Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

måndag 20 april 2009

Tips- seminarium om forumspel som ett verktyg för ledarutveckling

Här kommer ett tips som jag tror är både roligt och lärorikt. Det är fantastiskt att få ta del av andras problemlösningar! Jag har klippt in annonstexten nedan.
Kia

Forumspel ett verktyg i ledarutveckling
21 april, 2009
Forumspel är en kreativ och verksam metod att använda i ledarskap - och grupputveckling. Forumspel innebär att deltagarna förbereder korta, för dem angelägna, situationer - spel, som slutar mitt i en konflikt, låsning eller svårighet. Spelen spelas upp för varandra och åskådarna inbjuds att gripa in i spelet och byta plats med den person som har ett dilemma och agera på ett nytt sätt.
Katarina Olsson leder seminariet i en både lekfull och allvarlig metod att bli inspirerad av. Det är ett sätt att upptäcka och dela med sig av olika idéer, öppna upp för nya vägar till handlingssätt, våga pröva att ändra på missförhållanden, medvetandegöra och frigöra personliga resurser. För konsulter och gestalkonsulter ger forumspel en möjlighet att utveckla sin verktygslåda och sitt ledarskap med kreativitet och andra dynamiska övningar.
Katarina Olsson är auktoriserad dramapedagog med många års erfarenhet av att arbeta med grupper och med fortbildning av aktiva metoder bland annat internationellt. Hon har en fil. kand. i genusvetenskap och blir under våren diplomerad Organisationskonsult i Gestalt vid Gestalt Akademin i Skandinavien. Katarina beräknas vara klar med sin MSc Gestalt in Organisations vid University of Derby 2010. Hon är mitt uppe i sitt Masterskrivande om det gestaltpedagogiska och dramapedagogiska förhållningssättet och huruvida det kan stödja ett jämställdhetsarbete i organisation.
Välkommen till en kväll med möjlighet till ny kunskap och erfarenhetsutbyte!
Tid: 18.00 - 20.30
Plats: Gestalt Akademin, Duvnäsgatan 14
Kostnad: 100 kr vid entrén, fika med smörgås ingår
Öppet för allmänheten
Anmäl dig via info@gestaltakademin.se
Gestalt Akademin
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 13 april 2009

Arbete bästa medicinen del 2

Igår skrev jag om Dominika Peczynskis debattartikel i Aftonbladet där hon skriver att hon arbetar sig upp ur sina depressioner.
Idag skriver hon i sin blogg att hon känner sig missförstådd när hon läser andras kommentarer om vad hon skrivit. Vilket jag kan förstå eftersom många dels verkar tro att hon inte varit deprimerad "på riktigt". Andra tycker hon har en speciellt gynnad position som kändis och företagare och tror att hon kan jobba som hon vill. Vilket hon naturligtvis inte kan eftersom den som lever på sina kunder måste leverera.
Själv vill jag tillägga en sak om debattartikeln och det är kort och gott: bra skrivet!

Så här kommenterar Sagor från livbåten
"Det är modigt och bra av Dominika att öppet berätta om sin situation. Men det finns en risk att övertolka henne. Vi kan inte bedöma alla deprimerade människor efter hennes situation. Inte efter min heller. Inte nog med att vi alla är olika. Vi är dessutom i olika livssituationer med olika möjligheter"

Det är just det som borde beaktas - att alla är individer som befinner sig i olika livssituationer. För den som har en bra arbetsplats med arbetsuppgifter som kan anpassas kan arbetet säkert vara rena rama stödstrumpan. För andra blir det en hängsnara. Men ett öppnare förhållningssätt kring psykiska sjukdomar underlättar säkert. För många är det så oerhört skamfyllt att må dåligt och vara deprimerad att det i sig blir ett hinder att arbeta och vara ute bland folk.

"Det är inte bara de deprimerade och utbrända som är sjuka i detta land - hela sjukförsäkringssystemet har drabbats av autistisk personlighetstörning."

Ja, det är väl bara att hålla med!

Den hälsosamme ekonomisten skriver apropå vården :
"Naturligtvis är sjukvård i första hand landstingens ansvar. Staten finansierar dock, via rehabiliteringsgarantin, en särskild satsning på KBT med 10 000 kronor per påbörjad behandling. Kan det i någon utsträckning bidra till att förändra synen på depression och ångestsyndrom är mycket vunnet."

Ja det är verkligen viktigt att förändra synen på psykiska sjukdomar och på behandlingsmöjligheter. Viktigt är också att fler får tillgång till terapi. Gärna i ett tidigt skede förstås. Viktigt är också att det finns olika metoder att välja på. Just nu är det KBT som är i ropet. På Brännpunkt skrev fyra psykoterapiexperter om att KBT nu prioriteras på bekostnad av annan terapi som riskerar att försvinna från Landstingets utbud. Återigen skulle jag vilja peka på vikten av valmöjligheter och att man anpassar behandlingen utifrån individen och dennes situation.

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

lördag 11 april 2009

Är arbete alltid rätta medicinen?

Dominika Peczynski skriver i en debattartikel i Aftonbladet att hon brukar arbeta sig upp ur sina depressioner. Hon menar att sjukskrivning kan göra sjuka ännu sjukare genom isolering och passivitet. Alla människor behöver vara behövda och uträtta något för det gemensamma för att må bra skriver Dominika.

Jag håller i princip med henne. Självklart behöver alla känna att de är viktiga och att de bidrar. Ofta leder sjukskrivning till isolering och passivisering. Bland annat för att den rehabilitering som så ofta skulle behövas uteblir. Den sjuka blir lämnad åt sitt öde. De flesta som varit sjukskrivna ett tag har upplevt hur kontakten med arbetsplatsen ebbar ut. Ofta blir kontakten med släkt och vänner också försämrad. Man tappar kontakter, rutiner och självförtroende av att gå sjukskriven länge.

Men sjukskrivning är inte enbart av ondo. För vissa är det nödvändigt att bli sjukskrivna så att de kan vila och komma bort från arbetsplatsen. För andra är bästa medicinen att fortsätta gå till arbetet.

Viktigast av allt för den som blir sjuk är att få snabb och adekvat hjälp.


/Kia

Här är andra bloggar som skrivit om debattartikeln:

Peace, love and capitalism
Trollhare
Resursbloggen
I Cattas lilla värld
Game over

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 10 april 2009

TCO-hearing om sjukförsäkringen 29 april

Här kommer info om ett högintressant seminarium som TCO anordnar med många kunniga deltagare. Anmälningsupppgifter finns längst ner. Sprid gärna infon vidare!
/Kia

"Regeringens förändringar av sjukskrivningsreglerna har väckt stor debatt. TCO tillsatte i höstas en egen expertgrupp, som granskar förändringarnas konsekvenser, under ledning av forskaren Töres Theorell.

Som en del i gruppens arbete håller vi en hearing med representanter från ett stort antal remissinstanser, samt andra personer med god insikt i sjukförsäkringen. Hearingen leds av tidigare socialministern Bengt Westerberg. Efter hearingen finns tid för frågor under lunchen.

Medverkar gör bland annat: Annette Carnhede, ordförande fackförbundet ST, Töres Theorell, arbetsmiljöforskare, Johnny Johnsson, företagsläkare Stora Enso, Anna-Stina Nordmark Nilsson, VD vid Företagarna, Ingemar Färm, HSO, Cecilia Undin, verksamhetsansvarig Försäkringskassan, Anders Eklund, Lärarförbundet, Anette Olofsson, LO/TCO Rättsskydd, Per Arne Andersson, SKL, Kristina Söderlund, Reumatikerförbundet, Lennart Levi, riksdagsledamot och stressforskare, Ed Palmer, sjukförsäkringsforkare samt representanter från LO, TCO och SACO med flera.

Tid: Den 29 april kl 9.30-12.00. Efter hearingen serveras en lunchmacka.

Plats: TCO, Linnégatan 14, Stockholm

Anmäl dig HÄR

För mer information,
kontakta Hanna Finmo, kommunikatör
e-post: hanna.finmo@tco.se
Tel: 08-782 91 73
Välkommen! "


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

söndag 5 april 2009

Manifestation mot försämring av sjukförsäkringen 25 april arrangerad av V

Nedanstående information om manifestationen fick vi till DUFiS - mejlen från Vänsterpartiet. Jag klistrar in den i sin helhet. /Kia

"Stoppa jakten på sjuka!

Manifestation lördag 25 april på Mynttorget

Sverige har blivit ett land där sjuka får betala Reinfeldts skattesänkningar till män med höga inkomster. Nya regler i sjukförsäkringen gör att sjuka tvingas ut i arbetslöshet, till socialkontoret eller sjuknärvaro på jobbet. Försäkringskassan beräknar att 52 000 personer kommer att gå miste om sin ersättning från sjukförsäkringen 2010 till följd av de nya reglerna. Samtidigt stiger arbetslösheten med rasande fart och de sjuka riskerar att hamna längst bak i kön till varje ledigt jobb.

Lördag den 25 april är nationell protestdag mot Reinfeldts försämringar i sjukförsäkringen. Tid och plats för manifestationen i Stockholm: lördag 25 april kl. 14.00-15..00 på Mynttorget utanför Sveriges riksdag. Tal med LiseLotte Olsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet i socialförsäkringsutskottet, Jenny Fjell, läkare i psykiatrin och grundare till nätverket resurs, m.fl.

Stoppa jakten på sjuka! Ingen människa blir friskare av fattigdom! Vi kräver en solidarisk sjukförsäkring!
Arrangör: Vänsterpartiet"

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 2 april 2009

Tips - seminarium "Stress, sömn och hälsa i kristider"

På måndag presenterar Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet forskning från tidigare ekonomiska kriser, vad man lärt av dem och hur kunskapen kan användas nu. Vad innebär krisen för den enskilde individen, för barnen och för folkhälsan i stort?

Dagen talare är Torbjörn Åkerstedt, Giorgio Grossi, Töres Theorell, Göran Kecklund och Hugo Westerlund.

Datum och tid: 6 april, kl 13.00-16.30
Plats: Aula Magna, Stockholms universitet
Kostnad: Ingen, det är gratis inträde!
Hela programmet kan du hämta i pdf-format HÄR

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,