Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

tisdag 31 mars 2009

Tips- Sömnföreläsning med Torbjörn Åkerstedt söndag 5 april

Här kommer lite info om en intressant föreläsning. Jag klistrar in texten jag fått i sin helhet. Passa på och lär dig mer om sömn från en expert.
/Kia

Torbjörn Åkerstedt är professor vid och föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Om du bryter ett ben vet du precis hur du gör för att få hjälp. Men hur gör du egentligen om du är deprimerad, stressad, och har sömnproblem???
Sömnbrist är en av det stora folkhälsoriskerna, som kan orsaka ohälsa bland annat i form av depressioner, ångest och fetma som i sin tur kan leda till diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Torbjörn Åkerstedt är professor vid och föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Han finns till för att ge dig information om hur sömnen ser ut och vilka styrmekanismer den har. Vad händer med sömnen när man stressar? Hur kan sömnstörningar påverka hälsan och vilka effekter har behandling mot sömnproblem. Sist men inte minst får du veta vad du själv kan göra för att få bättre sömn. Målet är att ge dig den kunskap och de verktyg som du behöver för att återfå hälsa och balans i livet.

Välkomna!

HTFH i samarbete med Solna stad

Lokal/plats: Stadshusgången 2, Solna Stadshus 1tr, Kommunfullmäktigesalen, Solna Centrum
Datum: Söndag den 5 april 2009
Tid: 13:00 - 15:00


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Seminarium om sjukförsäkringen i riksdagen

I förra veckan arrangerade Vänsterpartiet ett seminarium om effekterna av regeringens rehabiliteringskedja. Örjan Rodhe inledde med att berätta om den intervjurapport han gjort, där ett antal långtidssjukskrivna berättar sin historia. Synnerligen nyttig läsning för den som tror att sjukskrivna människor är lata smitare som inte vill jobba! Samt för dem som tror att vi har en fungerande vård, rehabilitering och anpassad arbetsåtergång i Sverige.

I rapporten finns också en del information kring sjukförsäkringen. Vi som var där fick rapporten efter seminariet och jag antar att den kan beställas från Vänsterpartiet].

Ett par representanter från Försäkringskassan var där och drog lite statistik och analys. På plats var också representanter från olika fackförbund och HSO. I publiken fanns det många företrädare från olika föreningar och handikappförbund. På slutet blev det plats för frågor och debatt. Där missade jag en bit eftersom jag var tvungen att gå tidigare.

För den som vill få en inblick i hur långtidssjuka med olika diagnoser har det, rekommenderar jag rapporten "Ett sjukt system". Där finns människorna bakom siffrorna.
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

måndag 30 mars 2009

Tre Livsbalanskurser på Molkoms folkhögskola i sommar

I sommar blir det tre olika Livsbalanskurser på Molkoms folkhögskola.

Vecka 24, Månd - Fred 8 - 12 juni är det Livsbalanskurs
Vecka 27,Månd - Fred 29 juni - 3 juli Livsbalans med inriktning på personlig utveckling
Vecka 31, Månd -Fred 27 - 31 juli, Livsbalans med inriktning på smärthantering
Gemensamt för dem alla är att:
- vi kör ett qigongpass varje morgon - förhoppningsvis ute i solen.
- deltagarna får lära sig massera varandra på ryggen och händerna. En massagestund varje dag
- vi kör avspänningsövningar eller meditation varje dag
- det blir lite teori och mycket praktik
- vi använder oss av olika skapande övningar drama, bild, skrivande, samtal osv

HÄR hittar du mer info om Livsbalanskurserna och de andra intressanta kurserna som finns på Molkoms folkhögskola och HÄR kan du ladda ner hela sommarkurskatalogen som pdf.
Anmälningsblankett hittar du HÄR
Jag hoppas vi ses i sommar! Om inte förr förstås... ;-)
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

söndag 29 mars 2009

Du vet väl om att du är värdefull?

Idag var jag på en sing - along - konsert i Oscarskyrkan. "För kärlek skull" - sånger av Ted Gärdestad kring livets pärlor. Helt underbart! För det första är det något speciellt med kyrkor, något vackert och rofyllt. För det andra var det härlig musik och en duktig kör. För det tredje sjöng vi i publiken också med vilket verkligen skapar kraft och glädje. Sist men inte minst fick man en del att fundera över i texterna.

Några rader jag gärna vill skicka vidare till dig är ur " Du vet väl om att du är värdefull".

" Du vet väl om att du är värdefull
Att du är viktig här och nu
Att du är älskad för din egen skull
För ingen annan är som du
Du passar in i själva skapelsen
Det finns en uppgift just för dig
Men du är fri att göra vad du vill med den
Säga ja eller nej"


Något att ofta påminna sig själv och andra om eller hur?
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag 27 mars 2009

Stark och/eller svag?

I DN:s artikel De starka ska hjälpa de svaga intervjuas läkaren Jenny Fjell som startat RESURS (Respekt för de sjuka och utsattas rätt i samhället.

”Ett bra samhälle bygger på att de starka hjälper de svaga. Och kom ihåg - rollerna växlar. Den som är frisk och stark i dag kan bli sjuk och svag i morgon!” säger Jenny Fjell, läkaren som protesterar mot de nya sjukreglerna."

I detta kan jag bara instämma! Och jag har hört många vittnesbörder om hur perspektivet förskjuts när människor blir allvarligt sjuka eller på annat sätt råkar i kris och behöver hjälp. Att själv ha varit med om det eller sett det från nära håll som anhörig ger en annan inställning till livet. Den som är frisk och stark har ofta en betydligt hårdare syn på att alla ska klara sig själva.

Vi som upplevt sjukdom och kris vet att man kan behöva stöd i olika former för att klara sig ur krisen. Den som får stöd kommer ofta ut på andra sidan som en starkare människa och därtill rustad med mer empati. Ofta med en önskan att själv hjälpa andra människor som har det svårt.

HUR hjälpen sedan ska ges är en stor och komplex fråga. Ibland när man läser artiklar om förändringar i sjukförsäkringen kan man tro att allt plötsligt försämrats under den här regeringen. Så är det inte. Tidigare förtidspensionerades de sjuka bort istället, vilket inte heller är en human lösning.

Det finns mycket att åtgärda i dagens system och det gäller att hålla i minnet att det ofta är systembrister som gör det svårt för de sjuka.Den enskilde handläggaren på Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen måste följa de lagar och direktiv de ska gå efter. Deras handlingsutrymme är begränsat och likaså deras resurser.

Likadant för behandlande läkare. Med en vård organiserad och finansierad utifrån en löpande- bandprincip har läkaren inte mycket tid för patienten. Tid för samtal saknas ofta och ibland kan läkaren inte ens skicka vidare till någon annan. Det som går fort är att skriva ut medicin. Vilket är en förklaring till att så många hjälpsökande sitter med imponerande långa medicinlistor men ingen rehabilitering.

Vad som behövs är mer förebyggande arbete, tidig insats om man ändå blir sjuk, en större helhetssyn på den sjukskrivne och en ökad samordning mellan sjukvård, Försäkringskassan, arbetsgivaren och andra inblandade.

Kanske möjlighet att utkräva vite av den aktör som inte sköter sig? Kanske skulle det behövas någon slags samordnare som kan hjälpa den sjuke att få all information den behöver för att på bästa sätt kunna planera hur tillståndet ska kunna förbättras?
Konstruktiva förbättringsförslag efterlyses!
/Kia


Ett urval andra bloggar som länkar till artikeln:
Utredarna
Tidningen PS!
Resursbloggen
Kommunisternas blogg
Ett hjärta RÖTT

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

onsdag 25 mars 2009

Sömntest och stresstest med åtgärdstips

Alecta har i samarbete med forskare och terapeuter på Stressforskningsinstitutet (Torbjörn Åkerstedt, Aleksander Perski, Giorgio Grossi samt Kerstin Jeding)tagit fram test och tips för att ge förebyggande hjälp när det gäller stress och sömn.

Följ Alectalänken ovan och du hittar information och två test. Du får feedback på testen med råd om vad du kan göra och fakta kring stress och sömn. Både testen och tipsen är korta och koncisa.

Själv kan jag konstatera att jag numera ligger bra till på både stress och sömnfronten. Vilket jag förstås visste redan innan jag gjorde testen. För den som har problem tror jag testen kan vara bra som bekräftelse. Dessutom får man tips på vad man kan göra för att må bättre, vilket säkert kan vara bra för den som inte riktigt vet vilka förändringar den behöver.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 24 mars 2009

Friskvårdsbidraget underutnyttjat

Enligt en undersökning som DN skriver om får 54 % av svenskarna i åldersgruppen 20-64 år friskvårdsbidrag av arbetsgivaren.
57% utnyttjar hela sitt friskvårdbidrag.
14% tar inte ut en krona av det.

Är inte det lite sorgliga siffror? Kanske beror det på att det är för krångligt att ta ut friskvårdsbidraget och/eller att folk inte vet riktigt vad det gäller för.

Med tanke på att friskvård minskar sjukfrånvaro och dessutom bidrar till en bättre prestationsförmåga borde det ligga i allas intresse att alla tar ut max. Själv skulle jag inte avstå ett öre av det! Det finns så många olika roliga/sköna/intressanta aktiviteter att välja på så det är väl snarare så att tiden inte räcker till för att göra allt. Och friskvårdsbidraget räcker inte långt för min del. Men är det något som är värt att lägga pengar på så är det väl att må bra?

DN ger några exempel på vad man kan utnyttja friskvårdsbidraget till:

"Exempel på skattefri motionGymnastik, styrketräning, spinning, bowling, bordtennis, tennis, badminton, squash, volleyboll, fotboll, handboll och bandy.

Motionsdans som bugg, folkdans, squaredance och jazzdans.

Tai chi, quigong, kostrådgivning, information om stresshantering och kontorsmassage (kroppsmassage eller rosenterapi, akupressur, kinesiologi, zonterapi och floating rest).

Enklare slag av fotvård eller fotmassage.

Kurser om rökavvänjning.

Källa: Skatteverket


Bara att läsa ovanstående gjorde mig sugen - nu ska jag boka massage!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

söndag 22 mars 2009

Sömn - hur funkar det?

"Sömn- hur funkar det?" var rubriken på föreläsningen som Marie Söderström höll hos SACO i onsdags. Marie Söderström är psykolog med KBT-inriktning och arbetar främst med sömn och stressbesvär, både på Stressmottagningen och på annat håll. Hon har också skrivit en bok med fakta och behandlingstips "Sömn - Sov bättre med kognitiv beteendeterapi".

Fler och fler verkar drabbas av sömnproblem. Jag tycker jag hör mer och mer om det bland folk jag träffar och i tidningarna vimlar det av artiklar. Allt fler har svårt att sova skriver Aftonbladet som ett exempel ur mängden av artiklar om sömnproblem.
Det verkar med andra ord som om det behövs mycket information och kunskapsspridning i ämnet. Men kunskap kan man ha i överflöd, vad som verkligen leder till förändring är att praktisera kunskapen! Något som ibland glöms bort...

Några faktorer som enligt Marie Söderström kan bidra till ökande sömnsvårigheter är:
- Vi lever i ett 24-timmarssamhälle
- Tempot är högt
- Vi har höga prestationskrav
- Liten tid för nervarvning
- Svårt att släppa tankar på arbetet

Varför är det viktigt med sömn?
- Hjärnan laddar upp energi
- Minnet uppgraderas
- Immunförsvaret aktiveras
- Anabola (uppbyggande)hormon insöndras

KBT (Kognitiv BeteendeTerapi) brukar ofta vara mycket verksamt vid sömnproblem. Man får lära sig om sömn och faktorer som påverkar och får hjälp att hitta orsakerna till sitt sömnproblem. Sedan förändrar man stegvis med hjälp av hemuppgifter och dagböcker där man följer vad som händer.

För den som vill prova finns exempelvis Marie Söderströms bok som jag nämner ovan och ett antal andra böcker om sömn, bland annat har Apoteket en. Det finns också ett flertal KBT-baserade kurser på nätet, bland annat:
Careit
Sömnprogrammet
Livanda

För dig som vill ha en översiktlig sammanställning av sömnråd finns det på min webbsida CreoVis.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

torsdag 19 mars 2009

Ohälsa- nolltolerans versus acceptans

Svenska barn mår sämre än unga i många andra länder skriver Svenskan. Två läkare har tillsammans skrivit boken "Välfärdslandets gåta".

Varför mår inte barnen lika bra som de har det? frågar sig de båda läkarna. De är oroliga för alla unga som förlorat aptiten på livet och tron på framtiden.

De ser flera möjliga förklaringar till fenomenet. Välfärdssamhällets starka medicinska utveckling riskerar att vi kräver att alltid ha en god hälsa. Alltför stark rädsla för stress en annan. Individualismen, i vilken ensam ska vara stark, är en tredje. En fjärde fundering är att den tid som barn tillåts – och tillåter sig själva – att vara barn tycks bli allt kortare. Socialt, men även i viss mån biologiskt, blir barn fortare ”vuxna” i dag än tidigare.

– Hälsa har blivit en livsmening, kanske i brist på religiositet eller en övergripande livsmening av annat slag. Ju friskare vi blir desto ängsligare är vi för att mista den hälsan, säger Carl Lindgren."


"I vårt välfärdssamhälle har vi fått en nolltolerans mot ohälsa. Det börjar som förväntningar, blir sedan krav och slutligen rättigheter. Helst vill vi må toppen jämt. "

Jag skulle nog vilja lägga till att vi även har börjat få en nolltollerans mot olycka och tråkighet. Helst ska man vara frisk, lycklig och ha skitkul hela tiden. Och vem har det så jämt?! Ingen skulle jag nog vilja påstå. Det hör till livet att det går upp och ner. Ibland är det svindlande underbart och ibland gör det så grymt ont att det känns som att jag ska gå sönder. Oftast är det mer i ett mellanläge. Helt normalt.

Inte skulle jag ha velat vara utan det som varit svårt. Det har berikat mig. Att klara utmaningar innbär att växa. Att ibland ha tråkigt och avstå från aktiviteter och distraktioner innebär också att att få tid att tänka och möta sig själv. Detta behöver barn också! Samt förstås närvarande vuxna förebilder att samtala med.

Vuxna som accepterar verkligheten; att livet ibland innebär utmaningar och svårigheter, ibland innebär det att glida på en härligt god räkmacka och ibland innebär det ett mellanläge. Hela skalan förekommer.

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 17 mars 2009

Tips - Lugna lördagstimmar den 21 mars

På lördag är det dags för Lugna lördagstimmar i Gustav Vasa kyrka igen. Jag har provat förut och det är verkligen att rekommendera! Ett tillfälle att stilla sig och ladda batterierna.

Så här ser programmet ut:
10.00 Morgonbön
10.30 Avspänning med Gudrun Khemiri
11.00 Taiji qigong med Gudrun Khemiri
11.40 Piano och cellomusik
12.00 Tolvslag och klockspel

Man kan vara med på allt (rekommenderas!)eller bara på viss aktivitet om man hellre vill det. Man behöver inte vara troende för att delta och allt är gratis. Gustav Vasa kyrka ligger nära Odenplan, centralt och lätt att hitta.

Passa på och gå dit och njut - själv kan jag tyvärr inte delta denna gång men var alldeles salig efter förra gången.

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

lördag 14 mars 2009

Nyaste nytt - nakenmat!

I marsnumret av MåBra finns en artikel som handlar om detta. Naked food är tydligen en av årets stora mattrender. Vad innebär då naken mat? Jo att det inte finns några tillsater i maten, inget socker och inga kemikalier. Maten ska vara så ren och enkel som möjligt. Låter både nyttigt och gott! Men varför kalla maten naken? För att väcka uppmärksamhet? Funkar väl säkert utmärkt men låter fånigt. Nya nakenchocker blir då nyttig mat - är det verkligen chockerande med bra mat?

Men jag tycker det är bra att uppmärksamma alla konstigheter i maten. Ibland blir jag nästan mörkrädd när jag läser innehållsförteckningar och det händer ofta att jag lägger tillbaka förpackningarna efter att ha läst.

Själv tycker jag att jag märker stor skillnad på hur jag mår utifrån hur jag äter. Med mycket frukt, grönt och egentillagad mat blir jag piggare och gladare.
Prova lite naket du med!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

fredag 13 mars 2009

Sommarkurskatalogen är äntligen klar!

Äntligen är sommarkurskatalogen från Molkoms folkhögskola klar. HÄR kan du läsa mer om kurserna, ladda ner katalogen i pdf:format eller beställa hem den.

Jag kommer att hålla tre kurser där under sommaren:
v 24 Livsbalans 8-12 juni.
v 27 Livsbalans med inriktning mot personlig utveckling 29 juni- 3 juli
v 31 Livsbalans med inriktning mot smärthantering 27-31 juli

Du kan också läsa mer om kurserna på min webbsida, klicka HÄR

Jag kan också rekommendera skolan som sådan - ett underbart ställe med mycket värme och hjärta! Själv har jag gått två sommarkurser där: Improvisationsteater som leds av Sofie Jansson och Förmågan att tala och berätta som leds av Rolf Bylund. Båda var mycket bra!

Passa på att koppla av i härlig miljö, lära dig nya saker och hitta nya vänner - allt till fantastiskt lågt pris!
/Kia

torsdag 12 mars 2009

En fin diktsamling om utbrändhet

En fin diktsamling, skriven av "Ia Höst", om utbrändhet ligger ute på nätet. Här får du några rader med smakprov, adressen till resten finns nedan. Rekommenderas!
/Kia

"Jag kan inte längre fortsätta att vara
Den maskin
Som jag har försökt leva som
I ett helt liv
:::::::::::::::

Ska jag på något sätt sys in?
Är jag på något sätt fel?
Lite för mjuk för livet
Lite för mörk i kanterna
Lite för trång vid halsen
Kliar jag
Är jag smutsig?
Eller är jag bara full med skit?
Kanske blekmedel
Kanske mjukmedel
Kanske helst
En helt annan syn
På små mjuka människor
Som verkligen skulle behöva få
Något helt annat
Än stentvätt"

Läs resten av Utbränd av Ia Höst här

Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag 11 mars 2009

Tips - Dynamiskt framträdande, för dig som vill bli mera du!

Här kommer ett tips på en fantastisk kurs, nämligen Grundkurs i Dynamiskt framträdande som leds av Tord Pååg. Jag fick själv tips om den när jag sökte en kurs i hur man blir en bättre talare. Fast kursen handlar inte bara om det. Det handlar om att bli mer äkta, våga visa sig som man är.

När jag tänker på kursen tänker jag på följande rader ur "Instruktion för skalbaggar" av Margareta Ekstrand.

"För att man ska kunna flyga
måste skalet klyvas
och den ömtåliga kroppen blottas

För att man ska kunna flyga
måste man gå högst upp på strået
även om det böjer sig och svindeln kommer

För att man ska kunna flyga
måste modet vara aningen större än rädslan
och en gynnsam vind råda"


Kursen och kursledaren skapar de gynnsamma förutsättningarna, sedan är det upp till var en att själv bestämma hur högt man vill flyga. Nästa chans att delta i dynamiskt framträdande är 20-22 mars - läs mer HÄR. Passa på!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

tisdag 10 mars 2009

Livsbalanskurs 14 mars inställd!

Livsbalanskursen lördagen den 14:e mars är tyvärr inställd!
Kursdagen som handlar om tankens kraft och coaching den 28:e kvarstår dock. Obs att sista anmälningsdag till den är 25:e mars. Läs mer om den kursdagen HÄR.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 9 mars 2009

Tips - sömnföreläsning i kväll

Sömnforskaren Arne Lowden från Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet föreläser och ger goda råd om sömn i kväll kl. 18.
Plats: NBV, Jungfrugatan 5
Fri entré!

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

söndag 8 mars 2009

Mindfulness och medmänsklighet

Svenskans serie om Moderna meditation har kommit med två nya intressanta artiklar. (Jag skrev om del 1 för några dagar sedan) . I del 2 blir terapeuten Lill Persson Jarl på Stressmottagningen på Danderyd intervjuad. Hon har mött många stressjuka som deltagit i mottagningens program där man bland annat erbjuder mindfulness. Bara för att saxa några högintressanta citat:

"Med mindfulness kan man lära sig att få distans till sig själv, notera vad som händer inombords och ta emot det som kommer, oberoende av vad det är. Det blir början till att komma ur sina tankefällor och kunna göra medvetna val"

"– Vi tillhandahåller en flytväst. Om man kan vara kvar på ytan får man snart en mer accepterande attityd, och det blir okej att de svåra känslorna kommer. Man befinner sig i stället i stormens öga – och inser att där är det lugnt."

"Hittar man ömheten och medkänslan med sig själv, får man också medkänsla med andra."


Här finns många godbitar att hämta för den stressade och/eller den som har många negativa tankar och känslosvall. För alldeles för många går runt med en obarmhärtig inre kritiker som aldrig kan få nog. Många är dessutom så vana vid det att de inte ens reflekterar över att det skulle kunna vara annorlunda. Det kan det - läs och begrunda!

Del 3 handlar om en person som gått igenom programmet och hur han tycker att det hjälpt honom. Något som han noterade i Stressrehabgruppen:

"– Alla var vi någon annanstans, i dåtiden eller i framtiden. Vi oroade oss för att vi skulle möta ­någon, få klart något i jobbet eller bara åka och handla. Vi funderade på saker vi egentligen inte kunde göra något åt. Man kan inte påverka det som varit, och inte det som ska komma.

Johans inställning i dag är att låta dåtid och framtid vara, ­acceptera nuet som det är och ”inte grotta runt”. Det betyder att försöka undvika att värdera saker i dåligt och bra, utan ta tag i situationerna när de kommer och lösa det som måste lösas då."


Mindfulness är en utmärkt metod för att stilla sig. Acceptans och tålamod är något jag, liksom många andra, ofta behöver träna på. Livet brukar ge många möjligheter till träning! ;-)
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

lördag 7 mars 2009

KBT förstahandsalternativ enligt Socialstyrelsen

Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer ska KBT användas i första hand vid behandling av lindrig och måttlig depression. När det gäller lindrig depression kan det till och med räcka med bara internetbaserad terapi.
KBT ger ett bättre långsiktigt resultat än medicinering. Det beror på att de som fått KBT får färre återfall. Själv tror jag att skillnaden beror på att den som fått terapi har fått strategier och verktyg för att hantera livet till skillnad mot den som bara fått medicin.

KBT ger inte några biverkningar till skillnad mot antidepressiv medicingering konstaterar Socialstyrelsen.

Tyvärr saknas idag utbildade terapeuter.
"Nu måste varje landsting och region analysera nuläget för att ta ställning till i vilken takt det är möjligt att genomföra det vi rekommanderar om KBT-behandling, säger Lena Weilandt, enhetschef på Enheten för nationella riktlinjer på Socialstyrelsen.

Någon tidsram för när utbyggnaden ska vara klar finns dock inte i nuläget. Förslaget ska nu ut på remiss bland kommuner och landsting"
skriver
Svenskan
Att det inte finns någon tidsram innebär väl troligen att många kommer att få vänta alldeles för länge innan de får KBT. Vilka alternativ kommer de att få under tiden?
/Kia

tisdag 3 mars 2009

Demonstration mot sjukförsäkringsreglerna 25 april

Den 25 april kommer det att bli landsomfattande demonstrationer mot nya sjukförsäkringsreglerna. På vilka orter och när kan du läsa här HÄR. Där finns också info om hur du kan gå tillväga för att själv anordna en demonstration.

Vilka är det då som står bakom den här aktionen? Jag citerar direkt från infosidan:

"Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt är en grupp av personer och organisationer som försvarar sjuka människors rätt till försörjning. Gruppen anser att de försämringar som infördes i sjukförsäkringen 2003 och 2008 ökar och förvärrar det utanförskap som de sägs vara avsedda att motverka. [...]Aktionsgruppen är religiöst och partipolitiskt neutral, och står öppen för alla som vill främja vår målsättning."

Vilka krav aktionsgruppen ställer kan du läsa mer om HÄR

I gårdagens Afonbladet debatt ger en försäkringshandläggare från Metall fyra exempel på hur människor har drabbats.

Andra som skrivit om detta är bland annat:
Ett hjärta rött
Alliansupproret
Den hälsosamme ekonomisten
Utredarna
/Kia


Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 2 mars 2009

Sömnbrist - och vad kan man göra?

Många lider idag av sömnbrist vilket kan leda både till olyckor och sjukdomar skriver Aftonbladet. För många är det helt enkelt så att tiden inte räcker till för att sova. Man prioriterar annat högre.
För den som börjar må ordentligt dåligt stiger sedan sömn på prioritetsordningen och då kan det vara knepigt att få till det igen.

HÄR har jag samlat en del tips om hur man kan göra för att förbättra sömnen. Själv hade jag stora sömnproblem när jag blev utbränd men jag har själv följt tipsen jag skriver om och sover numera gott. För mig är nog allra bästa tipset att lägga mig ungefär samma tid varje kväll och stiga upp samma tid. Låter kanske trist men funkar utmärkt! Det är ljuvligt att vakna utvilad strax innan väckarklockan ringer.

Viktigt är förstås också att rensa bland aktiviteterna och lära sig stresshantering och avspänning. Att få en stressad kropp, spänd som en fiolsträng, att komma till ro är inte lätt. För att nu inte tala om de stressande tankarna som brukar tumla runt i huvudet när det är för mycket.

På en föreläsning härom dagen sa Aleksander Perski att stressande tankar vid sänggående kunde halvera mängden djupsömn! Inte konstigt om stressade människor blir trötta då...
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

söndag 1 mars 2009

Massage ger färre konflikter på arbetet också!

Kompismassaage ger färre konflikter i förskolan skriver Svenskan.
I artikeln berättas om en metod som heter "Drömmen om det goda" som är utformad för skolan. I den ingår beröring, reflektion, stillhet och rörelse.

Jag önskar att alla barn fick komma i kontakt med den (eller något liknande) redan i förskolan för att sedan ha kvar träningen genom hela skolgången. Tänk vilka goda förutsättningar för att hantera livet de skulle få!

Jag önskar också att metoden skulle införas på arbetsplatserna. Vi vuxna behöver också stilla oss! Vi behöver också få tid för reflektion. Vi behöver också se inåt för att se oss själva och utvecklas.

Vi kan ju också själva ge oss möjligheter till stillhet och rörelse på fritiden. Vi har också själva ett ansvar för att se till att få vad vi behöver för att må bra. Drömmen om det goda behöver inte bara vara en dröm...
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Årsmötet i DUFiS

I förrgår hade vi ett välbesökt årsmöte i DUFiS. Flera styrelsemedlemmar avgick i år och som brukligt är i de flesta föreningar var det svårt att få fram ersättare. Men det gick. DUFiS - webbsidan kommer snart att uppdateras med de nya namnen.
Christina B sitter kvar och övertar kassörposten, Monika är ny och blir sekreterare, Ulla och Lena är nya ledamöter och Lasse är ny suppleant.

Jag vill passa på och tacka alla medlemmar som hjälpt till att ordna saker i föreningen under året, biljettförsäljning till föreläsningar, varit värdar/värdinnor på fredagsmötena, hjälpt till att kopiera och göra utskick, varit valberedare, revisorer, framtidsgruppen med flera. Alldeles särskilt vill jag förstås tacka "gamla" styrelsen som gjort en strålande insats: TACK!

Nu börjar vi ett nytt spännande föreningsår - välkommna!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om