Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

torsdag 1 april 2010

Sockerskatt och andra åtgärder

Flera fetma och kostexperter skriver idag på DN Debatt och ger förslag om en särskild sockerskatt på läsk och godis. Detta för att bryta trenden av ständigt ökande sockerintag och läskdrickande. För det ger förstås också i sin tur en trend av viktökning.

Jag tror det är en god idé att höja skatten på godis, läsk och annat sockerhaltigt men även på chips, andra snacks och skräpmat. Kostar det mer blir det nog mindre onyttiga varor i korgen.

Dessutom borde vi som konsumenter bojkotta alla dessa gigantiska storpack som år för år ökar i storlek. Många av oss brukar äta och dricka upp det som finns. Oavsett hur mycket det är. Bara för att ta ett exempel så fick vi när jag var liten en 33 cl läsk till maten på helgen. Den räckte gott. Likaså godispåsen med noga utvalda bitar i. Den lilla påsen innehöll väl kanske 10-15 bitar. I dagens mått mätt inte nog för att ens täcka bottenytan i påsen...
Och den läskdosen räcker väl numer bara till första glaset.

Även kakor, bullar och muffins är nu ofta gigantiska mutanter av vad de än gång var. Ibland upp till 3-4 gånger den gamla storleken. Inte konstigt att vi får i oss mycket socker och fett!

Skatt på läsk och godis behövs inte bara för barnens skull. Skatten behövs för alla oss sockerråttor som har svårt att begränsa intaget.
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: