Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

torsdag 7 februari 2008

Mot ett zombiesamhälle?

Stresssforskaren Aleksander Perski varnar i dagens DN för stressen och tröttheten sprider sig i befolkningen och går ner i åldrarna.
Många lever oerhört aktiva liv och glömmer att man för att orka det i längden också måste vila mycket. Det leder till både psykisk och fysisk ohälsa.


"På kort sikt går det att hantera den ökande psykiska belastningen med hjälp av olika medicinska preparat. Antidepressiva mediciner, sömnmedel och lugnande medel hör till de tre mest förskrivna läkemedlen i dag. Och nu kommer alltså antitrötthetspillren."

Antitrötthetspiller låter verkligen som en uppfinning som är som gjord för att göra ont värre. Med hjälp av dem kan man öka farten mot väggen och panga in i den desto hårdare. Olyckligtvis finns det nog en stor efterfrågan på den här produkten.

"I debatten sägs ibland att trötthet och utbrändhet är en svensk företeelse. Det stämmer inte, enligt Aleksander Perski. I Storbritannien talar man i stället om kronisk trötthet medan läkarna i USA kallar det depression, livskris eller ångestproblematik.
Oavsett vad det kallas är tröttheten, precis som för hundra år sedan, ett uttryck för att individen bär samhällets problem, anser han:

- För att hitta en lösning måste vi flytta tillbaka ansvaret från individen till gruppen, till samhället. Människan har en oerhörd förmåga att lösa problem. Men den farmakologiska utvecklingen, med de nya vakenpillren, oroar mig. Och politikerna måste vakna och inse att botemedlet mot utbrändhet och stress inte handlar om att "rycka upp sig" och "ta sig i kragen"."


Vilken sorts samhälle vill vi ha, det är frågan. En fråga som tål att tänkas över ordentligt i lugn och ro. För min del kan jag säga att det är INTE ett zombiesamhälle där befolkningen måste trycka i sig en massa piller för att orka stressa fram ytterligare en dag.
Vad jag vill ha är ett samhälle som ger alla möjlighet till ett levande liv!
/Kia

Inga kommentarer: