Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

lördag 8 december 2007

Dyr besparing?

Åtta av fjorton psykologer på vårdcentralerna i Stockholms nordvästra sjukvårdsområde sägs upp eftersom vårdcentralerna inte anser sig ha råd att ha dem kvar skriver DN.

Frågan är väl istället om vi har råd att låta dem gå?

Så här säger Lars Ahlin, ordförande för Sveriges psykologförbund:
- Enligt tidigare undersökningar handlar vart tredje besök inom primärvården om psykosociala problem. Att bortse från det är att blunda för verkligheten.Lena Bivebäck, psykolog och chef för krismottagningen i Kista, är orolig.
- I dag är det ju närsjukvården som står för en stor del av psykiatrin. Vi är i första linjen vid depressioner, ångesttillstånd, kriser och stressproblematik. Vi ska hjälpa snabbt i ett tidigt skede och se till att ohälsan inte blir psykisk sjukdom.
Lena Bivebäck menar att det arbete det arbete psykologerna gör sparar pengar för landstinget och minskar lidandet för patienterna.

Ja, jag kan inte annat än hålla med och tror att denna besparing kommer att kosta både enskilda och samhället mycket i både pengar och lidande.
För min del tycker jag snarare att utvecklingen borde gå åt andra hållet. Det borde vara lättare att få en samtalskontakt för den som behöver. Gärna INNAN det är kris och sjukdom utvecklats.

Varför inte gå ett steg vidare och utveckla vårdcentralerna till friskcentraler eller hälsocentraler? Ställen där man kan få hjälp och stöd för en sund livsstil och ett levande liv. Med tanke på hur mycket ohälsan kostar skulle det säkert vara en god investering.
/Kia

Inga kommentarer: