Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

söndag 18 april 2010

Mera om Livsbalanskursen

Minska stressen -öka livsglädjen. Lite teori om stress, tankens kraft, beröring och livsstil. Mycket praktiska övningar och qigong, avspänning och massage varje dag. Ja, det är i korthet det som Livsbalanskursen handlar om.

Kursen går vecka 26 på Molkoms folkhögskola, tre mil utanför Karlstad.
Kostnad 3050 kr. Då ingår:
- logi i enkelrum
- tre måltider/dag
- tre fikastunder med gott tilltugg
- 6 lektionstimmar/dag
- kursbok och annat kursmaterial

Otroligt prisvärt med andra ord!

Kursen passar både för den som är stressjuk men på bättringsvägen och för den som vill förebygga stress.

Mer om kursen samt anmälningsblankett finns HÄR
Du kan också läsa mer på min webbsida
Sista anmälningsdag är 14 maj men det går bra att göra slag i saken direkt! ;-)
OBS! Kursanmälan ska in till Molkoms folkhögskola.

Jag har lovat att förmedla kontakt mellan deltagare som vill samåka från Stockholm. Mejla eller ring mig på tel 0703-96 22 64 om du är intresserad. Hittills har en person med körkort men utan bil anmält intresse.

Har du frågor kring kursen är du välkommen att höra av dig så att vi kan reda ut dem.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 12 april 2010

Härliga "Hämta andan" - halvdagsretreat

Då var det dags att anmäla sig igen för den som vill gå på halvdagsretreat i Högalids kyrka. Retreaten är ett underbart tillfälle att stanna upp, lyssna till sig själv och fylla på med livsenergi och glädje. I tystnad och gemenskap med andra.

"Hämta andan – en halvdag i kyrkorummet då både kroppen och själen får ta plats. Dagen präglas av tystnad för att underlätta det inre lyssnandet. Du kan om du vill delta i Qigong, kreativt skapande, få massage, vila till stilla musik, meditera, delta i mässa – allt i en lugn miljö och i ett tempo som var och en själv får bestämma. För dig som vill dela tankar och frågor finns det möjlighet till enskilt samtal. Hämta andan är gratis. För dig som bokar massage kostar det 200 kr.

För mer information (ej anmälningar) kontakta Carolina Magnusson på tel 08-616 88 42, e-post: carolina.magnusson@svenskakyrkan.se

Hämta andan äger rum

Lördag 24/4.
Anmälningsperiod 12/4–21/4.

För anmälan, kontakta expeditionen: 08-616 88 00."


För dig som ännu inte testat detta vill jag säga:
Prova! Det är en upplevelse som gör sig bättre upplevd än beskriven. En upplevelse som ger enormt mycket.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 1 april 2010

Regeringen har tillsatt ett Rehabiliteringsråd som ska komma med förslag och idéer för att förbättra rehabiliteringen av sjukskrivna. Rådet leds av professor emeritus Åke Nygren som forskat kring rehabilitering sedan 1988 skriver Sunt Liv

I rådet medverkar en mängd olika experter inom olika områden som tillsammans med sina doktorander ska se över hur rehabiliteringen kan bli bättre. De kommer att se över hela kedjan från det förebyggande arbetet, till första besöket på vårdcentralen osv till vården av långtidssjukskrivna.

Man har valt ut några diagnoser som ska studeras.

– Det handlar om smärta i rörelseorganen, utmattningssyndrom och annan stressrelaterad psykisk ohälsa, neurologiska skador som stroke, där vi vet att många kan komma tillbaka till jobbet, och cancer , säger Åke Nygren.

– Vi kommer också att titta på hjärt- och kärlsjukdomar och reumatoid artrit (ledgångsreumatism) där vi vet att många klarar att arbeta halvtid men sedan har de behov av att vila.


Mycket bra att man nu tittar ingående på hela rehabkedjan, definierar problem och kommer med förslag på lösningar. Jag är övertygad om att det finns stor förbättringspotential efter att ha hört många historier om bristerna och själv upplevt dem.
Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
/Kia

Sockerskatt och andra åtgärder

Flera fetma och kostexperter skriver idag på DN Debatt och ger förslag om en särskild sockerskatt på läsk och godis. Detta för att bryta trenden av ständigt ökande sockerintag och läskdrickande. För det ger förstås också i sin tur en trend av viktökning.

Jag tror det är en god idé att höja skatten på godis, läsk och annat sockerhaltigt men även på chips, andra snacks och skräpmat. Kostar det mer blir det nog mindre onyttiga varor i korgen.

Dessutom borde vi som konsumenter bojkotta alla dessa gigantiska storpack som år för år ökar i storlek. Många av oss brukar äta och dricka upp det som finns. Oavsett hur mycket det är. Bara för att ta ett exempel så fick vi när jag var liten en 33 cl läsk till maten på helgen. Den räckte gott. Likaså godispåsen med noga utvalda bitar i. Den lilla påsen innehöll väl kanske 10-15 bitar. I dagens mått mätt inte nog för att ens täcka bottenytan i påsen...
Och den läskdosen räcker väl numer bara till första glaset.

Även kakor, bullar och muffins är nu ofta gigantiska mutanter av vad de än gång var. Ibland upp till 3-4 gånger den gamla storleken. Inte konstigt att vi får i oss mycket socker och fett!

Skatt på läsk och godis behövs inte bara för barnens skull. Skatten behövs för alla oss sockerråttor som har svårt att begränsa intaget.
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,