Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

tisdag 30 oktober 2007

Ansvarig eller inte?

Personligt ansvar behövs i vården skriver en sjuksköterska och två läkare i ett debattinlägg i Svenskan.
Absolut! Personligt ansvar behövs överallt.

"Frågan om det personliga ansvaret vid felbehandlingar i vården har diskuterats länge och vårdorganisationerna har hejat på Socialstyrelsens inställning att man inte ska ”leta syndabockar”. Men vid uppenbar nonchalans och oaktsamhet måste det finnas ett personligt ansvar, enligt vår mening. För patientsäkerheten behöver det finnas repressiva åtgärder för sådant. "

Mellan att leta syndabockar och att ha ett personligt ansvar finns en milsvid skillnad. För både patienter, kollegor och samhälle är det viktigt att stoppa den som är uppenbart olämplig och uppträder ansvarslöst i vården.
/Kia

lördag 27 oktober 2007

Högskoleprov i förändring?

Höstens högskoleprov är nu avklarat. Svaren har redan publicerats och de som gjort det har kanske redan rättat färdigt. I framtiden kan det bli ännu bättre.

Svenskan skriver att provet kommer att datoriseras och att man kanske i framtiden anpassar det efter vilken utbildning man söker. Utmärkt idé! Olika utbildningar och yrken kräver ju olika färdigheter. Självklart bör högskoleprovet avspegla det.
/Kia

Klocktid och kroppstid

"Sommartid kan vara skadligt för hälsan" skriver Svenskan. Jo, nog märks det när klockan ställts om.
Min kropp blir förvirrad - helt plötsligt stämmer inte kroppstid och klocktid. Det tar någon eller några veckor efter en omställning innan min kropp ställt om sig.
För mig som annars är bortskämd med att snabbt somna på kvällen och sedan vakna vid samma tid på morgonen blir skillnaden stor.

Togs den här klockomställningen bort skulle jag inte sakna den!

/Kia

måndag 22 oktober 2007

Antagningsprov ny väg till teknik och vårdutbildningar

DN skriver att det nu kommer antagningsprov för teknik och vårdutbildningar. Det kan säkert vara bra. Betyg och högskoleprov är ju ganska allmänna mätare på färdigheter.
För tex läkarutbildningen där det är så många sökande med högsta betyg att platserna lottas ut kan det här provet kanske vara ytterligare urvalsinstrument. Platstilldelningen kanske blir mer rättvis.?
Vad man önskade vore kanske att alla som ska jobba med människor får gå igenom ett lämplighetstest. Å andra sidan formas man både i sin utbildning och i yrket av de normer som råder. Självfallet också av de rent praktiska förutsättningarna.

/Kia

fredag 19 oktober 2007

Lev Livet Levande kursbok på Lärarhögskolan!

Ännu ett glädjebud - boken Lev Livet Levande blir kursbok på Lärarhögskolan!!
Det här citatet ska jag lägga in på websidan imorgon:

Kropp, kunskap och självuppfattning hör ihop. Boken berättar personligt och inspirerande om hur de hänger ihop. Jag sträckläste den. Ska sätta upp den på litteraturlistan på mina kurser på Lärarhögskolan."
Kajsa Söderlundh, högskoleadjunkt
Lärare i retorik och Feldenkrais


Stolt och mycket glad
Kia

torsdag 18 oktober 2007

Nina Jansdotter rekommenderar Lev Livet Levande!

Jag blir så glad! Nina Jansdotter som själv är inne på upploppet med att skriva färdigt sin sjätte bok har läst vår bok, Lev Livet Levande. Så här tyckte hon:

"Lev livet levande är en personligt skriven och mycket tankeväckande bok omkrav, stress och att ta ansvar för sitt eget liv. Boken är skriven på ettlättläst och inspirerande vis, om ett "tungt" ämne fast med glimten i ögat."

Nina Jansdotter, Beteendevetare och Författare

Det var minst sagt gott betyg! Och vi får använda det i vår marknadsföring - kan det bli bättre?! ;-)

Jag har publicerat det här inlägget på bloggen Lev Livet Levande men vill ha det här också.
Lika bra att skriva det ifall ni känner igen det...
Kia

onsdag 17 oktober 2007

Domen har fallit

Så här skriver Katarina Wenstam i Svenskan:

"Ibland får jag, och andra med mig, frågan om beviskraven för våldtäktsmål borde sänkas. Svaret är tveklöst nej.Våldtäkt är ett av de grövsta brotten och också ett av de mest hatade.

Vi får aldrig börja rucka på rättssäkerheten på grund av vår avsky inför de här brotten.Men hovrättsdomen visar att det går att kombinera högt ställda beviskrav med ett mer öppet förhållningssätt till kvinnan, helt utan fördomar och utan orimliga krav på hur hon ska bete sig före, under och efter övergreppet.
Domen visar också att åtminstone en svensk domstol har klarat av det som alldeles för få andra domstolar orkar eller vågar. Nämligen att ställa mycket höga krav på den berättelse som de misstänkta männen levererar.Det är deras sexualitet som ska granskas och skärskådas, inte kvinnans. Det är deras leverne som ska vara under lupp, inte hennes.Det är de som har gjort fel, inte hon."

Läs hela inlägget på Brännpunkt, det var mycket intressant. Kanske har det här målet ändå lett till något bra. Med all den uppmärksamhet och diskussion som följt kanske ögonen har öppnats för en del? Kanske får vi nu se en välbehövlig förändring i hanterandet av våldtäktsmål?
Hoppas det.
Kia

tisdag 16 oktober 2007

133 försvunna miljarder

133 miljarder kronor fifflas och felas bort eller försvinner av misstag. 133 miljarder kommer helt enkelt inte in i statskassan. Tänk så mycket bra saker den ofattbart stora summan skulle räcka till!

En stor del av felen står de små företagen för.

"”Bland annat måste de minsta företagen få enklare skatteregler och bättre service från Skatteverket.”
Så säger Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand i Svenskan

I det uttalandet instämmer jag verkligen. De flesta av oss vill säkert göra rätt för sig men snåriga regler och svårigheter i kontakt med Skatteverket underlättar inte.
/Kia

söndag 14 oktober 2007

Mat och miljöhänsyn

DN skriver att ca en femtedel av all mat slängs. Miljökostnaden för produktion och transport blir då stor.
Här finns en enkel miljöåtgärd som de flesta borde kunna ställa upp på. Helt enkelt att anpassa inköpen mer efter åtgången. Planera bättre. Då sparar man inte bara miljön utan även pengar.

Om fler dessutom äter lite mindre kött och mer vegetariskt sparar vi också på miljön. Dels går det åt rätt mkt energi för att producera ett kilo kött, dels producerar ju kor en hel del metangas...

För egen del äter jag rätt mycket vegetariskt av två skäl. Miljö och mående.
Dessutom smakar det gott!
/Kia

lördag 13 oktober 2007

Sahlin om arbetslöshet och egenföretagande

Mona Sahlin säger i DN "Gör man inte sin plikt ska man inte ha A-kassa."


" Vi har försökt definiera vad arbetslinjen egentligen är. För en socialdemokrat måste rätt och plikt förenas, men i den ordningen. Vi får ta på oss att vi alldeles för lite ha funderat över vad pliktdelen står för. - Vi lägger nu ner kraft på sådant som vilka redskap samhället ska erbjuda så att man vågar ta förändringar. Som hur fler ska våga och kunna gå från anställning till företagande."

Nytänkande och förändring är nödvändigt. Egenföretagandet behöver bli tryggare och enklare för att fler ska våga. Det vore en välkommen förändring!

/Kia

fredag 12 oktober 2007

Nu pingar jag bloggkartan!

Nu pingar Bloggkartan så att min blogg förhoppningsvis dyker upp där.
Kia

Förväntas läkare klara vad som helst?

Svenskan skriver om en studie som presenterades på den europeiska cancerkongressen ECCO i Barcelona. Där visades cancerläkarnas uppfattning om sin arbetssitution. Intressant läsning, liksom intervjun med canceröverläkaren Elisabeth Lidbrink.

Vad som ofta slår mig när jag hör eller läser om läkares arbetssituation är att de förväntas klara så mycket utan utan egen hjälp och stöd. Ofta har de pressade arbetssituationer, för lite tid och resurser, måste göra svåra avvägningar och prioritera,måste förmedla svåra besked, se svårt lidande osv.

Mitt i allt detta står de ensamma utan stöd och med många behövande patienter. Inte konstigt om en del till slut inte orkar vara medkännande längre. Men illa för alla parter.

/Kia

onsdag 10 oktober 2007

Sist men inte minst

Miljardsvinn i trygghetssystemen beror inte bara på fusk skriver DN . Svinnet beror också på fel som begås av både privatpersoner och myndigheter.

Täpp igen hålen så att de människor som behöver stöd får det!

Längst ner i artikeln kom det som jag tyckte var intressantast:

"Kvinnors andel av de sjukskrivna och förtidspensionerade har ökat. Cristina Husmark Pehrsson tillsätter inom kort ett råd bestående av bland annat forskare som ska fokusera på kvinnors hälsa. - Rådet ska främst ägna sig åt hur man bäst kan hjälpa kvinnor med psykisk ohälsa, sade hon. Dessutom tillsätts en fokusgrupp med patientorganisationer och enskilda. "

Låt oss hoppas att detta mynnar ut i konkreta åtgärder och inte bara blir förslag! Dessutom hoppas jag att det läggs en hel del krut på de förebyggande åtgärderna. För varför vänta med att göra något tills katastrofen är ett faktum?
Kia

måndag 8 oktober 2007

För mycket mediciner!

Egentligen hade jag tänkt börja min nya blogg med ett positivt inlägg. För det är ju alltid lika skoj att starta upp något nytt. Jag har suttit och pillrat med inställningar och layout rätt länge. Får se om jag låter det vara så här eller om jag vill ändra igen. Har någon synpunkter så framför dem gärna!

Hur som helst så ögnade jag snabbt igenom Svenskan och hittade det här.

Det kunde jag bara inte låta bli att kommentera. För det första tycker jag att det är hemskt att 16% av befolkningen har MER än 10 läkemedel. Hur många av de medicinerna äter de mot biverkningar och hur mår de egentligen? Jag antar att många av dem är äldre och kanske inte kan föra sin talan. Men varför gör i så fall ingen annan det åt dem?!?!

För det andra blir jag förvånad över att det fortfarande skrivs ut mer antibiotika än vad som behövs enligt artikeln. Efter alla dessa varningar borde det väl stramas åt?

Från båda håll. Både läkare och patienter borde väl tänka sig för?
Själv är jag väldigt restriktiv med läkemedelsintag.

/Kia