Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

söndag 30 november 2008

Sommarkurserna är nu spikade!

Med två flitiga arbetsmyror vid spakarna går det fort! Nu har Anders - sommarkursansvarig på Molkoms folkhögskola - och jag spikat datum och namn för kurserna.
Så här blir det:
vecka 24 Livsbalans 8-12 juni
vecka 27 Livsbalans med inriktning på personlig utveckling 29/6 - 3/7
vecka 31 Livsbalans med inriktning mot smärthantering 27-31 juli

De här ser jag fram emot!
Mer info kommer så småningom.
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Första advent med saffranswok och sommarkurs!

Idag är det första advent och helt traditionsenligt har jag julpyntat. Särskilt adventsstjärnan som lyser med ett gyllenrött sken har jag längtat efter. Jag behöver ljus! För att ytterligare förstärka julkänslan lagade jag en härlig kycklingwok som jag kryddade med saffran. Mums!
Drömmen om den goda lussebullen brukar göra sig bäst just som dröm. I verkligheten brukar den inte vara så god, saftig och saffranssmakande som i drömmen. Woken blev däremot precis så god som jag tänkt.

I skärande kontrast mot julestämningen ska jag nu sätta mig och jobba med sommarkurserna för 2009. Det känns otroligt avlägset och overkligt med sommar just nu. Men jag ser verkligen fram emot att återkomma till Molkoms folkhögskola, goa kursdeltagare och härlig miljö och stämning. I år ska det bli tre kurser. I alla kurserna får deltagarna arbeta individuellt, i par, i smågrupp och i storgrupp.

Nedan skriver jag lite om vad jag nu sitter och spånar om. Allt är ännu inte helt spikat, vare sig namn eller innehåll är helt klart. Det enda som är bestämt är vilka veckor kurserna ska gå.
Nämligen:
v 24, 8-12 juni.
v 27, 29 juni- 3 juli
v 31, 27-31 juli

Den kurs som gick förra sommaren, kallade vi för Livsbalans. I den ingick qigong, massage, avspänningsövningar, coaching, lite teori kring stress, tankar, beröring, livsstil. Mycket praktik och deltagardelaktighet var det.

I år kommer även en kurs i Livsbalans med inriktning på personlig utveckling. I den blir det också qigong, massage och avspänningsövningar för att deltagarna ska kunna hitta ner i lugnet och sig själva. Det blir också många övningar, ex drama, bild, skrivande mm. En möjlighet att genom avspänning och kreativa övningar hitta nya aspekter av sig själv.

Ännu en nyhet blir Livsbalans med inriktning mot smärthantering. Stress och smärtupplevelse hänger tätt ihop och påverkar varandra. Den här kursen kommer att vara specialanpassad för den som lever med smärta. Även här arbetar vi med avspänning, qigong, mjuk och varsam beröringsmassage, bild, skrivövningar, samtal och coaching.

Vi får se var det landar men ungefär så som jag beskriver ovan kommer kurserna att se ut. Vartefter sommaren närmar sig kommer du få läsa mer om dem.

Nu åter till novembermörker, adventsljus och den härliga julstjärnan som jag ska tända nu i skymningen.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

fredag 28 november 2008

Bästa julklappstipset?

Friskvård och julklapp i ett paket!

För dig som månar om familj, vänner,medarbetare och kunder
Må bra – paket med godsaker för kropp och själ.
Innehåll: Boken Lev Livet Levande (läs mer om den nedan)
samt godsaker från Kahls the och kaffehandel
(t ex lugnande the, lyxigt kaffe, utsökt choklad, uppiggande honung mm)
Elegant inslagen i cellofan med vackra presentsnören
Må bra paketen finns i tre olika storlekar:
Må bra baspaketet ser ut så här:

OBS! Bilden visar vad som kan ingå. The, kaffe och boken Lev Livet Levande ingår alltid. Övriga varor kan bytas mot andra julgodsaker. Varorna slås in i ett elegant cellofanpaket med vackra presentsnören. Korg ingår ej.
Pris exklusive moms 218,35 kr
Pris inklusive moms 250 kr

Vill du veta mer och se övriga två paket kan du titta HÄR

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag 26 november 2008

Berget rehab - första omgången avslutad

Jag har tidigare skrivit om Berget Rehab och den unika modell för rehabilitering av stressjuka som skulle provas för första gången nu under hösten. När jag läste om den tyckte jag att det lät mycket bra. Dessutom är det ju så att jag tror att vi alla är unika och att det kan behövas många olika sätt och modeller för rehabilitering. I den bästa av världar skulle man då kunna välja det man tror passar bäst för en själv. I verkligheten befinner vi oss mycket långt därifrån. Detta måste vi ändra på!

Nu är i alla fall första delen i första omgången på Berget avslutad och resultatet verkar mycket lovande. Bifogar hela pressmeddelandet så ni får läsa allt det positiva. /Kia
PRESSMEDDELANDE

Nytt framgångsrikt sätt att rehabilitera människor
som sitter fast i långtidssjukskrivning.


Många är ense om att det saknats en väl fungerande rehabilitering för långtidssjukskrivna med diagnosen utmattningsdepression. Vi har länge tyckt att
man i Sverige arbetar med för trubbiga verktyg i traditionella behandlingsprogram. Vi är övertygade om att man måste se till hela människan och då inte väja för den existentiella dimensionen.

- Min erfarenhet är att många existentiella frågor dyker upp när man hamnar i kris, säger Christer Sandahl. När man känner sig kränkt, missförstådd och besviken på arbetet, dyker ofta tvivlet upp: ”Har jag något värde”, ”Vad är meningen med mitt liv”, etc. Ibland ger vi också ett hårdnande arbetsliv skulden för utmattningstillstånd, men skyggar för mer komplexa förklaringar.

Vi tror vi har hittat nycklarna till en framgångsrik rehabilitering. Varje enskild nyckel är inte nödvändigtvis unik, med kombinationen av dem är unik och kan göra att dörrar öppnas.

Rehabiliteringen sker under sex veckor i rogivande miljö på Berget utanför Rättvik.

- Tvärtemot vad som är vanligt i Sverige, är vi övertygade om att det är viktigt att för en tid kunna lämna den omgivning där problemen uppstått. Och miljön här vid Siljan har en läkande kraft i sig, påpekar Patricia Tudor-Sandahl.

Nyckelordet för vårt sätt att arbeta är helhetssyn. Sex dagar i veckan är schemalagda med individuell terapi, gruppterapi, meditation, reflektion, vila, naturupplevelser och fysisk aktivitet. Deltagarna i programmet får stöd av några av landets mest renommerade terapeuter och dessutom finns läkare, psykologer, sjukgymnaster m fl
i teamet.

Programmet syftar från första dagen till att våra gäster – inte patienter – ska ställa in sig på en återgång till arbete.

Vi hade stora förhoppningar på detta sätt att rehabilitera, men resultaten har överträffat dem med råge.




Några reaktioner från deltagare i utvärderingen:



”Det känns som jag håller på att lära mig ett nytt språk.”

”Spännande, omvälvande, roligt, givande, otäckt, jobbigt – allt på en gång.

”Jag känner mig utvald och tacksam som fått vara med på denna resa.”

”En smygande tro på livet.”

” Jag är så pass stark som jag föreställde mig att jag skulle bli. Dessutom är
ju rytmen på Berget en bra övning i att lära sig leva rytmiskt även hemma.”



Berget Rehab

Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 24 november 2008

Marie Åsberg, Åke Nygren och Patricia Tudor Sandahl föreläser på torsdag!

Nu är det snart dags för sista föreläsningen i stresserien.

Föreläsare vid stresserien Torsdagen den 27/11 2008

Stressjukdomar – hur de kan behandlas och förebyggas. Sjukskrivningsläget i Sverige.


I föreläsningen diskuteras hur utmattningssyndrom och andra stressrelaterade sjukdomar uppkommer, och hur de kan behandlas och förebyggas. De biokemiska förändringar som de har funnit vid utmattnings-syndrom kommer att beskrivas. Sjukskrivningsläget i Sverige och de sannolika konsekvenserna av de ändrade lagreglerna kommer också att diskuteras

Åke Nygren är emeritus professor i personskadeprevention vid Karolinska Institutet, och har forskat kring prevention och rehabilitering efter trafikskador och de stora folksjukdomarna.
Marie Åsberg är emeritus professor i psykiatri vid Karolinska Institutet och har forskat kring depressionssjukdomar och suicidalitet. Tillsammans har de sedan 1998 forskat kring utmattnings-tillstånd och utbrändhet.


Tid för förändring


Vart är jag på väg och är det verkligen dit jag vill gå? Vad är viktigt i mitt liv och vad är bisaker? Frågor kring existens och livets mening väcks ofta i samband med kris. Det ger en möjlighet att mogna
som människa. Men det tar tid.

Patricia Tudor – Sandahl är fil dr i pedagogik, leg psykolog, leg psykoterapeut och författare.


Plats: ABF, Sveavägen 41
Datum tors 27/11
Tid: 13.30 - 17.00 inkl en halvtimmes fikarast
Inträde: 60 kr för DUFiSmedlem, 80 kr för övriga

Biljettförsäljning från kl 10 samma dag fram tills dess att föreläsningen börjar.
(går också att köpa i receptionen dagen före)

I samband med föreläsningen säljs också böcker av Patricia Tudor Sandahl till specialpris.

Även boken "Lev Livet Levande" som jag skrivit tillsammans med Cecilie Frödén säljs till specialpris. Mer om den kan du läsa HÄR

OBS! Endast kontant betalning!
Du kan också passa på att prata med oss i DUFiS och bli medlem.

Hjärtligt välkommna! Sprid gärna informationen vidare till andra också. Stressjuka och vårdgivare, fk, af, arbetsgivare. Ju fler vi blir desto bättre!

/Kia


Läs även andra bloggares åsikter om

lördag 22 november 2008

Lugn lördag laddade batterierna

I morse var jag på lugna lördagstimmar i Gustav Vasa kyrka som jag skrev om i inlägget innan. Det var helt fantastiskt! Det är något speciellt med stämningen och lugnet i kyrkan som får kropp och själ att komma till ro. I morgonbönen sa prästen en hel del tänkvärt om människans utsatthet och om hur stressen berövar oss närheten till oss själva, andra och det andliga.

Efter det följde ett underbart avspänningspass lett av Gudrun Khemiri som är en av mina favoritledare. Hennes lugna melodiska röst ledde oss rakt ner i stillheten och ljuset. Jag landade mitt i mig själv. Gäspandes så käken höll på att gå ur led och tårarna rann slappnade mina spända muskler av mer och mer. Lite lugna qigongrörelser på det kändes helt rätt. Den här fantastiska morgonen avrundades med stilla, vacker musik som vi fick njuta av innan det var dags att ge sig ut i världen igen.

Sånt här skulle jag behöva varje lördag. Ett underbart sätt att hitta tillbaka in i sig själv när veckan varit full med aktivitet. Ett sätt att hitta tillbaka till lugn och livsglädje.

Man behöver inte vara troende för att gå till kyrkan och njuta av stillheten och de lugnande aktiviteterna. Där finns något att hämta för alla som söker ro och tystnad för att kunna höra sina egna och andras tankar.
Jag rekommenderar det varmt!

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

fredag 21 november 2008

Lugna lördagstimmar i Gustav Vasa kyrka imorgon

Imorgon mellan kl 10 och 12 är det Lugna Lördagstimmar i Gustav Vasa kyrka.
Då blir det morgonbön, avspänning, Taiji Qigong, stilla musik och klockspel. Frukt och juice till självkostnadspris, präst och diakon finns tillgänglig för enskilt samtal.
Ingen föranmälan och gratis!
Gudrun Khemiri leder avspänningen och qigongen.
Jag var på ett liknande arrangemang i våras som var helt underbart avslappnande och fokuserande. Rekommenderas varmt till alla som känner att de behöver stressa ner!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

tisdag 18 november 2008

Delta i projekt om konsekvenserna av ändringen i sjukförsäkringen

Vi fick mejl till DUFiS med nedanstående något förkortade förfrågan. Du som kan och orkar - berätta! Mejla eller ring Örjan Rodhe, se nedan.

Jag skriver till er med anledning av en rapport som Vänsterpartiets riksdagsgrupp håller på att sammanställa.

Ämnet är de stora bristerna i sjukförsäkringen. Som en del av detta vill
vi låta personer komma till tals som själva har drabbats. Projektet är
dels till för vi själva ska få en bättre bild av vilka konsekvenser regelverket
verkligen får, dels för att kunna sprida dessa berättelser till övriga
partier, media och allmänheten. Det är väldigt viktigt att människor förstår
hur försämringarna har slagit.

Vi söker personer som kan ställa upp på en intervju om sin situation och om hur man har påverkats av sjukförsäkringens regelverk. Dessa berättelser kommer vi sedan att publicera i en rapport.

Bäst är om man kan delta med sitt namn, men vi har förståelse för att man
kan vilja vara anonym och respekterar naturligtvis det i så fall.
Tack på förhand!

Vänliga hälsningar,

Örjan Rodhe

för Vänsterpartiets riksdagsgrupp

Tfn. 0737 81 09 57

orjan.rodhe@riksdagen.se


Läs även andra bloggares åsikter om

söndag 16 november 2008

Motionsinspiration - Motiomera!

Motiomera kan man med hjälp att stegräknare delta i en stegtävling. Om man vill tävla bara med sig själv eller jämföra sig med andra är valfritt...

Tävlingen går genom Sveriges alla kommuner. Extra kul tycker jag är att man kan lägg upp sin egen väg genom landet. Själv startade jag från Stockholm och är på väg till Ystad. Jag gillar havsutsikten så jag går längs kusten. Nu har jag hunnit till Valdemarsvik och har 59 km kvar till Västervik.

I varje ny kommun kan man delta i en liten frågetävling vilket piffar upp det hela ytterligare. Man kan också se hur många steg man gått i genomsnitt per dag, eller hur många steg man gått totalt osv. Själv blir jag riktigt peppad och knatar på duktigt.

Man kan prova på gratis i tre månader så det är bara att registrera sig och logga in!
Jag tror faktiskt inte att jag kan ge mig utan att ha gått igenom samtliga kommuner så jag är fast ett bra tag. ;-)
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 10 november 2008

Prova på RGRM - nyttigt och kul på en gång!

RGRM låter både kul och nyttigt när man läser om det. Entusiasmen som strålar om utövarna gör det ännu mer lockande...Läs mer om vad det är nedan. Imorgon kan du prova på gratis i en timme i Hägerstens Medborgarhus kl 12.30. Samma tid och även då gratis en vecka senare, dvs 18:e.

Du som vill veta mer kan ringa Gert Nilsson på tel 08- 571 404 17.
Tyvärr kommer jag inte in i DUFiSmejlen för tillfället och kan därför inte hämta text från Gert om RGMR-gruppen. Har istället hämtat från Folkuniversitetet på nätet.
Du får säkert veta mer imorgon. Jag kan tyvärr inte gå men hoppas få tillfälle att prova senare för visst låter det spännande?

RGRM står för ”the Ronny-Gardiner-rythm&music method”, efter grundaren jazztrummisen Ronny Gardiner. Metoden lanserades 1993 i Sverige och har numera blivit ett begrepp inom träning och rehabilitering.

Gardiner fick idén när han var på Kanarieöarna för att uppträda och av en slump råkade träffa en pojke som saknade armar och ben men som utstrålade en enorm livsglädje. Han började använda sina kunskaper från trumspelandet för att hjälpa andra människor.
När man spelar trummor använder man armar och ben i samverkan men oberoende av varandra. Man måste också läsa noter och följa en dirigent. Det kräver ett stort samspel mellan hjärnans olika centra.

- Detta har överförts till en terapi för att hjälpa människor med skador och sjukdomar i nervsystem och hjärna. Genom att leka med rytm, musik och rörelse främjas en harmoni av naturliga rörelsemönster i människans kropp och sinnen. Metoden stimulerar bl a rörelseförmåga, läs- och talförmåga, balans, minne och koordination.


På lördag uppträder Ronny Gardiner och RGRM-gruppen på Fasching 14-16.
Ha det kul önskar avundsjuk men inte missunsam
Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

torsdag 6 november 2008

Lennart Levis föreläsning mycket bra

Igår var jag på Lennart Levis föreläsning om stress i Hjärt och Lungfondens regi. Inspirerande, lärorik och serverad med mycket värme och humor.
Egentligen skulle jag vilja skriva ett långt inlägg om detta men då jag har mycket annat att göra också så får jag praktisera konsten att sätta gränser. ;-)

Bara lite kort om de råd Lennart Levi gav för att motverka stress och främja hälsa och gott klimat:
- Undvik över eller underbelastning
- Ge andrum
- Ge inflytande/egenmakt
- Belöna ansträngning
- Skapa gott socialt stöd
- Kompetensutveckla
- Informera - öka medvetenheten
- Samverka över sektorsgränser och samhällsnivåer

Pricken över i:et var när Lennart Levi pratade om åtgärder från samhällets sida och att det inte fungerar eftersom pengarna är uppdelade i olika påsar till olika saker och sektorer. (anknyter till sista punkten ovan. Pengarna åker ut i olika stuprör och kan inte fördelas brevid eller på vägen mot slutdestination.
Exempelvis kan det vara svårt att få loss pengar för att arbeta förebyggande. Med följd att kostnaden senare blir mångdubbelt högre.

" Stuprör fungerar inte - gör hängrännor istället!"

Det är en klockrent klok kommentar.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag 5 november 2008

Stressföreläsning idag med Lennart Levi

Lite sent att lägga ut informationen om Lennart Levis föreläsning nu när den startar om tre timmar men bättre sent än aldrig! Om jag hinner ska jag försöka skriva lite om den senare. /Kia

Föreläsning om stress
Tid: 5 nov kl. 14.00 - 15.30
Plats: Westmanska Palatset, Holländargatan 17, Stockholm.

Stress, hjärtsjukdomar och ohälsans bestämningsfaktorer
– vad kan du själv göra för att ta kontroll över din situation?
Lennart Levi, professor em. i psykosocial miljömedicin vid Karolinska Institutet, Stockholm, har lämnat sin roll som chef för Karolinskas avdelning för stressforskning (en av världens ledande) och sitter idag i Sveriges Riksdag. Lennart Levi kommer att ge dig en inblick i var forskningen står just nu.

Kostnad 50:-, för Hjärt-Lungfondens medlemmar är föreläsningen kostnadsfri. Obligatorisk förhandsanmälan till 08-566 24 210. Glöm inte att uppge ditt medlemsnummer när du anmäler dig.


Läs även andra bloggares åsikter om