Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

tisdag 23 juni 2009

Se och bli sedd

Svenskan intervjuar Tord Pååg om ögonkontaktens betydelse. Tord arbetar med närvaro i många olika former, bland annat ger han kurser som kallas "Dynamiskt framträdande" (jag skrev om dem 11 maj 2009 i inlägget "Dynamiskt framträdande - för dig som vill bli mera du".)

Tord pratar mycket om hur viktigt det är att verkligen våga visa sig för publiken och söka stöd i publiken när man står på scenen. På kursen är det rå närvaro som gäller, som berör och förtrollar.

Artikeln i Svenskan handlar mycket om mötet mellan människor.

"Han är rätt sorgsen över det beteende han ser på gatorna i Stockholm. Han tycker vi skärmar av oss – med stora solglasögon, i en mP3-spelare eller genom att sitta med näsan i datorer. I värsta fall är alla sinnen avstängda medan vi är uppkopplade någon annan stans."

Att se och bli sedd är något grundläggande som vi behöver men som också kan väcka många olika känslor. Den härliga glädjen och tryggheten i att bli sedd. Eller rädslan och skammen i att vara nonchalerad och osedd.

Artikeln gav mig mycket att fundera på. Intressantast av allt är att gå ut på stan efter att ha läst den och titta på människor.
Prova får du se!
/Kia

måndag 22 juni 2009

Trädgårdsterapi

Trädgårdsterapi bra för utbrända och ledet tillbaka mot arbete skriverDN. Att naturen har en lugnande verkan tror jag de flesta skriver under på. Att påta i en trädgård och se hur det växer kan ge både lugn och insikt.

En blomma växer i den takt den växer. Den skyndar sig inte och försöker inte vara något den inte är. En ros är en ros. Rosen bryr sig inte om vad andra tycker - den blir det den är skapad för.

Att växter påverkas av sin omgivning och växer och eller skrumpnar och dör är rätt självklart. Att ställa en ökenväxt i ett träsk gör att den dör rätt snart. Olika sorters växter behöver olika förutsättningar för att må bra. Precis som människor. Omgivningen är viktig!

Både växter och människor behöver rätt sorts näring för just sina förutsättningar och behov. De behöver också få vara ifred ibland för att växa.

Trädgårdsterapi stimulerar alla sinnen på ett mjukt och varsamt sätt. Ett väldigt bra inslag tycker jag är pauspinnen. En sådan borde vi alla ha med oss överallt - åtminstone mentalt. Kanske även rent fysiskt för att tala om för omgivningen att "nu har jag rast, låt mig vila."

Jag tror många människor beger sig till trädgård och natur för att söka stillhet och inre växttid. Grönt ÄR skönt!

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag 14 juni 2009

Smart affärsidé - bota friska snabbt!?!

Är det vad vårdval Stockholm går ut på, att vården tar hand om de friska medan de allvarligt sjuka blir Svarte Petter? Så här skriver DN:
Ersättningen per läkarbesök ligger på 485 kronor. Summan är densamma oavsett hur sjuk patienten är. Det betyder att patienter med förhållandevis lindriga åkommor, som förkylningar, urinvägsinfektion och allergi, är vinstgivande för vårdcentralerna. Dessa besök går fort och kostar inte mycket i provtagningar.

En svårt sjuk patient däremot som behöver både längre samtal med doktorn och dyra medicinska undersökningar kostar mer än vad ersättningen ger. Dessa besök blir en ”förlustaffär.


För att få till ekonomin gäller det alltså att plocka in så många patienter som möjligt och ta så få prover som möjligt.

En nyutbildad manlig läkare som arbetat på flera nystartade privata vårdcentraler skriver i ett mejl till DN att han har sett ”högst diskutabla metoder för att få ekonomin att gå ihop”. ”Via telefonrådgivningen/bokningen på mottagningen tar man inte allt.” ”Förkylningar, lättare huvudvärk och t.o.m. träningsvärk är några diagnoser/symptom som prioriteras”. ”Inga labresultat eller svar på röntgenundersökningar ges via telefon eller brev, utan i stället bokas en ny läkartid. Allt för att få upp kvoten besök.”

För dem som är svårt sjuka/multisjuka blir följden att de istället för ett långt besök kan tvingas till flera återbesök så att de drar in mer pengar till vårdcentralen. Att antalet besök på vårdcentraler har ökat kraftigt är alltså inget mått på att kvaliteten blivit bättre. Eller på att stockholmarna skulle behöva mer vård. En vanlig förkylning kan man ta hand om själv.

Vad DN:s artikel beskriver är helt orimligt - självfallet bör bör allvarligt sjuka få god tid på sig hos doktorn. Lika självfallet bör läkarnas tid inte tas upp av folk med lindriga småkrämpor som bäst hanteras med vila.

/Kia
Ett axplock av andra bloggare som skrivit om artikeln:

Whiplashnyheter
Trollhare
Den hälsosamme ekonomisten
jj.n
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Spikmatta - sjukt eller skönt?

När jag först hörde talas om spikmattorna tyckte jag det lät helt sjukt att frivilligt lägga sig på en massa vassa piggar. Inte konstigt om folk mådde bättre efter att ha legat på en spikmatta - jag menar vad kan vara värre än att ligga där?
Jag tyckte verkligen det lät helt idiotiskt att utsätta sig för något så smärtsamt i onödan. Det lät ungefär som att äta glas eller hamra sig på tummen med flit eller något annat lika befängt.

Men rätt var det var kom den ena efter den andra och berättade hur bra de mådde av spikmattan. Helt normala, till och med kloka människor rekommenderade det. Till slut kände jag att jag var tvungen att prova för att själv kunna bedöma nyttan.

Sagt och gjort. Jag provade.

Första gången var hemsk. Det gjorde fruktansvärt ont och det kändes som om blodet rann i strida strömmar nerför ryggen när jag efter en evighet (10 min) satte mig upp. Jag förväntade mig värsta skräckscenariot; att mattan skulle flyta omkring i en stor blodpöl, men när jag med bävan vände mig om syntes inget. Däremot kom ytterligare smärtsensationer av en mer brännande karaktär från ryggen innan det började kännas ok.

Numera när kroppen och jag vant oss går smärtan över fort och jag mår riktigt bra. Oftast ligger jag på spikmattan en stund innan jag ska sova och hinner sedan knappt lägga mig i sängen förrän jag somnar och sover som en stock. Oavsett vad forskarna säger om om den obevisade nyttan med spikmattan.

Hur galet det än låter måste jag bekänna att jag nästan längtar till att lägga mig på spikmattan varje kväll...Hur åtgärdar man det tro?
/Kia

Här finns några artiklar om spikmatta för den som vill läsa mer:
Aftonbladet
DN
Sydsvenskan
Metro
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

lördag 13 juni 2009

Lycklig lyxlirare

... det är jag det! Idag fick jag veckans andra massage och det känns verkligen lyxigt. Jag har varit på Axelsons båda gångerna och fått elevbehandling av duktiga elever.

I onsdags blev det revolving (betydligt skönare än det låter) och idag cellulit och cirkulationsmassage som verkligen kändes! Det är bra att köra lite olika sorters behandling tycker jag.

Hett tips för dig som gillar massage och andra behandlingar är att kolla in bland annat Axelsons för att hitta plånboksvänliga priser. Tyvärr är det inte så gott om behandlingstillfällen under sommaren men det finns ändå lite.

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,