Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

lördag 11 april 2009

Är arbete alltid rätta medicinen?

Dominika Peczynski skriver i en debattartikel i Aftonbladet att hon brukar arbeta sig upp ur sina depressioner. Hon menar att sjukskrivning kan göra sjuka ännu sjukare genom isolering och passivitet. Alla människor behöver vara behövda och uträtta något för det gemensamma för att må bra skriver Dominika.

Jag håller i princip med henne. Självklart behöver alla känna att de är viktiga och att de bidrar. Ofta leder sjukskrivning till isolering och passivisering. Bland annat för att den rehabilitering som så ofta skulle behövas uteblir. Den sjuka blir lämnad åt sitt öde. De flesta som varit sjukskrivna ett tag har upplevt hur kontakten med arbetsplatsen ebbar ut. Ofta blir kontakten med släkt och vänner också försämrad. Man tappar kontakter, rutiner och självförtroende av att gå sjukskriven länge.

Men sjukskrivning är inte enbart av ondo. För vissa är det nödvändigt att bli sjukskrivna så att de kan vila och komma bort från arbetsplatsen. För andra är bästa medicinen att fortsätta gå till arbetet.

Viktigast av allt för den som blir sjuk är att få snabb och adekvat hjälp.


/Kia

Här är andra bloggar som skrivit om debattartikeln:

Peace, love and capitalism
Trollhare
Resursbloggen
I Cattas lilla värld
Game over

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: