Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

måndag 13 april 2009

Arbete bästa medicinen del 2

Igår skrev jag om Dominika Peczynskis debattartikel i Aftonbladet där hon skriver att hon arbetar sig upp ur sina depressioner.
Idag skriver hon i sin blogg att hon känner sig missförstådd när hon läser andras kommentarer om vad hon skrivit. Vilket jag kan förstå eftersom många dels verkar tro att hon inte varit deprimerad "på riktigt". Andra tycker hon har en speciellt gynnad position som kändis och företagare och tror att hon kan jobba som hon vill. Vilket hon naturligtvis inte kan eftersom den som lever på sina kunder måste leverera.
Själv vill jag tillägga en sak om debattartikeln och det är kort och gott: bra skrivet!

Så här kommenterar Sagor från livbåten
"Det är modigt och bra av Dominika att öppet berätta om sin situation. Men det finns en risk att övertolka henne. Vi kan inte bedöma alla deprimerade människor efter hennes situation. Inte efter min heller. Inte nog med att vi alla är olika. Vi är dessutom i olika livssituationer med olika möjligheter"

Det är just det som borde beaktas - att alla är individer som befinner sig i olika livssituationer. För den som har en bra arbetsplats med arbetsuppgifter som kan anpassas kan arbetet säkert vara rena rama stödstrumpan. För andra blir det en hängsnara. Men ett öppnare förhållningssätt kring psykiska sjukdomar underlättar säkert. För många är det så oerhört skamfyllt att må dåligt och vara deprimerad att det i sig blir ett hinder att arbeta och vara ute bland folk.

"Det är inte bara de deprimerade och utbrända som är sjuka i detta land - hela sjukförsäkringssystemet har drabbats av autistisk personlighetstörning."

Ja, det är väl bara att hålla med!

Den hälsosamme ekonomisten skriver apropå vården :
"Naturligtvis är sjukvård i första hand landstingens ansvar. Staten finansierar dock, via rehabiliteringsgarantin, en särskild satsning på KBT med 10 000 kronor per påbörjad behandling. Kan det i någon utsträckning bidra till att förändra synen på depression och ångestsyndrom är mycket vunnet."

Ja det är verkligen viktigt att förändra synen på psykiska sjukdomar och på behandlingsmöjligheter. Viktigt är också att fler får tillgång till terapi. Gärna i ett tidigt skede förstås. Viktigt är också att det finns olika metoder att välja på. Just nu är det KBT som är i ropet. På Brännpunkt skrev fyra psykoterapiexperter om att KBT nu prioriteras på bekostnad av annan terapi som riskerar att försvinna från Landstingets utbud. Återigen skulle jag vilja peka på vikten av valmöjligheter och att man anpassar behandlingen utifrån individen och dennes situation.

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

christina sa...

Hej, tittar runt lite för att få kontakt och se vad andra har för erfarenheter. Då menar jag inte bara utbrändhet utan livserfarenhet. Jag gillar att du kallar din specialitet livshantering. Så ser jag det också. När jag läste inlägget klickade jag på inlägget från Aftonbladet. Jag tycker också det var bra skrivet. Jag såg också att hon refererade tll inslaget med kvinnan som varit deprimerad osv. då insåg jag att det var/är jag. Vi vet att media inte alltid skriver eller nyanserar sanningen. Är det någon som vet den är det jag. Jag äger min sanning. Om du eller någon annan vill läsa om den , titta gärna in på min blogg. Allt gott!

Kia Mundebo sa...

Hej och välkommen Christina! Nyfiken som jag är kikar jag förstås.. ;-)
/Kia