Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

söndag 7 februari 2010

Besked med bättre bemötande

Sjukförsäkringsreformen behandlas återigen i en ledare i DN
Många lever enligt DN i villfarelsen att det är den egna uppfattningen om arbetsförmågan som gäller för att få sjukpenning, vilket det inte är.
Därför bli många oerhört kränkta och känner sig ifrågasatta när de får nej till ersättning från Försäkringskassan.

För att komma tillrätta med problemen efterlyser DN tre saker:


1. Ett värdigare och mer empatiskt bemötande från Försäkringskassans sida vid avslag.

2. Ett bättre ansvarstagande från läkarnas sida där de slutar skriva underlag för sjukintyg som de själva inte tror på så att de inte skjuter över ansvaret till kassan. Samt att de är noga med att påpeka för patienten att beslutet om sjukskrivning inte gömmer sig i deras bläck.

3. Ett större ansvar bland politiker, opinionsbildare och medier att inte lura människor att tro att sjukförsäkringen är något annat än den är. Och att försöka förklara att ett avslag inte är något misstroende mot personen eller hennes lidande, utan en arbetsförmågebedömning utifrån en tro på att människan trots hennes svårigheter kan utföra ett arbete.


Till detta vill jag tillägga en arbetsmarknad där även de som inte är högpresterande får plats och andra möjligheter att komma vidare och stöd i det.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: