Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

måndag 25 februari 2008

Jag har blivit vald till ordförande i DUFiS!

I fredags blev jag vald till ordförande i DUFiS.
Ett förtroende jag varmt tackar för.

DUFiS är en förening som ska verka för:
- att stödja och ge fördjupade kunskaper till stressjuka personer och deras anhöriga.
- att informera i förebyggande syfte och driva opinionsbildning.
- att samla fakta och info och fortlöpande följa forskning och utveckling.

Vi hade vårt första konstituerande styrelsemöte idag. Fortsättningsvis kommer min blogg även publicera information från DUFiS föreläsningar, möten och sammandrag ur den info vi får in där.
Tipsa gärna om stressrelaterade nyheter, antingen som kommentar här på bloggen eller mejla till mig, kia@creovis.se

/Kia

torsdag 14 februari 2008

Livsstilslära

Varför inte livsstilslära redan INNAN man blivit sjuk? Tänk om vårdcentral kunde bytas ut mot friskcentral? Ett ställe där man jobbar för hälsa och naturligtvis börjar med de förebyggande åtgärderna. Varför vänta ända tills folk blivit sjuka?

"Att dela ut medicin mot sjukdomar som redan har utvecklats och att undertrycka revolter som redan har blossat upp är jämförbart med beteendet hos de människor som börjar gräva en brunn först sedan de har blivit törstiga och med de människor som inte börjar gjuta vapen förrän de redan dragits in i strid. Kommer inte dessa åtgärder lite sent?"
Den gula kejsarens klassiker om invärtes medicin, år 200 f.Kr


Lite att fundera på eller hur?


DN skriver om den nyöppnade livsstilsmottagningen på hjärtkliniken på Karolinska. Måtte det arbetet sprida sig vidare så att fler får stöd att ändra till en mer hälsosam livsstil!
/Kia

tisdag 12 februari 2008

Tips - forskningsprojekt yoga, mindfulness och kognivtiv terapi för stressjuka

Igår såg jag en annons om att deltagare söktes till ett forskningsprojekt där man använder yoga, mindfulness och kognitiv terapi som behandling för stress och utbrändhet.

Precis den hjälp som många stressjuka söker!

För att vara aktuell i projektet ska man vara sjukskriven på halvtid eller mer, högst ett år på heltid eller högst tre år sammanlagt på deltid.

Projektet beräknas ta sex månader och är kostnadsfritt för deltagarna.

Läs mer på www.cefam.se under rubriken Yoga- mindfulness- projektet.
Där kan du också anmäla ditt intresse för deltagande i projektet.

En fantastisk möjlighet till hjälp som jag gärna vill tipsa om.

/Kia

måndag 11 februari 2008

Reinfeldt till reträtt

Reinfeldt slår till reträtt när det gäller förslaget om att begränsa sjukersättningen till högst 75% efter ett år skriver DN.
Bra!
Regeringens ursprungliga tanke med förslaget var tydligen att det skulle främja arbetslinjen.
Själv tror jag snabbare insatt och bättre rehabilitering fungerar mycket bättre än att försämra ekonomin för den som är sjuk. Särskilt som många betalar det de behöver för att bli friska ur egen plånbok.
/Kia

torsdag 7 februari 2008

Mot ett zombiesamhälle?

Stresssforskaren Aleksander Perski varnar i dagens DN för stressen och tröttheten sprider sig i befolkningen och går ner i åldrarna.
Många lever oerhört aktiva liv och glömmer att man för att orka det i längden också måste vila mycket. Det leder till både psykisk och fysisk ohälsa.


"På kort sikt går det att hantera den ökande psykiska belastningen med hjälp av olika medicinska preparat. Antidepressiva mediciner, sömnmedel och lugnande medel hör till de tre mest förskrivna läkemedlen i dag. Och nu kommer alltså antitrötthetspillren."

Antitrötthetspiller låter verkligen som en uppfinning som är som gjord för att göra ont värre. Med hjälp av dem kan man öka farten mot väggen och panga in i den desto hårdare. Olyckligtvis finns det nog en stor efterfrågan på den här produkten.

"I debatten sägs ibland att trötthet och utbrändhet är en svensk företeelse. Det stämmer inte, enligt Aleksander Perski. I Storbritannien talar man i stället om kronisk trötthet medan läkarna i USA kallar det depression, livskris eller ångestproblematik.
Oavsett vad det kallas är tröttheten, precis som för hundra år sedan, ett uttryck för att individen bär samhällets problem, anser han:

- För att hitta en lösning måste vi flytta tillbaka ansvaret från individen till gruppen, till samhället. Människan har en oerhörd förmåga att lösa problem. Men den farmakologiska utvecklingen, med de nya vakenpillren, oroar mig. Och politikerna måste vakna och inse att botemedlet mot utbrändhet och stress inte handlar om att "rycka upp sig" och "ta sig i kragen"."


Vilken sorts samhälle vill vi ha, det är frågan. En fråga som tål att tänkas över ordentligt i lugn och ro. För min del kan jag säga att det är INTE ett zombiesamhälle där befolkningen måste trycka i sig en massa piller för att orka stressa fram ytterligare en dag.
Vad jag vill ha är ett samhälle som ger alla möjlighet till ett levande liv!
/Kia

fredag 1 februari 2008

Riksdagsseminariet var välbesökt

Seminariet i Riksdagen om utbrändhet och vägen tillbaka var glädjande nog ovanligt välbesökt. Talarna tog upp olika perspektiv på ämnet vilket var mycket intressant och givande.

Vad vi kom fram till var i korthet ungefär följande:
Systemen fungerar inte i dagsläget.
Mer förebyggande arbete behövs
Det behövs mycket mer samarbete mellan olika aktörer i rehab-arbetet.
Större helhetssyn
Individuellt utformad plan
Snabbare insatser
Bättre möjligheter att byta karriär/arbetsgivare

/Kia