Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

lördag 27 februari 2010

Lugna lördagstimmar laddade livsenergin

Ännu en gång har jag varit på Lugna Lördagstimmar i Gustav Vasa kyrka och det gjorde gott. En skön promenad en bit av vägen dit, en stunds avspänning, qigong och vacker musik - helt enkelt underbart för både kropp och själ.

Att få vila i all enkelhet och dessutom lite stilla rörelse är perfekt för mig. Ett bra sätt att starta helgen i lugn och glädje. Det kan verkligen rekommenderas!Tyvärr dröjer det ända till hösten innan det är dags för nästa tillfälle...Det blir en lång längtan.

/Kia


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

DUFiS läggs ner

På DUFiS (De Utbrändas Förening i Sverige) årsmöte igår beslutade vi att lägga ner föreningen. Det fanns inte kandidater nog att få ihop en ny styrelse. Det kan finnas flera orsaker till det. Bland annat är ju detta en förening för stressjuka vilket innebär att orken helt enkelt inte finns hos många medlemmar.

Dessutom kan styrelseuppdrag innebära att Försäkringskassa och Arbetsförmedling ifrågasätter sjukdomen och menar att personen har arbetsförmåga. Även om tidsåtgång och engagemang kan variera kraftigt beroende på person och över tid är det säkert många som tvekar eftersom dispyter med myndigheter innebär katastrof.

Behovet av stöd, informationsutbyte och gemenskap för stressjuka finns kvar trots att DUFiS inte gör det. Troligen kommer det lösas genom nätverk/studiecirklar/kamratföreningar, en mer löst sammanhållen gemenskap som inte fordrar så mycket administration. Riktigt hur detta kommer att lösas vet vi inte i dagsläget men jag återkommer med information om det här på bloggen.

Angående nedläggningen av DUFiS och hur den går till läs mer HÄR

Gamla medlemmar som vill finnas med på nätverkets
mejllista kan mejla mig på kia@creovis.se

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 25 februari 2010

Lugna lördagstimmar på lördag!

Nu är det dags för en ny härlig helg med Lugna Lördagstimmar. Kom dit och njut av lugn rörelse och stillhet. Ett skönt tillfälle för återhämtning och batteriladdning.

Plats: Gustav Vasa kyrka (vid Odenplan)
Tid: 10-12 totalt, men det gå bra att komma och gå när man vill

Kl 10 är det morgonbön med diakon Maria Hjortstorp
Kl 10.30 Avspänning med Gudrun Khemiri
Kl 11.00 Taiji Qigong, ledare Gudrun Khemiri
Kl 11.40 Stilla musik med piano och cello

Frukt och juice serveras, det finns bokbord och du kan föra lågmälda samtal i det vackra kyrkorummet. Du behöver inte vara troende för att delta, alla är välkommna.
Ingen anmälan, ingen avgift, bara kom dit och njut!

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag 21 februari 2010

Retreatrapport

Förra helgen var jag på min första halvdagsretreat. Jag har läst och hört om det men inte provat tidigare. Min föreställning om det hela var att det skulle frigöra massor med energi och vara fantastiskt vilsamt. Det var det, men inte riktigt som jag tänkt mig.

Innan jag gick dit hade jag tänkt att jag skulle delta i både qigong - som jag älskar och njuter av- och avspänning/meditation som är gudomligt skönt. Dessutom hade jag tänkt ta tillfället i akt att skapa lite eftersom det erbjöds tillfälle. Annars målar jag nästan aldrig fast jag tycker det är roligt.

Av allt detta görande blev det intet. Jag hade inte lust. Att ligga nedbäddad insvept i jacka och filt i en kyrkbänk och titta hela vägen upp till taket eller ut genom de vackra fönstren och lyssna på tystnaden var fullt tillräckligt. Jag tog lunchpaus från varandet och gick till cafeterian och åt en god och värmande linssoppa vilket kunde behövas eftersom det var rätt kallt.

Tillfälle till både qigong och avspänning kom åter men jag kände fortfarande inte för att göra något så jag låg åter nerbäddad på bänken tills det var dags för massage.Den gick jag till, kanske för att det var ett kravlöst emottagande, utan någon form av prestation från mig.
En halv dag utan prat men med bara vara blev perfekt laddning för kropp och själ. I tyst gemenskap med många andra som sökte stillhet tillbringade jag fem underbara lördagstimmar. Det låter kanske mycket att tillbringa fem timmar med att i princip inte göra något men jag kan försäkra att tiden gick väldigt fort och det gjorde gott. Jag svävade därifrån med ett stillsamt men lyckligt leende på läpparna.

Tack för and- och andehämtning!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag 14 februari 2010

Risk för att bli ihjältråkad

Den som har tråkigt på jobbet löper större risk att dö i förtid skriver Aftonbladet
I en engelsk studie av över 7500 statstjänstemän fann man att dem som känt sig uttråkade på jobbet den sista månaden hade större risk att dö av hjärtproblem än de som tyckte jobbet var ok.

Själv tycker jag nog att med tanke på hur stor del av tiden man tillbringar på jobbet är det verkligen viktigt att man trivs och har roligt. Varför tillbringa atörre delen av sin vakna tid i grå tristess?
Förmodligen gör man inte heller ett speciellt bra jobb som uttråkad och oinspirerad. Då kan det vara dags att söka sig vidare, både för sin egen skull och för alla andras!
/Kia

onsdag 10 februari 2010

Tips :Musikens påverkan på vår hälsa 16 februari

Tisdagen den 16 februari blir det sång och föreläsning med författaren och stressforskaren Töres Theorell.
Kl. 18.30-20.00, Stadsbibliotekets rotunda, Sveavägen 73

Låter både roligt och intressant tycker jag!
/Kia

söndag 7 februari 2010

Besked med bättre bemötande

Sjukförsäkringsreformen behandlas återigen i en ledare i DN
Många lever enligt DN i villfarelsen att det är den egna uppfattningen om arbetsförmågan som gäller för att få sjukpenning, vilket det inte är.
Därför bli många oerhört kränkta och känner sig ifrågasatta när de får nej till ersättning från Försäkringskassan.

För att komma tillrätta med problemen efterlyser DN tre saker:


1. Ett värdigare och mer empatiskt bemötande från Försäkringskassans sida vid avslag.

2. Ett bättre ansvarstagande från läkarnas sida där de slutar skriva underlag för sjukintyg som de själva inte tror på så att de inte skjuter över ansvaret till kassan. Samt att de är noga med att påpeka för patienten att beslutet om sjukskrivning inte gömmer sig i deras bläck.

3. Ett större ansvar bland politiker, opinionsbildare och medier att inte lura människor att tro att sjukförsäkringen är något annat än den är. Och att försöka förklara att ett avslag inte är något misstroende mot personen eller hennes lidande, utan en arbetsförmågebedömning utifrån en tro på att människan trots hennes svårigheter kan utföra ett arbete.


Till detta vill jag tillägga en arbetsmarknad där även de som inte är högpresterande får plats och andra möjligheter att komma vidare och stöd i det.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag 3 februari 2010

På ABF 15 feb: Hur mår de utförsäkrade?

Här kan det bli intressant diskussion och information!

HUR MÅR DE UTFÖRSÄKRADE?

Tid: Måndag 15 februari, kl 18
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Branting-salen
Om nedrustad sjukförsäkring, marginalisering och försämrad folkhälsa.
Medverkande: Jenny Fjell från nätverket RESURS och Gunnar Ågren, tidigare generaldirektör för Folkhälsoinstitutet.
Arrangör: Nätverket för Gemensam Välfärd och ABF Stockholm
Inträdet är gratis


/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 2 februari 2010

Seminarium Gestalt och utmattningsdepression 16 feb

Tisdagen den 16 februari kl 17.30 - 20.00 hålls ett seminarium om Gestalt och utmattningsdepression som låter mycket intressant på Gestaltakademin, Duvnäsgatan 14.

Två olika perspektiv med flera beröringspunkter - det ena hur man påverkas som anhörig och det andra hur det är att vara tillbaka i arbetslivet efter sjukskrivning.
Seminariet baseras på Ia Holms och Stina Stemmes mastersuppsatser.

Ia Holm, Gestaltterapeut (MSc) samt beteendevetare (fil.kand)
Ia arbetar som ansvarig för hälsofrågor på ett konsultföretag, där hon fokuserar på såväl förebyggande insatser inom hälsoområdet som rehabilitering. Ia har drygt 10-års erfarenhet av brett HR-arbete och har arbetat mycket med stress- och utmattningsreaktioner i det privata näringslivet utifrån ett arbetsgivarperspektiv. Som gestaltterapeut arbetar hon både med individual- och gruppterapier.

Stina Stemme, Gestaltterapeut (MSc) samt Civilingenjör (MSc)
Stina är yrkesverksam Gestaltpsykoterapeut med både individual- och gruppterapier.
Stina är även organisationskonsult, där hon med gestaltteorin som grund i kombination med många års erfarenhet som projektledare i IT-branschen har uppdrag med inriktning mot verksamhets- och ledarskapsutveckling.

Kostnad: 100 kr, betalas vid entrén, fika med smörgås ingår

Obs! Obligatorisk föranmälan. Skicka ett mail till info@gestaltakademin.se




Läs även andra bloggares åsikter om , , ,