Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

tisdag 18 mars 2008

Ny jobbform för sjuka

Aftonbladet skriver att regeringen backar efter kritik mot nya sjukskrivningsreglerna. Tidigare förslag innebar att man kunde bli utförsäkrad efter 30 månaders sjukskrivning och tvingas söka socialbidrag.

Nu säger Cristina Husmark Pehrsson att de som inte är tillräckligt sjuka för att få förtidspension men som heller inte är så friska att de kan ta ett vanligt jobb ska få tillgång till en särskild arbetsform, resursjobb. Vilket verkar vara någon form av skyddat arbete med lön i form av bidrag. Detaljerna är dock inte klara än.

Tidsgränsen på sex månader för att prövas mot hela arbetsmarknaden är kvar. När det gäller den här prövningen tycker jag sunt förnuft måste råda. Om tex en person som är högutbildad i ett bristyrke klarar att arbeta 50 % i det och trivs - fint! Jag ser det som smartast, mänskligast och mest ekonomiskt att låta personen vara kvar där. Även om den personen kanske skulle klara att arbeta som diskplockare 75% .

Fast återigen, viktigast av allt när det gäller sjukdomar och sjukskrivning är att få rätt rehabilitering i rätt tid. Något som åtminstone när det gäller stressjuka är få förunnat. Här finns mycket att göra!
Fast allra bäst vore förstås att i möjligaste mån arbeta förbyggande för att undvika att det går så långt som till sjukskrivning...
/Kia

2 kommentarer:

Lotten sa...

Morgon Kia!
jag var med på din dag på Kungsholmsplan häromdagen!
Du pratde om utbrändhet o ledde Qigong övningar med oss!

Vt du något ställe jag kan hoppa in eller sjukgymgrupp eller annat?
Jag har en sjykgymnast som tyker jag borde prova på detta eller något annat avslappningsprogram!
Jag har tittat på nternet men kuser är jag inte riktigt intresserad av, de har ju börjat redan m.m.!
Dina övningar var kul o lagom sakta! Jag kan inget om detta, så är du vänlig o hjälper mig? Stort Tack Kia! Vänliga hälsningar Lottie Sidèn

Kia Mundebo sa...

Hej Lotten!
Kul att du tyckte det var bra! Själv använder jag bara qigong och övriga avspänningsövningar som praktiska övningar/inslag i mina föreläsningar/kurser så jag har inget att erbjuda själv.
Däremot kan du tex kolla på Feelgood på Grev Turegatan där de har qigong, yoga och pilates. Alla tre skulle kunna vara något för dig. Köper du träningskort kan du gå på det du vill. Sats Zenit har också en del klasser som skulle kunna vara intressanta.
Annars är väl sån här träning ofta upplagd som kurs och då är det förstås roligast att hänga med från början.
Hoppas ovanstående kan vara till hjälp! Om du har flera frågor så kan du mejla kia@creovis.se så får du privat svar.
Hälsningar
Kia