Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

söndag 14 juni 2009

Smart affärsidé - bota friska snabbt!?!

Är det vad vårdval Stockholm går ut på, att vården tar hand om de friska medan de allvarligt sjuka blir Svarte Petter? Så här skriver DN:
Ersättningen per läkarbesök ligger på 485 kronor. Summan är densamma oavsett hur sjuk patienten är. Det betyder att patienter med förhållandevis lindriga åkommor, som förkylningar, urinvägsinfektion och allergi, är vinstgivande för vårdcentralerna. Dessa besök går fort och kostar inte mycket i provtagningar.

En svårt sjuk patient däremot som behöver både längre samtal med doktorn och dyra medicinska undersökningar kostar mer än vad ersättningen ger. Dessa besök blir en ”förlustaffär.


För att få till ekonomin gäller det alltså att plocka in så många patienter som möjligt och ta så få prover som möjligt.

En nyutbildad manlig läkare som arbetat på flera nystartade privata vårdcentraler skriver i ett mejl till DN att han har sett ”högst diskutabla metoder för att få ekonomin att gå ihop”. ”Via telefonrådgivningen/bokningen på mottagningen tar man inte allt.” ”Förkylningar, lättare huvudvärk och t.o.m. träningsvärk är några diagnoser/symptom som prioriteras”. ”Inga labresultat eller svar på röntgenundersökningar ges via telefon eller brev, utan i stället bokas en ny läkartid. Allt för att få upp kvoten besök.”

För dem som är svårt sjuka/multisjuka blir följden att de istället för ett långt besök kan tvingas till flera återbesök så att de drar in mer pengar till vårdcentralen. Att antalet besök på vårdcentraler har ökat kraftigt är alltså inget mått på att kvaliteten blivit bättre. Eller på att stockholmarna skulle behöva mer vård. En vanlig förkylning kan man ta hand om själv.

Vad DN:s artikel beskriver är helt orimligt - självfallet bör bör allvarligt sjuka få god tid på sig hos doktorn. Lika självfallet bör läkarnas tid inte tas upp av folk med lindriga småkrämpor som bäst hanteras med vila.

/Kia
Ett axplock av andra bloggare som skrivit om artikeln:

Whiplashnyheter
Trollhare
Den hälsosamme ekonomisten
jj.n
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: