Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

lördag 27 mars 2010

Sommartid sabbar sömnen

I natt är det dags att ställa fram klockan en timme eftersom vi går över till sommartid. DN och AFtonbladet ger tips om vad man kan göra för att underlätta omställningen.

Viktigast är att se till att få solljus på morgonen eftersom det hjälper kroppsklockan att ställa om. Man kan också försöka lägga sig lite tidigare på kvällen.

Omställningen gör enligt artiklarna att riskerna för hjärtinfarkt och trafikolyckor ökar veckan efter omställningen. Inte så konstigt kanske eftersom många lider av sömnbriskt då.

Personligen tycker jag det är ett elände att ställa om mig. Min kroppsklocka är inställd på vintertid och jag vaknar nästan alltid av mig själv innan väckarklockan ringer. Likaså blir jag trött och somnar vid ungefär samma tid varje kväll. Mycket behändigt i vanliga fall men det brukar orsaka störd sömn i någon vecka när jag måste ställa om.

Men visst ska det bli skönt med ljusare kvällar! Det är en stor vinst med sommartid.

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag 24 mars 2010

Promenader räcker långt

DN skriver om en undersökning som visar att det räcker med en timmes promenad om dagen för att må bra och hålla vikten. Enligt Folkhälsoinstitutet når bara var tredje person upp till en timmes fysisk aktivitet per dag.

Förfärande få som rör på sig med andra ord. Många tycker inte de har tid. Men om man går en bit på väg till jobbet och en bit på hemväg tar det inte så många extraminuter. Det är dessutom rätt skönt att ha den tiden att ställa om från olika aktiviteter och få tänka ifred.

Ett annat bra sätt att få promenaderna gjorda är att stämma träff med en kompis och promenera till något trevligt fik. Ju enklare och mer lockande desto större chans att det blir gjort.

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 23 mars 2010

Sjung och må bra

I Helsingborg får långtidssjuka prova på körsång för att må bättre skriverAftonbladet Detta projekt är en del i försöken med kultur på recept.


– Man får energi, man blir hög, man blir glad. Det är som att gå till en energistation och tanka och det har inga negativa biverkningar säger folkhälsovetaren Christina Grape i Aftonbladet.

Det har enligt artikeln gjorts undersökningar som visar att immunförsvaret påverkas i positiv riktning av körsång. Dessutom ökar utsöndringen av oxytocin vilket gör att känslor av lugn och välbefinnande ökar.

Framför allt är det kul. Särskilt kul tycker jag det är att delta i en KÖR FÖR ALLA eftersom alla sjunger av hjärtans lust utan prestationskrav. Även den som inte tycker att den sjunger så bra törs ta ton. Det mest fantastiska är kanske ändå att det sammanlagda resultatet brukar bli väldigt vackert och mäktigt. Och glädjen står högt i tak när folk som fått höra att de inte kan upptäcker att de faktiskt KAN!

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 22 mars 2010

Till minne av Rutger Ingelman

Till min bestörtning och sorg såg jag i morse att Rutger Ingelman hastigt har gått bort. Jag har haft den stora förmånen att ha honom som lärare i delar av min dramautbildning.

Han var en person som man bara behövde träffa en gång för att aldrig glömma. En fantastisk pedagog som med stor värme och kärleksfullhet fick eleverna att känna sig trygga. Som fick alla att känna sig sedda, att våga vara sig själva, våga ta det där klivet som man tvekar inför. Han fick sin omgivning att växa och utvecklas.

Både som pedagog och som människa var han en förebild.

"Fantasin är kärlekens syster,
Leken dess broder,
Kusinen heter kunskap"


Jag minns Rutger med stor tacksamhet, värme och glädje. Tack för allt du förmedlat till mig och andra!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om ,

söndag 21 mars 2010

Tips - föreläsningar om stress, sömn och hälsa

Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet arrangerar en eftermiddag med ett antal kostnadsfria föreläsningar om stress, sömn och hälsa.

Datum: Tisdagen den 23 mars.
Plats: Aula Magna

Ingen anmälan krävs.

Programmet ser ut så här:

13.00 – 13.10 Inledning
Moderator, docent Göran Kecklund

13.10 – 13.40 Stress, immunsystem och hälsa
Docent Mats Lekander.

Varför tycks man lättare bli sjuk när man är stressad? Varför
kan man på samma gång känna sig trött och stressad när
man är sjuk? Föreläsningen handlar om hur de vita blodkropparna
samtalar med hjärnan och vilken roll beteendet
spelar i detta samtal.

13.45 – 14.15 Sömn och trötthet
Professor Torbjörn Åkerstedt.

Vilken koppling har trötthet till sjukdomsupplevelse? Vilka
faktorer leder till trötthet på kort och lång sikt – vad betyder
sömn eller stress? Hur hänger trötthet och sjukfrånvaro ihop?

14.15 – 14.45 Paus med kaffe

14.45 – 15.15 Orkar man arbeta efter 55?
Docent Hugo Westerlund.

Nya undersökningar visar att många medelålders och äldre
är trötta medan de arbetar, men blir mycket piggare när de
går i pension. Hur går det ihop med att politikerna vill att vi
ska arbeta längre? Vad kan denna trötthet bero på – och hur
kan vi bli piggare på arbetet?

15.20 – 15.50 Varför blir unga så trötta i skolan?
Fil.dr Arne Lowden.

Vilken betydelse har sömn- och dygnsrytm för att öka piggheten
hos unga? Hur påverkar ljuset? Hur kan man hjälpa unga
som drabbats av stress i det nya 24-timmarssamhället? Föreläsningen
belyser aktuell forskning och tänkbara lösningar.

15.55 – 16.25 Behandling av utmattningssyndrom - hur bra blir man?
Docent Aleksander Perski.

I syfte att minska sjukskrivningarna har fyra kliniker tillsammans
arbetat med patienter som har diagnosen utmattningssyndrom,
remitterade från läkare i Stockholm. Positiva
erfarenheter presenteras angående återgång till arbete och
förbättrad psykisk status.

De föreläsare jag hört tidigare har varit duktiga talare och bra på att anpassa sina föreläsningar utifrån målgrupp. Eller för att tala klarspråk: de talar så att alla kan förstå och förmedlar sin kunskap på ett underhållande och lättillgängligt sätt.

En högintressant eftermiddag för alla som är intresserade av området!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

lördag 20 mars 2010

Ursäkta, men din själ dog nyss

En fångande titel eller hur? Tyvärr kan jag inte skryta med att ha kommit på den själv. Det är titeln på en bok jag bara inte kunde låta bli att titta mer på när jag råkade se den på biblioteket.
"Ursäkta men din själ dog nyss" är skriven av Danny Wattin och efter att ha läst baksidan och författarpresentationen kunde jag bara inte låta bli att låna den. Ett klokt val för boken var fantastiskt underhållande samtidigt som den har ett budskap. Samtidigt som jag ofta har skrattat och skrockat åt den absurda värld han målar upp har jag också ofta ryst och fått en stor klump i halsen.

Danny Wattin skriver om en värld där självupptagenhet och yta är allt. Medkänsla och gemenskap finns det inte plats för, utseende betyder allt.
De rika lägger mycket tid på att designa sina barn, kändisgener säljs i parti och minut, graviditeterna läggs ut på fattiga kvinnor. Getton för fula och freaks skapas, allt skruvas till mer och mer.

En mycket läsvärd bok ur många olika aspekter. Underhållande och tänkvärd.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag 17 mars 2010

Tips - Är det tillåtet att vara sjuk?

Imorgon, torsdagen den 18:e mars diskuteras sjukförsäkringen, arbetstvånget och människor som kommer i kläm. Men också kostnader och hur en bra sjukförsäkring borde se ut.

Medverkande: Anna Hedborg, f d socialförsäkringsminister och generaldirektör Riksförsäkringsverket och Sture Nordh, ordförande i TCO.

Tid: 18.00
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41
Entréavgift: 50 kr

Låter som det kan bli riktigt intressant tycker jag.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag 16 mars 2010

Vårtrötthet

Många känner av ändringen i dagslängd och dagsljus, för vissa leder det till jublande livslust och för andra till trötthet och /eller depression.
I Aftonbladet ger forskaren Torbjörn Åkerstedt följande råd för att motverka vårtrötthet:

- Motion är ett sätt.

- Tillräckligt med d-vitamin ett annat.

- Sol i lagom doser varje dag är viktigt så att man snabbt vänjer sig vid de allt ljusare dagarna. Gå ut på lunchen och få en dos eller sätt dig på balkongen och lapa.

Och visst är det alldeles underbart att vara i solen, gärna där det är lite natur runtom och många kvittrande fåglar? Det gör mig alldeles lycklig! Och allt som behövs för det är att ta sig tid att vara i nuet och njuta. När det kommer till kritan är det de enkla grundläggande sakerna i livet som betyder något.
Så stanna upp och njut av våren som nalkas
/
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 15 mars 2010

KBT medicin mot ryggvärk

KBT (Kognitiv Beteende Terapi) hjälper mot ryggvärk visar en ny undersökning skriver DN

De flesta får någon gång under livet ryggvärk och för majoriteten av de drabbade går det ganska snart över. Men för ca 15 procent blir besvären långvariga.

I studien lärde terapeuten deltagarna olika tekniker att hantera och förhålla sig till smärtan. Fysisk träning var en omöjlig tanke för många, men terapeuten lärde dem att komma över rädslan för smärta.

Efter ett år upplevde 60 procent av dem som hade fått kbt att de mådde mycket bättre, jämfört med 30 procent bland kontrollgruppen.

KBT i samband med träning ger bra resultat. Särskilt om de sätts in snabbt.

Ju tidigare den drabbade får behandling desto snabbare kan hon eller han komma tillbaka till jobbet, säger forskaren Pernilla Åsenlöf i DN.

Smärta leder lätt till rädsla och spända muskler vilket leder till mera smärta och oro och den onda cirkeln är i full gång. Att den bryts så snabbt som möjligt är förstås viktigt. Samt att se människan som den komplexa helhet hon är. Hjälp till självhjälp är ofta det mest verksamma, oavsett problem.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Vad händer efter DUFiS?

På årsmötet i slutet av februari blev det ju som jag tidigare skrivit om nödvändigt att lägga ner DUFiS (De Utbrändas Förening i Sverige) eftersom det inte gick att få ihop en ny styrelse.

Nu pågår ett försök att få till något nytt, ett nätverk eller kamratförening eller vad det nu blir till slut. Något som inte kräver så mycket administration.
Till att börja med är det gamla medlemmar som kommer att diskutera hur detta kan lösas. Gamla DUFiS-medlemmar som vill fortsätta ha kontakt har skrivit upp sig på en mejllista. Alla som står med där är inbjudna till träffar för att diskutera hur en fortsättning kan se ut. Är du gammal medlem men inte kommit med på listan än kan du mejla mig kia@creovis.se

Är du inte gammal medlem men behöver träffa andra stressjuka för att få stöd kan tex RSMH kanske vara till hjälp. Även ÅSS, Svenska Ångestsyndromsällskapet, har en del medlemmar som är stressjuka.

Jag återkommer med mera info kring vad som händer i fortsättningen när det kommer in nyheter.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag 3 mars 2010

Tips - föreläsning om trädgårdsterapi och naturkraft

Tisdagen den 9 mars föreläser Åsa och Mats Ottoson utifrån sina böcker Naturkraft och Trädgårdsterapi.
Plats: Stadsbiblioteket
Tid: 18.30

Själv tror jag mycket på att hämta kraft och läka i naturen. Bara att ta en promenad i någorlunda grönskande områden är underbart. Att påta i jorden och se hur det växer är också härligt. Ta bara den underbara påminnelsen om att saker tar den tid de tar. Ett frö växer till sig i SIN takt och blir vad det är ämnat att bli.
Vilket påminner mig om min absoluta favoritdikt, Vårvisa av Karin Boye.
Läs och njut!
Kia

VÅRVISA
I vårtid, i groddtid,
då brister frönas skal,
och råg blir råg och tall blir tall
i frihet utan val.

En ilning av vällust
går genom själ och kropp –
att jag är jag, nödvändigt jag –
en brodd som hittat opp,

ett vårskott, vars växtkraft
jag knappast anar än –
men stammens sav med bitter smak
med lust jag känner den.

Så bort, all min feghet!
Jag hör min framtid till.
Jag tar mig rätt att växa nu
som rotens krafter vill.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 1 mars 2010

ST om sjukförsäkringen på DN Debatt

Företrädare för fackförbundet ST skriver idag på DN Debatt att regeringen har felbedömt de utförsäkrades vårdbehov.
Den slutsatsen har de dragit efter att ha gjort en undersökning bland ca 3500 anställda på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

På frågan ”Vilken typ av stöd uppskattar du att långtidssjukskrivna som passerar den bortre tidsgränsen och utförsäkras främst behöver?” anger respondenterna att 61 procent främst behöver medicinsk rehabilitering och vård. Det är en oerhört hög siffra! Regeringen grundade sitt beslut om reformen på bedömningen att omkring 10 procent skulle vara så sjuka att de var i behov av fortsatt vård i första hand. Många remissinstanser var redan då kritiska och menade att denna bedömning var för låg.

På grund av detta är de åtgärder som erbjuds felaktiga. En person som fortfarande är så sjuk att den i första hand är i behov av medicinsk vård är inte betjänt av att få hjälp med att hitta ett jobb den inte orkar med.

Läs mer i artikeln, det fanns mycket intressanta frågeställningar. Kontentan av det hela är i alla fall att man behöver se över regelverket och åtgärderna så att de anpassas utifrån behoven.
Och det behöver göras NU!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,