Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

onsdag 26 mars 2008

Bättre sent än aldrig!

Jag hittade just en artikel om seminariet i riksdagen som boken Lev Livet Levande gav upphov till. Givetvis måste jag länka till den och ni kan läsa artikeln här.


Britt Bragée, sjukgymnast, gestaltterapeut och feldenkraispedagog, berättade om sin forskning om de gemensamma nämnarna bakom utbrändhet. Läs mer här

Sakta men säkert håller det på att hända saker när det gäller sjukskrivningar och rehabilitering. Förhoppningsvis kommer det att bli bättre för dem som är sjuka så att fler får möjlighet att bli friska igen. Eller friskare åtminstone.

/Kia

onsdag 19 mars 2008

Stressade föräldrar- sjuka barn

Svenskan skriver om en undersökning som visade att stressade föräldrar ofta hade sjukare barn än de som inte var lika stressade.
Helt logiskt. Klart stressen påverkar barnen!

Artikeln med dessa rader:
Så att dra ner på tempot kan alltså paradoxalt nog ge stressade föräldrar mer tid - då slipper de nämligen vara hemma med sjuka barn lika ofta.


Jag skulle istället vilja säga:
- stressa inte upp dig för detta. Ta istället undersökningen som ett gott argument för att ta det lite lugnare. Det mår alla bättre av. Prioritera bort alla låtsasmåsten som vi alla så lätt fyller vår tid med. Gör det viktigaste. Till exempel spendera tid med barnen. Lek och ha kul! Börja påskfirandet i förtid och njuut.
/Kia

tisdag 18 mars 2008

Ny jobbform för sjuka

Aftonbladet skriver att regeringen backar efter kritik mot nya sjukskrivningsreglerna. Tidigare förslag innebar att man kunde bli utförsäkrad efter 30 månaders sjukskrivning och tvingas söka socialbidrag.

Nu säger Cristina Husmark Pehrsson att de som inte är tillräckligt sjuka för att få förtidspension men som heller inte är så friska att de kan ta ett vanligt jobb ska få tillgång till en särskild arbetsform, resursjobb. Vilket verkar vara någon form av skyddat arbete med lön i form av bidrag. Detaljerna är dock inte klara än.

Tidsgränsen på sex månader för att prövas mot hela arbetsmarknaden är kvar. När det gäller den här prövningen tycker jag sunt förnuft måste råda. Om tex en person som är högutbildad i ett bristyrke klarar att arbeta 50 % i det och trivs - fint! Jag ser det som smartast, mänskligast och mest ekonomiskt att låta personen vara kvar där. Även om den personen kanske skulle klara att arbeta som diskplockare 75% .

Fast återigen, viktigast av allt när det gäller sjukdomar och sjukskrivning är att få rätt rehabilitering i rätt tid. Något som åtminstone när det gäller stressjuka är få förunnat. Här finns mycket att göra!
Fast allra bäst vore förstås att i möjligaste mån arbeta förbyggande för att undvika att det går så långt som till sjukskrivning...
/Kia

Min sommarkurs - och andra kurser på Molkoms folkhögskola

Minska stressen - öka livsglädjen är temat på min sommarkurs i Livsbalans. Teori, samtal och praktiska övningar i coaching, qigong, avspänning och massage ger dig kunskap och inspiration till ökad livbalans. Kursen går veckan efter midsommar, måndag till fredag, 6 lektionstimmar per dag.

Huvudman för Molkoms folkhögskola är Region Värmland. Molkom ligger ca 3 mil utanför Karlstad. I närheten ligger också Ängsbacka kursgård.
Om du väljer helinackordering på skolan i enkelrum ingår förutom logi samtliga måltider samt kaffe tre gånger om dagen. Boken Lev Livet Levande samt kursdokumentation ingår också. Allt detta kostar endast 2900 kr!

Jag har själv varit på Molkom de två sista somrarna och gått retorikkursen och nybörjarkursen i improvisationsteater. Det var två helt fantastiska kurser med kunniga och engagerade kursledare (tack Rolf och Sofie!),trevliga kursdeltagare och en härlig stämning på skolan. För mig var vistelsen där en kreativ kick!
Därför är det förstås extra roligt att få återvända som kursledare den här sommaren.
Och vem vet, jag kan nog inte hålla mig ifrån att gå en kurs också... ;-)
Läs mer om Molkom och alla spännande kurser här .
/Kia
PS. Det är många folkhögskolor som har intressanta sommarkurser. Här finns alla kurser samlade.

söndag 16 mars 2008

Må bättre och bli smartare med rätt mat

Numera är matens betydelse för hälsan något som tas upp med jämna mellanrum. Extra kul att läsa är förstås att det i den här artikeln i DN är en läkare som intresserar sig för frågan!
I artikeln får man bland annat veta att det är viktigt för hjärnverksamheten att vi äter en kolhydratrik frukost. Gröt, müsli eller grovt bröd som ger långsamma kolhydrater är bäst. Lyckligtvis är det precis det jag tycker är godast också!

För egen del måste jag säga att det gjorde stor skillnad när jag förändrade mina frukostvanor för ett antal år sedan och gick över till just ovanstående.
Morgnarna blir mycket trevligare, jag är piggare, på bättre humör och orkar mer. Dessutom blir jag ju enligt artikeln smartare också...kan det bli bättre?

Det fanns många bra tips om bra mat och matvanor som leder till hälsa och vitalitet i artikeln - den är klart läsvärd!
/Kia

söndag 9 mars 2008

Medecinmångleri

I artikeln "Sjukdom till salu" i DN lyfts problem som jag tycker borde diskuteras mer. Läkemedelsbolagens sätt att lansera sjukdomar och andra sätt att öka försäljningen av läkemedel såsom att hålla utbildningar för läkare, bjuda in media för "information" etc. Är det kanske det som gjort oss så medicinfixerade?
Vad som speciellt tas upp i artikeln är diagnosen GAD (generaliserad ångest) och hur läkemedelsföretaget Wyeth lanserade diagnosen. Själv har jag hört ett par personer som fått diagnosen (och medicinen) säga att de måste medicinera livet ut, dvs ca 40 år till. Wyeth jublar väl åt en lyckad kampanj för att skapa trogna kunder. Självklart vill läkemedelsbolagen sälja så mycket som möjligt men är verkligen alla medel tillåtna?

Eftersom jag varit stressjuk och har haft många kontakter med folk som mått dåligt och varit sjuka/sjukskrivna främst för utbrändhet vet jag att medicin är något som erbjuds frikostigt. Antidepressiva, insomningsmedel, sömnmedel, lugnande, betablockerare, antiinflammatoriska, smärtstillande, olika magmediciner osv.
Att få diagnos och medicin är lätt. Kan det beror på de enorma resurser läkemedelsbolagen har att marknadsföra sig? På hur vården och ersättningen är uppbyggd? På tidsbrist hos läkarna? På auktoritetstro när läkaren hänvisar till satt diagnos och medicinering? Resursbrist när det gäller terapeuter? På enkelheten i medicinering?

"Läkemedel kan bli ett konserveringsmedel istället för ett lösningsmedel."
Lars Söderling

Terapi eller samtal verkar däremot ibland vara en omöjlighet att få. I alla fall om man är för sjuk för att orka slåss.

Många gånger är det strategier för att hantera livsproblem som behövs och som på lång sikt ger ett gott och friskt liv. Hjälp att förändra livet, tänket och livsstilen kanske kostar mer initialt men i längden?

Alla borde i alla fall få chansen att själva välja vilken hjälp de vill ha. Inte bara vara hänvisade till snabbt utskrivna mediciner.

Dessutom kanske vi borde diskutera vilket sorts samhälle vi vill ha egentligen och varför så många mår så dåligt? Hur vill vi leva? Är det konstigt att må dåligt ibland? Vad kan vi göra för att förändra?

/Kia

torsdag 6 mars 2008

Socialstyrelsens rapport om hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens rapport om hälso- och sjukvården i Sverige överlämnas till regeringen idag. Jag har läst artikeln på Brännpunkt i Svenskan och kommer att läsa mer om rapporten senare.

Rapporten visar att klyftorna i vården ökar. Välutbildade höginskomsttagare söker och får mer vård och har lägre dödlighet än låginkomsttagarna.

"Jämlik hälso- och sjukvård innebär att vården tillhandahålls och fördelas på lika villkor. Det är grunden i hälso- och sjukvårdslagen: ”Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.”

Här har vi en bit kvar med andra ord!

När det gäller det förebyggande hälsoarbetet arbetar man för att förbättra det.

"Det är mycket viktigt med en väl fungerande öppenvård för alla, oavsett bakgrund. Det är ett känt faktum att hälsan i hög grad är kopplad till utbildning och inkomst, vilket ställer krav på det hälsofrämjande och förebyggande arbetet.

Årets rapport visar glädjande nog att insatserna inom området ökat, men att det finns utrymme för förbättringar. Socialstyrelsen utvecklar riktlinjer för det sjukdomsförebyggande arbetet, vilka förhoppningsvis kommer att ge stöd i utvecklingen."


Att satsa på det förebyggande arbetet tycker jag är oerhört viktigt vilket jag skrivit många gånger förr.

Det ska bli intressant att läsa rapporten i sin helhet.
/Kia

onsdag 5 mars 2008

Spa för själen

Ovanstående rubrik med underrubrik "Ge dig själv en paus från vardagens stress och jäkt" fångade förstås genast mitt intresse. Det visade sig vara en annons från St:Jabobs kyrka som ligger centralt vid Kungsträdgården.

Varje måndag mellan 11.00 och 14.00 kan man gå in där och helt gratis få delta i olika aktiviteter. Skapande verksamhet, massage, mindfulnessövningar, meditation med mera. Man väljer själv vad som intresserar. Ingen föranmälan, det är bara att gå dit.

De serverar också hälsosmörgåsar, juice, frukt mm till självkostnadspris.

Vill du veta mer kan du ringa 08- 723 30 72.

Eller varför inte helt enkelt gå dit och testa? Det ska jag göra!

/Kia

tisdag 4 mars 2008

Forskningsdeltagare sökes till yoga- mindfulnessprojektet

Igår såg jag en ny annons om att man söker forskningsdeltagare till yoga- mindfulnessprojektet. Jag vill därför gärna göra en blänkare för det igen.

I projektet används yoga, mindfulness och kognitiv psykoterapi som behandling för stress och utbrändhet.
Projektet beräknas ta sex månader och är kostnadsfritt för deltagarna.

För att få delta måste man uppfylla vissa villkor som du kan läsa mer om på:
CEFAM
under rubriken Yoga- mindfulnessprojektet.

Där kan du också anmäla ditt intresse för att delta.
/Kia