Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

torsdag 31 december 2009

Gott slut och Gott Nytt År!

Jag vill passa på att önska er alla ett gott slut och ett gott nytt år. Nu är det bara några timmar kvar innan det blir nytt år. För dig som sett över det gågna året genom att göra Livsbokslut (se föregående inlägg)är bilden över vad som varit och var du står säkert ganska klar.

Vart vill du komma nästa år? Vilka drömmar och mål har du nu? I morgon skriver jag mer om Livsplanering, ett bra sätt att planera inför framtiden.

Inför 2010, ett år fyllt av möjligheter och nya erfarenheter

Gott Nytt År
önskar
Kia

måndag 28 december 2009

Snart dags att göra Livsbokslut för 2009

Sedan några år tillbaka brukar jag alltid göra Livsbokslut i slutet av varje år. Det gör jag för att se över och tänka över vad som hänt i mitt liv under året. Det kräver några timmar i lugn och ro att fundera över vad som hänt och vad det har betytt för mig.
Ibland går det ännu inte riktigt att se vad en specifik händelse inneburit förrän ytterligare en tid gått. Då lägger jag den åt sidan så länge.
Under ett år hinner det vanligen hända rätt mycket. Jag brukar dels gå igenom året kronologiskt och sedan brukar jag även ställa mig själv ett antal frågor. Några exempel i en salig blandning är:

Vad har hänt i mitt liv det här året?
Vad är jag nöjd med?
Vad är jag mindre nöjd med?
Finns det någon del jag vill förändra?
Vilka drömmar har jag uppnått?
Hur gjorde jag för att uppnå dem?
Vilka hinder har funnits för andra drömmar och vad kan jag göra för komma vidare med dessa drömmar?
Är det kanske rentav så att drömmarna har legat till sig så länge att de inte längre är aktuella?
Vad behöver jag släppa för att komma vidare?
Vilka drömmar har tillkommit?
Vad är de viktigaste lärdomarna från det här året?
Hur har jag utvecklats under den här tiden?

Jag brukar sätta mig ner och skriva svar på frågorna, för mig innebär det att jag tänker igenom svaren lite extra och därigenom får jag tydligare bild.
Den bilden säger en hel del om hur året varit och vad jag kan behöva tänka på till nästa år för att må bra och utvecklas vidare. Ibland har det varit rätt tufft att göra dessa Livsbokslut men desto viktigare att göra det för att kunna förändra.
Jag kan verkligen varmt rekommendera alla att lägga den tid och energi som ett Livsbokslut kostar. Det är en investering som kan ge mycket tillbaka.

För den som inte är så nöjd med livet just nu vill jag påminna om att oavsett hur livet ser ut idag är det en ny dag imorgon. En dag med möjligheter!

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag 13 december 2009

Rörelse ger energi

Tre kvinnor berättar om hur mycket det betyder för deras livskvalitet att röra på sig i dagens DN. Bra att fokusera på det positiva tror jag. Det låter ju betydligt mera frestande att motionera för att orka mer och vara glad än för att inte bli sjuk.

Själv brukar jag börja dagen med att gå en bit av vägen till jobbet. Utmärkt motion som inte tar särskilt mycket extra tid. Dessutom kommer jag pigg, vaken och nyrastad till jobbet.

Den bästa motionen är den som blir av. Så här säger en av kvinnorna i intervjun:

– Jag ser det som att tio minuters träning är bättre än ingen träning alls. Har jag för tajt mellan mötena går jag ett varv runt fabriken. Och hinner jag inte det går jag i alla fall ett varv runt kontoret.

Mycket klokt! Har man inte rört på sig på länge är det också klokt att börja försiktigt. Motion gör mycket för orken, sömnen och livsglädjen, mycket mer än vad man kan tro.

DN skriver också om lyckotrenden, det är inne att må bra både på insida och utsida. Antalet tidningar som skriver om vardagspsykologi, relationer och känslor har blivit allt fler och förlagen ger ut många böcker i ovanstående ämnen.

Ändå ökar antalet människor som mår dåligt stadigt. Beror det på att vi har det för bra och söker det perfekta livet, där allt fungerar perfekt och människorna är perfekta på alla områden? Många känner en oerhörd press att prestera på jobbet, i sina olika relationer, ja överallt.

Kan det inte vara nog att göra tillräckligt bra? Är vi inte alla tillräckligt bra precis som vi är? Tänk så många som försöker övertyga oss om att vi behöver göra något eller köpa något för att ev vara tillräckligt bra en stund.

Nä, för att knycka ett citat en kompis har upphängt på väggen:

- Tänk, här sitter jag och bara duger!

Något vi borde säga oss själva ofta. Själv börjar jag NU!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

lördag 5 december 2009

Kultur medicin mot stress

I Umeå kan läkarna skriva ut olika kulturella aktiviteter mot stress. Under ett år pågår ett projekt vars mål är att förebygga och förkorta sjukfrånvaron bland landstingspersonalen i Umeå skriver Aftonbladet.

Även i Helsingborg kommer ett kulturprojekt pågå under ett år.

"Teaterbesök eller kanske en krokikurs är exempel på aktiviteter som vissa långtidssjukskrivna i Skåne kan komma att ordineras.

– Om man exempelvis lider av depression kan det vara oerhört svårt att samla kraft nog för att ta sig ut till någonting och träffa andra människor. Då är detta ett bra sätt att hjälpa, säger vårdcentralchefen Anna Persdotter till Helsingborgs dagblad."

Jag är övertygad om att detta är en av många saker som kan hjälpa både vid stress och depression. Samt även många andra tillstånd.

Ett av de stora problemen när man är sjuk och sjukskriven är att man lätt blir ensam och isolerad, vilket gör att man mår ännu sämre. Att träffa andra i samma situation och göra något trevligt tillsammans kan fungera som vitamininjektion. Något som verkligen behövs när krafterna tryter.

Det blir spännande att läsa utvärderingen av projektet så småningom.

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,