Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

lördag 5 december 2009

Kultur medicin mot stress

I Umeå kan läkarna skriva ut olika kulturella aktiviteter mot stress. Under ett år pågår ett projekt vars mål är att förebygga och förkorta sjukfrånvaron bland landstingspersonalen i Umeå skriver Aftonbladet.

Även i Helsingborg kommer ett kulturprojekt pågå under ett år.

"Teaterbesök eller kanske en krokikurs är exempel på aktiviteter som vissa långtidssjukskrivna i Skåne kan komma att ordineras.

– Om man exempelvis lider av depression kan det vara oerhört svårt att samla kraft nog för att ta sig ut till någonting och träffa andra människor. Då är detta ett bra sätt att hjälpa, säger vårdcentralchefen Anna Persdotter till Helsingborgs dagblad."

Jag är övertygad om att detta är en av många saker som kan hjälpa både vid stress och depression. Samt även många andra tillstånd.

Ett av de stora problemen när man är sjuk och sjukskriven är att man lätt blir ensam och isolerad, vilket gör att man mår ännu sämre. Att träffa andra i samma situation och göra något trevligt tillsammans kan fungera som vitamininjektion. Något som verkligen behövs när krafterna tryter.

Det blir spännande att läsa utvärderingen av projektet så småningom.

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: