycket som jag skulle vilja. Men jag vill i alla fall förmedla dem.

Vi börjar väl med den dåliga. Arbetsgivarnas attidtyd motverkar rehabkedjan. De vill inte anställa personer som är långtidssjukskrivna från annat jobb. Över hälften av de tillfrågade personalcheferna är negativa.

"Färre än var tionde arbetsgivare är positiv till att anställa långtidssjukskrivna. Motståndet är lika stort oavsett om det är stora eller små företag, offentlig eller privat sektor."

Inga uppmuntrande siffror direkt men jag kan inte säga att jag är speciellt förvånad. Läs mer HÄR

Så till den roliga nyheten som jag blev riktigt glad över när jag läste. Det är alltid lika roligt att få höra om ställen och metoder som fungerar!

"Läkarna vid vårdcentralen i Skurup var frustrerade över de långa sjukskrivningarna. Det tog mycket resurser och fungerade dåligt. All personal upplevde ett behov av ökad samverkan kring patienterna.

För sex år sedan beslutade man att starta Resursteamet och sökte samarbete med försäkringskassan som gav bidrag till en psykologtjänst. Då kunde man skapa team där det ingår: läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut, psykolog, kurator och fasta handläggare från försäkringskassan."


Med det nya arbetssättet minskade långtidssjukskrivningen kraftigt. Förstås! Tidiga insatser med helhetssyn och samarbete mellan inblandade aktörer gör självklart stor skillnad. Läs mer HÄR

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

söndag 21 september 2008

Kassera kravmaskineriet!

Kvinnor i 35-årsåldern är den grupp som numera stressar mest och får svåra hälsoproblem säger stressforskaren Aleksander Perski i en artikel i DN. De som söker hjälp på Stressmottagningen består idag till 70 procent av ovanstående grupp.

"Det handlar om en generation högt kompetenta tjejer med vacklande självkänsla, säger Aleksander Perski, en av Sveriges främsta stressforskare.

- Detta är en tidsinställd bomb. De unga kvinnorna har enorma krav på sig själva och orimliga förväntningar på vad de ska prestera. De har hamnat i duktighetsfällan. Får de inte hjälp kommer de inte att kunna leva ett vettigt liv, de kommer att slås ut."


Jag tror det är viktigt att påpeka att de är de egna kraven som styr. Man gör vad man TROR att andra förväntar sig av en. Men ofta är de egna kraven och förväntningarna så mycket högre än omgivningens. Inte förväntar vi oss att alla andra ska vara stålmän och stålkvinnor? När det gäller andra är det lätt att inse att de bara är människor. Att få hjälp att inse det när det gäller en själv också är centralt för att må bra anser jag.

Aleksander Perski påpekar att problemet inte bara ligger på individuell nivå:
- För det är inte så enkelt som att de här tjejerna har dåliga vanor. I stället är det starka krafter i samhället som driver på utvecklingen. Främst, förstås, att jämställdheten går så långsamt medan kvinnornas ambitioner ökat så snabbt. De höga kraven blir i kombination med dubbelansvaret för mycket, särskilt för dem som har en prestationsbaserad självkänsla.

Det finns mycket att förändra på många nivåer. Könsroller är en bit. Hur det ser ut på arbetsplatserna en annan. Media och mode. Skola och utbildning. Samhällsstruktur. Det går att räkna upp så mycket som påverkar oss på olika plan. Som styr våra förväntningar och förutsättningar. Mycket av denna påverkan är vi inte ens medvetna om förrän vi börjar diskutera och analysera. Därför är det oerhört viktigt att vi gör det!

Prestationsprinsessorna (och -prinsarna, för de finns också, även om de är färre) lever alltså farligt. De lever ett liv utan reserver. Marginalerna är utsuddade och när som helst kan en konflikt, kränkning, kärleksbekymmer eller ökad arbetsbörda utlösa en hälsokris. De slutar sova, det är första tecknet. När kroppen vägrar vila svarar psyket med ångest, nedstämdhet eller uppgivenhet. Minnet, koncentrationen och intellektet blir suddigt.

Åter till individnivån behöver dessa individer hjälp att hantera sina prestationskrav för att inte riskera ohälsa. Med tidig hjälp borde detta inte kosta särskilt mycket. Särskilt inte när man räknar på vad det kostar med långtidssjukskrivningar och förtidspensioner. Att ge barn och ungdomar goda förutsättningar att hantera livet och olika krav redan i skolan borde vara självklart. Men det är det tydligen inte.

Studier bland gymnasieelever visar att i snitt trettio procent är allvarligt stressade, på gränsen till det forskarna kallar utmattning. Könsskillnaderna är stora, bland pojkar är siffran tjugo procent, bland flickor så hög som fyrtio.

Stressforskningsinstitutet hade i alla fall fått pengar för ett tvåårigt projekt i tre kommuner. Alltid något...

Nästa vecka kommer en bok som Aleksander Perski skrivit tillsammans med Joanna Rose som behandlar ovanstående. Den heter "Duktighetsfällan - en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor." och innehåller många konkreta råd om hur man tar sig ur duktighetsfällan.

- Det gäller att finna balans mellan egna krav, andras förväntningar, lusten och förmågan - i stället för att söka bekräftelse genom prestationer.

Joanna Rose påpekar att:
[..] det rätt hemskt att vi säger till våra barn att "du kan allt bara du vill ".

- För det är faktiskt inte sant, man kan inte vara bra på allt. Det låter kanske självklart, men många av de här unga kvinnorna verkar tro det. De behöver få självinsikt, lära sig se sina begränsningar, sina starka och svaga sidor.

Kvinnor behöver också, menar Joanna Rose, på ett mer medvetet sätt skaffa sig stödgrupper i arbetslivet.


Vi borde lära oss hylla olikheter mer. Vi är allla bra på vissa saker och sämre på andra. Vad är det för konstigt med det? Vi har olika anlag och färdigheter och tur är väl det? Ingen kan vara bäst på allt! Och återigen är det för många lättare att se det när det gäller andra. En bra övning här tycker jag är att resonera med sig själv som sin bästa kompis. Då blir de orealistiska kraven mycker mer synliga.

Jag tror vi alla behöver mer medvetenhet kring vår livssituation och allt som påverkar den. Analys, diskussion och kunskapsspridning gör det lättare att se möjligheter och hantera svårigheter.

Nedan lite tips från artikeln:

Så kan du övervinna din dåliga självkänsla

Så motverkar du kollapsen

Här vill jag också passa på att påminna om de fantastiska föreläsningar DUFiS och ABF samarbetar om denna höst. Först ut är Dan Hasson och Sanna Ehdin som du kan se redan på torsdag (25 september)för endast 80 kr!!! På min webbsida kan du läsa allt om evenemangen och även ladda ner olika pdf:er. För mer info se HÄR
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

lördag 20 september 2008

Improvisationsteater för sjukskrivna

Passa på att få en vitamininjektion för kropp och själ! Improvisationsteater är hejdlöst kul och frigörande. Det ger massor av energi, vilket ju särskilt den som inte mår bra kan behöva. För mig har drama i många olika former varit både till stor hjälp och stor glädje. Numera brukar jag använda mig av olika dramainslag i mina egna kurser.

Nedan klipper jag in info från Mikael Spetz som håller improkursen. Hjälp gärna till att sprida vidare!
/Kia

Den 23:e september kl 14-15.30 (8 ggr) börjar en ny kursomgång av
"Nybörjarkurs i improvisationsteater för sjukskrivna" som jag håller.
Inga förkunskaper krävs. Kursen hålls på improvisation & Co på Hagagatan 48,
tel 08-30 81 33. Pris 800 kr (ord pris 1.000 kr).

Mer info om kursen hittar du HÄR

Det finns några platser kvar och jag behöver din hjälp med att skicka vidare
informationen.

Så här tyckte tidigare deltagare:
En superbra kurs som gav skrattinjektioner varje vecka!!!” Eva

”Vill verkligen rekommendera denna kurs! Upplägget är fantastiskt för oss sjukskrivna, med rejäla avslappningspauser instuckna och ENORMT tillåtande och kravlös stämning. Känns positivt att ha en ledare som vet exakt vad det handlar om, att vara orkeslös och koppla långsamt. Bra träning för simultanförmågan Ger många tokskratt!” /Karin

”Jag tycker det har varit roligt o gett mig lite nya perspektiv även om jag bara kunde komma 2 ggr. Trodde inte att jag skulle ha så kul o kunna slappna av men det gav verkligen mersmak. Sen har jag tyvärr min skada som jag inser inte klarar av så mkt fysiskt. Blev väldigt trött efteråt men tyckte ändå det var värt det pga att det var så kul”! /Anonym

"Då jag länge varit på väg från det ”sjuka livet” till det friska men inte riktigt hittat ända fram var jag rädd att om jag gick en kurs just för sjukskrivna skulle jag falla tillbaka in i den sjuka offerrollen igen, men jag blev glatt överraskad och det var inte alls samma fokus på sjukdomen och ”negativ” inställning som jag ofta upplevt annars i grupper där många varit sjuka. Det var okej att må dåligt och kanske inte orka allt, men fokus var fortfarande på övningarna och det var det som var det viktiga. Just det var för mig jätteskönt, för jag kunde slappna av och känna att det var okej att inte vara på topp och prestera 100% (och ingen skulle tycka att jag var konstig eller titta snett på mig om jag inte gjorde det) men ändå få göra något som kändes vettigt och utvecklande. " /Hanna


Läs även andra bloggares åsikter om

fredag 19 september 2008

Intervjupersoner sökes!

Nedan infogar jag ett brev från Christina och Rebecca som söker intervjupersoner för sitt arbete. De skriver en bok som ska vara till hjälp för de utbrändas anhöriga och vänner. Viktigt att även anhöriga får stöd tycker jag! Du som har erfarenheter att förmedla - tveka inte att ta kontakt med Christina eller Rebecca!

"Intervjupersoner sökes

Vi söker dig som är make/maka/sambo till en person som drabbats av utmattningsdepression för att intervjua dig om dina upplevelser, tankar och erfarenheter av utbrändhet. Intervjuerna kommer också att ligga till grund för en bok.

Syftet med boken är att visa på och förklara beteenden och situationer som kan uppstå i en utbrändhetsrelation. Boken ger också praktiska råd i form av verktyg för hur den friska partnern kan hjälpa och stötta sin sjuka partner. Som intervjuperson är du självklart anonym.

Intervjuerna kommer att genomföras under hösten 2008. Vi finns i Stockholm, men bor du ute i landet genomför vi gärna intervjun per telefon. Din input är viktig för oss. Skriv kort om dig själv och hur vi når dig för att boka en intervju. Kontakta oss gärna enligt nedan:

Rebecca Ancker
Diplomerad stresskonsult och samtalscoach rebecca@personalconsulting.se
Telefon 0734 – 332 336

Christina Mårlid
Diplomerad coach
christina@livspuzzlet.se
Tel 070-374 20 24.

Alla erfarenheter är av intresse. Välkommen att höra av dig!

Du som vet någon som passar in på efterlysningen får gärna skicka den vidare! Det är viktigt att Rebecca och Christina får tillräckligt stort underlag för sin bok.

/Kia

tisdag 16 september 2008

Föreläsningen med Dan Hasson och Sanna Ehdin

Nästa vecka, närmare bestämt torsdagen den 25 september kommer Dan Hasson och Sanna Ehdin att föreläsa i Z-salen, ABF huset på Sveavägen 41. Jag har fått många förfrågningar om att lägga undan biljetter men det har vi tyvärr inte resurser till.

Goda nyheter för DUFiS- medlemmar är att ni får ännu billigare inträde - endast 60 kr!!! För övriga kostar det 80 kr.

Biljettförsäljning i ABF-husets entré
Onsdag 24/9 kl 11-19
samt tors 25/9 10- 13.30

OBS! Endast kontant betalning och max 10 biljetter per person!

Vi kommer också att sälja böcker till specialpris mot kontant betalning.

För dig som även är intresserad av övriga föreläsningar se tidigare inlägg, kolla på ABF eller gå till min webbsida där du kan ladda ner en pdf med all info.

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

lördag 13 september 2008

Grönska - en mänsklig rättighet?

Att få vara ute i grönskan, andas frisk luft och höra fågelsång och vindens sus i träden borde vara en rättighet. DN skriver om en av landets största terapeutiska trädgårdar för äldre som finns i Hällefors. Trädgården ger möjlighet för de äldre att komma ut, få stimulans sinnen och minnen, träffa andra, hjälpa till samt koppla av.

Så här borde alla få ha det! Gamla, unga, friska, handikappade. Alla behöver vi vackra och lugna platser att njuta av. För oss som är friska och raska finns alltid möjligheten att ta sig ut i naturen. För den som är i behov av hjälp med transport och assistans kan det bli svårt att ta sig ut i skogen.

Tänk om det fanns vackra, genomtänkta trädgårdar på många ställen? Och då särskilt nära sjukhus, äldreboenden, gruppboenden, dagis, dagcenter och så vidare.

Arbetsterapeuten Ywonne Westerberg som intervjuas i DN säger att naturens läkande och helande kraft är stor. Det visar både forskning och klinisk erfarenhet.

"- De som deltar i aktiviteter kopplade till natur och trädgård får en lägre stressnivå och återhämtar sig snabbare. Att ha tillgång till en bra utemiljö borde vara en mänsklig rättighet, säger Yvonne Westerberg. "

Och vem har inte någon gång suttit och njutit av skönheten i det gröna rummet? För mig är det en nödvändighet att få göra det. Det får mig att känna mig levande, närvarande och jordad. Det ger lugn och perspektiv. Det ger liv.

Planera in mer grönska och vackra planteringar! Vi behöver det!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

tisdag 9 september 2008

Skärpta krav på sjukskrivna del 2

Svenskan följer upp med en artikel om att V blir oroliga över S förslag om att skärpa kraven på sjukskrivna. Som Lars Ohly mycket riktigt påpekar är trygghetssystemen idag inte kravlösa.
.. vi kräver intyg från sjuka och att man ska återgå så fort som möjligt i arbete, säger Lars Ohly, partiledare för vänsterpartiet till SvD.se.

Niljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger så här:

"– Många lämnas ju bara vind för våg och får exempelvis inte någon rehabilitering. Men där har vi ett gemensamt intresse att skärpa möjligheterna till rehabilitering. Däremot får det aldrig bli någon tävlan om att ställa tuffare krav på dem som är sjukskrivna. "

"Att skärpa möjligheterna till rehabilitering"...Underbart!

DN tar upp nyheten i två artiklar, först publicerades denna
Hårdare krav på sjukskrivna som kommer från TT.
Några timmar senare ett matigare alternativ S svänger radikalt om sjukskrivna. På frågan om man ska se detta som ett steg i alliansens riktning svarar Ylva Johansson¨:
" Nej tvärtom. Regeringen har tagit bort alla aktiva rehabiliterande insatser, man har lagt hela ansvaret på individen. Vi gör precis tvärtom och lägger stora resurser på att individen ska kunna räkna med stöd och hjälp för att bli tillräckligt frisk för att kunna jobba. "

Dock vet man ju ännu inte hur och vad som eventuellt förändras eftersom Mona Sahlin ännu inte tagit ställning till förslaget.
Aftonbladet refererar i korthet.

Väldigt många bloggare har skrivit om detta. Läs vad de tycker också!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 8 september 2008

Skärpta krav på sjukskrivna

Nu vill även socialdemokraterna skärpa kraven på sjukskrivna enligt Svenskan. Bland annat tycker tydligen socialdemokraterna att alla bör kunna delta i någon arbetsinsats. Personligen tycker jag att den som är heltidssjukskriven i första hand ska ägna sig åt sådant som gör personen friskare, dvs olika rehabiliterande aktiviteter. Tanken med förslaget är säkert att man inte ska tappa kontakten med arbetsplatsen och att man ska känna att man gör en insats. Men blir detta effekten eller blir det bara en källa till stress?

I förslaget ingår också att arbetsmarknadens parter ska ta större ansvar för företagshälsovård och rehabilitering. Tanken är att den sjuke snabbare ska komma tillbaka. Att parterna bör ta större ansvar tycker jag också men viktigt är att det inte skapas ett B-lag med dem som inte har en anställning. Eller att effekten blir att man undviker att anställa folk.

"– Vi måste kunna ställa krav på folk, att de ska försöka komma ifrån ett passivt liv och bli så aktiva som möjligt. Men det behövs en balans så att kraven inte bara gäller individen utan även företagen och samhället, säger Ylva Johansson."

Ovanstående tycker jag är väldigt viktigt. För hittills har det mest talats om kraven på den sjuke. Men vilka krav har vi som skattebetalare och samhällsmedborgare på samhället och alla inblandade aktörer? Och har dessa hitintills tagit sitt ansvar?
Mitt svar på sista frågan är ett rungande nej!

Jag har träffat många sjuka (framför allt stressjuka) som tagit sitt ansvar och mer därtill. De har gjort allt de mäktat med för att få hjälp att komma tillbaka till arbete. Vissa har fått kämpa i åratal innan hjälpen kommit och då är förstås vägen tillbaka avsevärt längre. Om det ens går att komma tillbaka.
Andra har aldrig fått någon hjälp utan istället fått förtidspension.

Det är dags att vi frågar oss vilka rättigheter som hör ihop med kraven på de sjuka.
Rätt till adekvat rehabilitering?
Rätt till vård i rimlig tid?
Rätt till kontinuitet i vårdkontakterna?
Rätt till sjukpenning när man är sjuk?

Detta några av de punkter vi inom DUFiS (De Utbrändas Förening i Sverige) håller på att se över nu.

Sydsvenskan skriver att Försäkringskassan där prioriterar de sjukskrivna som är aktiva själva i kontakten. De har för mycket att göra och tycker däför att det är bästa satsningen. Inget nytt i detta tänker jag. Den sjuke som kan och orkar stå upp för sig själv har större möjlighet att få hjälp att komma tillbaka. Men är det så vi vill ha det?
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

Tack Livshandboken!

Ett varmt tack till Livshandboken som annonserar om stressföreläsningarna jag är med och arrangerar. Livshandboken är en spännande och populär sajt som handlar om personlig utveckling. Där kan du få många bra tips och råd. Det finns många bra kurser också.

Som ordförande i DUFiS (De Utbrändas Förening i Sverige)och själv fd stressjuk vet jag väldigt väl hur illa det kan gå för den som stressar för mycket. I de föreläsningar vi har i höst (se nedan i tidigare inlägg och på Livshandboken) kan du få fakta om stress och tips hur du kan hantera stressen.

Flera av föreläsarna hör till Sveriges mest kända - passa på att lyssna till dem för ett ovanligt lågt pris. Första föreläsningen är 25 september. Då föreläser Dan Hasson om hur du kan stressa rätt och Sanna Ehdin om sin väg från utbrändhet till framgång. Inträde endast 80 kr!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

lördag 6 september 2008

Vattenqigong låter underbart!

Aftonbladet skriver om vattenqigong. Reportern hade varit på Sats i Nacka och provat.
Vattnet är 32 grader varmt, vilket är skönt när man ska slappna av. Tända ljus och vacker musik förstärker lugnet ytterligare-

"Rörelserna är enkla och blir monotona ibland, vilket gör att det känns som en slags meditation. Det gör att man försvinner in i sin egen lilla värld. Efter cirka en halvtimme är övningarna klara. Då ska vi lägga en flytkudde under nacken och en flytbanan under knäna. Bara slappna av och flyta runt."

Visst låter det helt ljuvligt? Snacka om fullständigt avslappnande... Trots att klor och min hud inte brukar komma överens måste jag nog prova någon gång.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 1 september 2008

Att få fakta och förståelse oerhört viktigt

När man är sjuk är det oerhört viktigt att få fakta kring sin sjukdom. Att få förståelse från andra kan hjälpa till att få egen förståelse och därmed en grund att stå på. Bland det absolut värsta som finns är att vara sjuk, inte veta vad det är och vad man kan göra, börja tvivla på sig själv och livet och inte kunna få hjälp och stöd. Att stå ensam och rådlös och dessutom bli illa bemött när man är i som störst behov av stöd. I Aftonbladet finns en bra artikel som handlar om kroniskt trötthetssyndrom men vad gäller nedanstående skulle det lika gärna kunna gälla stress.

"Inom primärvården finns många läkare som inte har tillräcklig kunskap om ME, och många av patienterna som kommer till Gottfrieskliniken har inte blivit tagna på allvar tidigare. När vårdcentralen inte lyckas hitta någon orsak till deras trötthet skickas de hem, och när de senare kommer tillbaka utan att ha blivit bättre blir de betraktade som besvärliga.

– Då är det som om katten har släpat in en död mus i rummet, och så vill läkarna inte prata med dem mer. De vet inte vad de ska göra med de här patienterna.
På Gottfrieskliniken får de möta personal som känner igen deras sjukhistoria, och kan bekräfta att deras sjukdom är verklig."


När de äntligen blir bekräftade och får en diagnos blir det en lättnad.

"– Det märkliga är att den bästa hjälp vi kan ge patienterna är att ge dem korrekt information. Jag informerar dem om att syndromet de drabbats av är välkänd och etablerad inom det medicinska fältet. Det är ofta livslångt, och funktionsstörande. De kommer mycket ofta att behöva sjukskrivas, kanske ibland upp till 100 procent. Detta är den första informationen jag ger patienterna, och även om de blir ledsna kan de mitt i gråten säga ”vad skönt att ändå få reda på hur det är"

Att bli sedd och lyssnad på, kort sagt bli bemött med den respekt alla människor förtjänar, är bara det läkande. Att dessutom få information kring sjukdomen, begränsningar och möjligheter, ger kunskap att kunna forma en handlingskompetens. Då blir det möjligt att kunna styra och förbättra sitt liv - det ger kraft!
Även om man kanske inte kommer att kunna bli frisk finns det alltid något att göra för att få det bättre.


/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om