Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

söndag 31 januari 2010

Halvdagsretreat i Högalids kyrka 13 februari

Jag vill passa på och göra reklam för en halvdagsretreat i Högalidskyrkan för dig som behöver lyssna in dig själv och hämta andan.

"Hämta andan – en halvdag i kyrkorummet då både kroppen och själen får ta plats. Dagen präglas av tystnad för att underlätta det inre lyssnandet. Du kan om du vill delta i Qigong, kreativt skapande, få massage, vila till stilla musik, meditera, delta i mässa – allt i en lugn miljö och i ett tempo som var och en själv får bestämma. För dig som vill dela tankar och frågor finns det möjlighet till enskilt samtal. Hämta andan är gratis. För dig som bokar massage kostar det 200 kr.

För mer information (ej anmälningar) kontakta Carolina Magnusson på tel 08-616 88 42, e-post: carolina.magnusson@svenskakyrkan.se

Hämta andan äger rum

Lördag 13/2.
Anmälningsperiod 1/2–10/2.

För anmälan, kontakta expeditionen: 08-616 88 00."


Ett tillfälle att hämta kraft och harmoni ur tystnad och stillhet. Att i kontrast till en hektisk och rörig vardag få tillfälle att bara vara och att använda sin kreativitet på ett annorlunda sätt.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Var är du, här och nu?

Troligen inte. De flesta är någon helt annanstans än här och nu. Lever i omedveten frånvaro istället för i medveten närvaro.

"Mycket få människor lever i dag - de flesta gör förberedelser för att leva i morgon."
- Jonathan Swift


Många av oss lever också i gårdagen och går gång på gång igenom det som redan är gjort och inte går att ändra på. "Tänk om jag svarat annorlunda, förstått snabbare, gjort på något annorlunda och bättre sätt och så vidare".

Visst är det det märkligt - när det enda vi faktiskt har är just nu?
DN har i den intressanta artikelserien "Här och nu" tagit upp närvarons betydelse ur olika aspekter och vad det kan ge att träna medveten närvaro.

Del 1. Målet vara närvarande i nuet
Del 2. Meditation gör mig till en bättre läkare
Del 3. Smärtan och stressen försvann
Del 4. Med stillhet på schemat

Det är hoppfullt att fler och fler lär sig olika metoder för att meditera och vara här och nu. Att göra det är omvälvande, världen och livet förändras. Det märks nog ofta inte särskilt tydligt utåt men inuti känns det verkligen annorlunda.
Medveten närvaro är både så enkelt och så svårt.
Börja träna nu.
Precis nu.
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 26 januari 2010

Debatten om sjukförsäkringen fortsätter

I dagens DN Debatt skriver Reinfeldt och Husmark Pehrsson om vad de anser att de rödgrönas förslag leder till. Bland annat kritiserar de förslaget att inte ge förtidspension förrän tidigast när en person fyllt 58 år. Det skulle innebära att en person som fötts med ett gravt funktionshinder ska få sin ersättning omprövad varje år fram tills de fyller 58. Ett stort slöseri med resurser som kan läggas på mer angelägna saker. Dessutom skulle det innebära att många får sänkt ersättning.

Per Schlingman kritiserar också förslaget i en artikel på Newsmill

Jag är glad att debatten är igång och engagerar så många. Förhoppningsvis leder det till positiva resultat för de sjuka, för samhället och företagen.
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

måndag 25 januari 2010

Nyinsatt programpunkt på DUFiS - försäkringskassan informerar

Fredagen den 12 februari har vi en nyinsatt programpunkt på DUFiS. Då kommer en representant från försäkringskassan och informerar kl 10.30 på Södergården, Götgatsbacken. Välkommen!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

söndag 24 januari 2010

Lördag 30 januari är det äntligen Lugna Lördagstimmar

Lördagen den 30 jan är det äntligen dags för Lugna Lördagstimmar som jag har längtat efter. Jag tycker dessa timmar ger mig en fantastisk känsla av lugn, glädje och harmoni, det laddar mina batterier.

Plats: Gustav Vasa kyrka (vid Odenplan)
Tid: 10-12 totalt, men det gå bra att komma och gå när man vill

Kl 10 är det morgonbön med diakon Maria Hjortstorp
Kl 10.30 Avspänning med Gudrun Khemiri
Kl 11.00 Taiji Qigong, ledare Gudrun Khemiri
Kl 11.40 Stilla musik med piano och cello

Frukt och juice serveras, det finns bokbord och du kan föra lågmälda samtal i det vackra kyrkorummet. Du behöver inte vara troende för att delta, alla är välkommna.
Ingen anmälan, ingen avgift, bara kom dit och njut!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag 22 januari 2010

Facebookfånge?

Allt fler tycker det är jobbigt med alla aktiviteter på nätet. I DN berättar Denise Rudberg att hon numera ransonerar nätvisiterna strikt.

– Vi skulle säkert slippa en hel del utmattningsdepressioner om vi minskade vårt internetande en smula. Att uppdatera sin Facebooksida en gång i timmen kan väl knappast kallas för effektiv arbetstid? Facebook har ersatt den gamla rökrutan. Det är stället folk går till för att pausa i arbetet. Frågan är om det är så mycket sundare än rökpausen?

Att ständigt behöva tala om vad man gör för omvärlden lämnar väldigt lite utrymme för att faktiskt uppleva det man gör. För egen del gick jag ur Facebook för rätt länge sedan eftersom jag tyckte det tog alldeles för mycket tid. Precis som Kristian Halfwordson som intervjuas i artikeln:

– Till slut var det som om allt kretsade kring Facebook. På en fest var det inte själva festen man pratade om, utan om bilderna man skulle lägga upp på sidan efteråt. Man levde liksom mer i Facebook än i verkligheten

Personligen tror jag att fler och fler börjar tröttna på den ytliga uppdateringshetsen och istället väljer verkligheten. Det mänskliga mötet med djup och äkthet ger så mycket mer. Internet och allt som finns här tillför mycket men det är det verkliga livet jag vill leva.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 21 januari 2010

Varför sjukskrivs färre för stress nu?

Om det talade professor emeritus Töres Theorell och jag i P1 Morgon imorse.
Försäkringskassan har lämnat ut siffror som visar att sjukskrivningarna för stressrelaterade diagnoser minskat kraftigt de senaste åren.
Ett antal tidningar tar upp frågan bland annat Aftonbladet, SKTF-tidningen, Norrbottens kuriren , DN

Det finns naturligtvis många svar på frågan. Stressproblematik och vad man kan göra för att förebygga sjukdom är mer känt för alla numera. Det finns nya riktlinjer från Socialstyrelsen, tidsgränser i sjukförsäkringen, på sina ställen har samarbetet förbättrats, landstingen har satsat osv. Människor sjukskrivs kanske inte längre utan åtgärd i all evighet. Till viss del beror minskade sjukskrivningar på förbättringar.

Men man ska inte glömma att många fortfarande far illa och står utan hjälp och försörjning. Framför allt anser jag att det förebyggande arbetet ytterligare kan förbättras, rätt rebabinsats i rätt tid kortar sjukdomstiden, samt att stöd hela vägen tillbaka är viktigt. Att det finns utrymme för individuella bedömningar ser jag också som centralt.
Viktigt är också att inte bara fokusera på det sjuka, utan också främja egenmakt och det friska hos individerna, det ger kraft att komma tillbaka.
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

onsdag 20 januari 2010

Rydbergs råd - reformera och rehabilitera

Birgitta Rydberg, folkpartistiskt landstingsråd, har skrivit en debattartikel i dagens DN där hon pekar på vikten av samordning och rehabilitering för att få människor friska och arbetsföra igen.

"Det ursprungliga Finsam – samverkan mellan landsting och Försäkringskassan – måste förverkligas i fullformat och få minst 10 procent av sjukpenningresurserna. Då kan vi snabbt använda pengarna till aktiv rehabilitering i stället för passiv sjukskrivning – utan att bryta arm om vems budgeten är. Efter denna reform är det dags att lägga över ansvaret för sjukförsäkringen på landstingen och få en helhetssyn på sjukdom, rehabilitering och arbets­marknad"

För att citera en känd stressforskare på ett ungefär: Resursfördelningen bör ske via hängrännor, inte stuprännor. Då kan man undvika Svarte Petterspel som drabbar de sjuka.

"Sjukförsäkringen behöver en brygga inte bara till arbetsmarknaden utan först och främst till vården för snabb och rätt rehabilitering – oavsett om den sjukskrivne sedan kan gå tillbaka till sitt gamla jobb, eller behöver söka sig nya arbetsuppgifter."

Snabbt insatt rehabilitering är ett nyckelord i det hela! Att gå sjukskriven utan hjälp är oerhört destruktivt och brukar inte få folk att känna sig friskare.

Läs Birgitta Rydbergs debattinlägg, det var mycket intressant.

Själv måste jag lägga mig innan jag slocknar i soffan...natti

/Kia


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

tisdag 19 januari 2010

Livlig debatt om rödgrönt sjukförsäkringsalternativ

DN Debatt publicerades idag oppositionens planer för förändring i sjukförsäkringssystemet om de vinner valet.
Bland annat vill man ta bort bortre tidsgränsen i dagens system, något som jag tror återigen leder till väldigt långa sjukskrivningar utan rehabilitering.

Hanne Kjöller sågar också ovanstående men anser liksom jag att:

"Vänsteralliansens idé om att samla Arbetsförmedling och Försäkringskassa under ett och samma kommuntak förtjänar dock att uppmärksammas."

En större samordning och bättre samarbete mellan fk och af skulle troligen hjälpa många att komma tillbaka i någon form av arbete.

Reinfeld och Husmark Pehrsson är som väntat inte positiva.
DNskriver att:
Enligt Reinfeldt innebär förslaget en återgång till "utsorteringspolitiken

Sture Nordh, ordförande i TCO menar att man måste ta större hänsyn till individen

Jag tror också att det bör finnas ett utrymme för att se till de individuella förutsättningarna i varje fall och göra bedömningar utifrån dem.


Även Svenskan och Aftonbladet har skrivit om förslaget.
Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

söndag 17 januari 2010

Är du duktig, lilla vän?

Inläggets titel är också titel på en artikel i tidningen Sjukgymnasten. Den handlar om Britt Bragées forskning och avhandling "Kroppens mening. Studier i psykosomatiska lösningar." som jag skrivit om här tidigare.

Lars Berg har också gjort en mycket intressant intervju med Britt som finns i Gestaltinformation.

Utbränd: Duktig men aldrig tillräckligt är titeln på Stockholms universitets pressmeddelande om avhandlingen.

Då Britt Bragée nått mycket goda behandlingsresultat är jag förvånad över att inte hitta spaltmetrar om henne och hennes forskning. Själv är jag tacksam över att jag hittade till hennes mottagning då jag var stressjuk. Tack vare behandlingen där är jag sedan flera år tillbaka i arbetslivet på heltid. Jag önskar att många fler fick den möjligheten.

Den som vill läsa mer kan se här :
Stress och traumamottagningen

lördag 16 januari 2010

Fokus på sjukförsäkringssystemet

Sista tiden har många skrivit om förändringarna i sjukförsäkringssystemet. Expressens ledare "Friskare regler" , kontra Aftonbladets "Vill du ha mitt utförsäkrade liv", till DN:s "Nya sjukregler får fler i arbete" till Svenskans "Hur kan en reform ha alla sorters fel samtidigt?".

I artiklarna tas reformer upp ur olika vinklar, ibland ur individuellt perspektiv, ibland i helhetsperspektiv. Två intressanta inlägg i debatten finns här: Passivitet förvärrar psykiska tillstånd
Vips har sjuk person blivit frisk - på pappret

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag 11 januari 2010

Slut på jullovet

För många var det första arbetsdagen på länge idag, det långa jullovet är nu slut. I Aftonbladet kan den som tycker det är lite tungt att köra igång få lite tips.
Sanna Ehdin tipsar om att äta lite mindre, dricka mer vatten och vara ute och promenera. Alldeles särskilt tycker jag det är viktigt med det sistnämnda och gärna i dagsljus.

Att vara ute i solsken och snö en härligt kall vinterdag är underbart. Dagsljus, rörelse och frisk luft tycker jag fungerar uppiggande.
För att inte tala om tanken att det nu blir ljusare och ljusare...
Det dröjer inte länge förrän våren är här - den tanken gör mig både pigg och lycklig.
/Kia

PS. Jag måste tillägga att jag verkligen instämmer i Birgitta Alvskogens inlägg om att använda rätt valör på orden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag 10 januari 2010

Hylla hälsan!

I modevärlden hyllas nu hullet skrivet Aftonbladet och i artikeln publiceras en bild på ett par modeller som inte ser särskilt stora ut. Fast det är klart, jämför man med size zero som tidigare varit så populärt i modevärlden är de mulligare.

Varför inte hylla hälsa och utstrålning istället? Vad någon väger är väl rätt ointressant, att personen mår bra betyder mer. Bättre överviktig och vältränad än smal soffpotatis!

Människor är av naturen olika och har olika kroppstyper. Här i väst är dock fettfasan allmänt spridd vilket märks på kommentarerna till artikeln. Vissa kommentarer kan göra en mörkrädd med sin brist på tolerans.

Nä, låt människor se ut som de trivs med och mår bra av och låt modellerna spegla vanliga människor. Ha ett brett urval med alltifrån smala till feta. Det skulle vi alla må bäst av.

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag 8 januari 2010

Sjukskrivning rätta medicinen?

Hanne Kjöller har skrivit en mycket bra artikel i DN idag om sjukskrivning.
Läs den!

Det finns många olika trådar i artikel som var och en är värd en kommentar men jag väljer ett par.

"Vi behöver en arbetsmarknad som är öppen också för dem som under en period i livet inte producerar som en Duracellkanin"

Ja, självklart måste även den som är i en svacka få plats. Det finns ju också dem som aldrig kommer att vara högpresterande, inte ens när de är i toppform. Även dem behöver en plats att verka på och få vara med. Jag tycker inte heller vi ska glömma att vi behöver alla sorters människor runt om oss. Att arbetsplatserna ska bli högprestationsreservat där alla ilar omkring med vässade armbågar och den heliga uppgiften i fokus låter inte särskilt lockande i mina öron. Fram för mångfald och medmänsklighet! Det vinner vi alla på.


"Jag ifrågasätter inte lidandet. Jag ifrågasätter vad som blir bättre av att sitta hemma vid köksbordet och att 24 timmar om dygnet tvingas umgås med sin ångest."

I vissa lägen behövs helttidssjukskrivning och den som verkligen behöver det ska självfallet vara borta från arbetet. Men jag tror att det är oerhört viktigt av många olika skäl att - om man kan - ha en fot kvar på arbetet.

Att ha andra omkring sig, att ha rutiner, ha en uppgift och fylla en plats är så oerhört viktigt för att må bra och behålla självförtroendet. Att få annat än lidandet och sjukdomen att tänka på är god medicin.

Sjukskrivning leder ofta till isolering, nedstämdhet, dålig självkänsla och ytterligare lidande. Tidigare har det också ofta lett till sjukpension.

Att hjälpa människor att hålla kontakten med arbetslivet utifrån deras förutsättningar och undvika sjukskrivning och sjukpension där det är möjligt tror jag är hälsofrämjande. Snabb hjälp och rehabilitering där det finns behov skulle underlätta och påskynda återgången för många. Det är verksam medicin!

/Kia

torsdag 7 januari 2010

Skratt är själens dans

Jag läste nyligen någonstans att "när man skrattar dansar själen" eller något liknande. Andemeningen i det hela bet sig fast i mig för jag tyckte det var så vackert. En bra beskrivning på ett gott skratt!

Med gott skratt menar jag ett skratt från hjärtat, MED hjärtat, där man skrattar TILLSAMMANS. I samförstånd. Inte ett elakt skratt, där man skrattar ÅT någon.

Ett gott skratt känns i hela mig och kan få en grådaskig dag att bli härligt färgskimrande. Ett gott skratt sprudlar av liv och lust. Ett gott skratt förlöser kreativitet och handlingskraft. Ett gott skratt är en själarnas glädjedans i gemenskap och igenkänning.

Kanske ses vi på dansgolvet?

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag 3 januari 2010

Framtiden är nu!

Sanna Ehdin har skrivit en angelägen artikel på Newsmill som handlar om den nya tid vi lever i. Sanna skriver att det nu främst handlar om:

1. Autencitet
2. Att vara hängiven det man tror på
3. Närvaro

Det vill säga att leva och vara äkta inifrån och ut, visa vem man är och leva i nuet så gott man kan.

"Vi vill ha äkta människor är lever som de lär, som gör det ärligt och så gott de kan. Vi har alla brister och livet handlar inte om att vara perfekt utan om att leva och vara utifrån den själsliga varelse vi är"

Ja, många ser över sina liv och hoppar av karriär och konsumtionshysteri för att istället lyssna inåt och prioritera det som känns viktigt i livet. Ofta relationer, upplevelser, natur, utveckling, andlighet och liknande.

Men för många dundrar det på, man gör det man tror andra ska tycka är bra, konsumerar hejdlöst, har inte tid att prata på djupet eller finna stilla stunder för eftertanke. Ytan är allt, djupet är okänt vatten....

"Industrialismens materiella synsätt håller nu snabbt på att ersättas av den nya Upplysningstidens holistiska syn på människan och världen"

Själv kom jag in på helhetsspåret när jag hade arbetat och pluggat så hårt under ett antal år att jag blev sjuk och sjukskriven. Då fick jag äntligen tid att tänka och var desstutom tvingad till det eftersom jag mådde så dåligt.
I tystnaden kunde jag äntligen höra min inre röst. Jag tog till mig det holistiska synsättet och började leva utifrån det men kände mig rätt ensam om det. Tills jag hittade Sannas bok " Den självläkande människan" Det var fantastiskt!

Jag är verkligen glad att fler och fler tar till sig detta. Att börja tänka nytt kan vara omstörtande och kännas besvärligt, att vara snäll mot sig själv på vägen är viktigt! Alldeles särskilt som det verkar som att det förändrade synsättet ofta kommer i samband med sjukdom och svåra livshändelser. Som om vissa av oss måste bli ställda mot väggen innan vi kan ta steget vidare. Ta klivet när du är redo.

Som Sanna skriver:
""
Välkomna in det nya, lyssna till ditt inre och dina drömmar. Nu är tiden inne att börja leva våra drömmar! Välkommen du nya vackra människa
Framtiden har aldrig varit närmare än den är nu..."


Ja, framtiden är nu, din att göra hur du vill med, din att ta vara på.
Din att vara i och njuta av.

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

OBS! Viktigt för er som utförsäkras!

Jag vidarebefordrar ett meddelande från Jenny på Resurs till er som blivit utförsäkrade:

"En viktig påminnelse till er som utförsäkrats i nyårshelgen!

Glöm inte att anmäla er på Arbetsförmedlingen på måndag den 4 januari!!

Detta gäller även er som jobbar deltid och har haft sjukpenning/sjukersättning på deltid och även om ni tackar nej till deltagande i introduktionsprogrammet.

Orsaken till att det är så viktigt att anmäla sig på AF redan den 4 januari är att man annars kommer att förlora sin sjukpenning grundande inkomst (SGI).

Även du som tror att du inte har någon SGI bör absolut anmäla dig till AF, de senaste regelförändringarna innebär i många fall att de gammal SGI kan räddas tillbaka ( se här http://bit.ly/6zEwvx Även för dig som aldrig haft någon SGI kan ev framtida "räddningspaket" bygga på att du var anmäld till AF direkt efter det att din sjukpenning/sjukersättning upphörde.

Den sjukpenning grundande inkomsten behöver man dels för att det kommer att räknas som ett uppfyllt arbetsvillkor (http://processjuridik.wordpress.com/2009/12/22/sgi-kommer-att-raknas-som-uppfyllande-av-ett-arbetsvillkor/) och dels om man vill ha möjlighet att söka sjukpenning efter karenstiden på 87 dagar.

Så oavsett hur vissna ni är på måndag se till att ta er till AF!!

För er som utförsäkras längre fram gäller givetvis som vanligt att man absolut bör anmäla sig till AF första vardag efter att sjukpenning eller sjukersättning upphört, annars förlorar man sin SGI och möjlighet att återinträda i sjukförsäkringen.

Bästa hälsningar,

Jenny

Du som behöver komma i kontakt med jurist eller få psykologiskt stöd maila mig på resurs@resurs.be så länkar jag vidare till vårt krisrum."

Slut citat

Sprid gärna informationen vidare om du känner någon som behöver känna till ovanstående.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 1 januari 2010

Förändringarna i sjukförsäkringen

Husmark Persson fick sänkt betyg när 1000 personer tillfrågades om hur de tyckte att ett antal kända ministrar skötte sig. Borg och Reinfeld fick därmeot höjt betyg. I DN citeras Husmark Pehrson så här:

- Tar man på sig ett uppdrag som minister får man också vara beredd på att ta kritik — i synnerhet om man börjar presentera nya reformer inom trygghetssystemen, sade hon i en intervju till TT i anslutning till julhelgen.

Och det är faktiskt en hel del förändringar som gjorts under de gångna tre åren. Den hälsosamme ekonomisten räknar upp dem på sin blogg.

Det har skrivits och talats mycket om förändringarna, oftast med negativ vinkling och ibland med ett anslag av "det var bättre förr". Men var det verkligen det?
NEJ! Att så många inte fick hjälp med rehabilitering utan i stället var sjukskrivna i evigheter för att sedan få övergå till sjukersättning, tidsbegränsad eller permanent var katastrof, både för individ och samhälle.

Många kommer i kläm nu också, kanske alldeles särskilt just i pågående förändring. Jag har sett ett antal exempel på det på nära håll.
Men en förändring var nödvändig och det går åt rätt håll.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Stresshanteringskurs på högkostnadskortet

Ramazzini på Söder i Stockholm erbjuder ett stresshanteringsprogram som tagits fram med stöd av ALECTA och Örebro universitet. Behandlingarna ges av sjukgymnaster inom ramen för högskostnadskort. (dvs första besöket kostar 140 kr, följande 70 kr tills du kommer upp i 900 kr då du får frikort i vården)

Programmet riktar sig till alla som känner sig så stressade att hälsan påverkas negativt. Ingen remiss behövs, du kontaktar själv företaget på mejl eller telefon.

Så här beskrivs programmet på hemsidan:

"Det individuella programmet som Du inbjuds att delta i under våren 2010 innehåller samtal kring Din livs- och arbetssituation. Vi tar gemensamt fram Dina egna förmågor för att Du ska få ökad kontroll över Ditt liv. Du lär Dig också knep och strategier som syftar till att göra Dig starkare och må bättre. I enkla övningar och moment får Du lära dig andnings- och avspänningsteknik för att minska Dina stressreaktioner, förbättra Din sömn och Dina prestationer på jobbet. Allt för att Du ska känna att Du kan påverka Din hälsa i rätt riktning och leva (arbets)livet lite bättre."

Jag tycker det låter mycket intressant och väl värt att undersöka närmare för den som är i behov av hjälp att få bukt med sin stress. Kombinationen av samtal och praktiska tekniker för att minska stressen är bra. Stressproblematiken bör angripas från flera håll för att få en varaktig och långsiktigt förbättring. Att programmet ges inom ramen för högkostnadskort glädjer mig särskilt eftersom de allra flesta då har råd att delta.

Du som senare deltar i programmet får gärna höra av dig med synpunkter på det och hur/på vilket sätt deltagandet har hjälpt dig.

Här på Ramazzinis hemsida kan du läsa mer om företaget och programmet.

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,