Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

onsdag 17 oktober 2007

Domen har fallit

Så här skriver Katarina Wenstam i Svenskan:

"Ibland får jag, och andra med mig, frågan om beviskraven för våldtäktsmål borde sänkas. Svaret är tveklöst nej.Våldtäkt är ett av de grövsta brotten och också ett av de mest hatade.

Vi får aldrig börja rucka på rättssäkerheten på grund av vår avsky inför de här brotten.Men hovrättsdomen visar att det går att kombinera högt ställda beviskrav med ett mer öppet förhållningssätt till kvinnan, helt utan fördomar och utan orimliga krav på hur hon ska bete sig före, under och efter övergreppet.
Domen visar också att åtminstone en svensk domstol har klarat av det som alldeles för få andra domstolar orkar eller vågar. Nämligen att ställa mycket höga krav på den berättelse som de misstänkta männen levererar.Det är deras sexualitet som ska granskas och skärskådas, inte kvinnans. Det är deras leverne som ska vara under lupp, inte hennes.Det är de som har gjort fel, inte hon."

Läs hela inlägget på Brännpunkt, det var mycket intressant. Kanske har det här målet ändå lett till något bra. Med all den uppmärksamhet och diskussion som följt kanske ögonen har öppnats för en del? Kanske får vi nu se en välbehövlig förändring i hanterandet av våldtäktsmål?
Hoppas det.
Kia

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är rent löjligt att inte dessa namn publiceras, i fallet med Haga mannen då gick det bra, troligen för att han var norrlänning och bilmekaniker. Fast i det fallet så fanns det en tredje part som straffades dubbelt, BARNEN. Hur tänkte media...

Kia Mundebo sa...

Nä, att namnen ska publiceras tycker jag inte! Som du skriver så blir de ofta de närstående som blir lidande då. Och de har säkert mått tillräckligt dåligt ändå.
/Kia