Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

torsdag 27 december 2007

Vi går mot ljusare tider

Inte för att det märks än men nu går vi äntligen mot ljusare tider. För några dagar sedan klarade vi av vintersolståndet. För mig brukar det funka som ett riktmärke och när dagen D är passerad jublar jag.
Tycker nämligen att mörkret tynger och längtar till våren och ljuset.
Snart är de här.

Inne i stan var det fullt med folk som försökte pigga upp sig med shopping. Själv hittade jag inget och är glad för det. Tror det hade varit en omöjlighet för mig att komma hem tomhänt från en rea för några år sedan. Då hade jag köpt något halvdant bara för att få nöjet att handla. Givetvis hade det sedan hamnat längst bak i något överfullt skåp och samlat damm tills jag fick ett städryck modell större.
Skönt att slippa allt onödigt jobb!
/Kia

onsdag 26 december 2007

Bytt och nytt på namnfronten

Både DN och Svenskan tar upp svenskarnas ökande benägenhet att byta efternamn. Roligaste exemplet var "Brunstgnägg" som dock inte godkändes. Vilket kanske var tur för den som ansökte om det. Att ständigt försäkra folk om att de verkligen hörde rätt och höra de skämt som namnet kan ge upphov till är nog inte kul i längden.

Många namn var både kreativa och vackra. Vad sägs om till exempel Draköga, Drömskog,Frostängel, Gåsull, Gryningsdotter, Hoffason, Guldhjelm och Isenstierna? Några få exempel på nyregistrerade namn. Det är kul med ovanliga namn och bekvämt när man ska leta rätt på folk. Jag har ju själv ett taget och ovanligt efternamn och tycker att det oftast är en fördel. Hoppas bytestrenden fortsätter och att vi får många nya fantasifulla namn.
/Kia

tisdag 25 december 2007

Ett viktigt budskap i juletid

Stefan Einhorn skrev igår om godhet på DN debatt. Ett inlägg som passar särskilt bra på julafton, eftersom julen för många av oss är förknippade med kärlek och godhet.

Egentligen har jag inte så mycket att tillägga men jag vill absolut uppmärksamma det Stefan Einhorn skrev. För jag tror det är viktigt att vi alla inser att valet är vårt; vilket sorts värld vill vi vara med och skapa? För i varje möte med en annan människa, med världen, skapar vi något.

Margareta Melin har skrivit en dikt om det:

MAKT

"Din skicklighet
hämmar
eller uppmuntrar

Din hjälp
binder
eller befriar

Din sång
får andra att sjunga
eller att tystna

Ditt ljus
kan du sprida till andra
eller som en strålkastare
rikta mot dig själv
och så mörklägga omvärlden

Om din makt
är liten eller stor
gäller ditt val alltid detsamma:
att öka ljuset omkring dig
eller mörkret

All makt är lån
och kan förvaltas på tre skilda sätt:
till att hjälpa upp
eller trycka ner
eller aldrig tas i bruk
Alla har frihet att välja!"

Detta är en av mina favoritdikter, vacker och värd att fundera på.

Hoppas att du liksom jag haft en underbar jul!

/Kia

tisdag 18 december 2007

Naturlig njutning

Idag har jag varit på naturkosmetisk ansiktsbehandling. Helt underbart! Man får ligga på en brits, blir skönt inbäddad och sedan följer en härlig behandling. Med fina naturkosmetiska produkter som är bra både för en själv och för miljön.
Underbart avkopplande och välgörande - precis vad jag behövde!
Jag gick därifrån i väldoft och med sömninga ögon på trekvart. Garnerad med ett STORT inre och yttre leende.

måndag 17 december 2007

Ett gott föredöme

Nu är Kristina Axén Olin tillbaka på jobbet igen efter en månads vistelse på Nämndemansgården rapporterar Svenskan.

Axén Olin menar att hon lärt sig mycket av sin vistelse där och nu mår jättebra.
Ja, att gå igenom problem och kriser kan vara oerhört lärorikt och ge en enorm styrka. Men nyckelorden här är just "gå igenom", inte fastna i problemen.
Ofta kan man behöva hjälp att ta sig igenom och den hjälpen är svår att be om för många. Och av alla som ber om hjälp är det långt ifrån alla som får någon.

Att en stark och framgångsrik kvinna som Kristina Axén Olin öppet erkänner att hon har problem och söker hjälp för dem tror jag kan vara en stor hjälp för många andra.
En hjälp att inse att vi alla bara är människor och kan behöva hjälp ibland.
Så behöver du hjälp - sök den!
/Kia

söndag 16 december 2007

Tid för julefrid?

9 av 10 stressar mer än vanligt inför jul skriver Svenskan. Inköp av massor med julklappar, städning och fixande med maten upplevs som stressande.

Själv är jag uppenbarligen den 10:e personen i undersökningen. I min familj köper vi nästan inga julklappar, julbordet är litet och vem behöver städa så fruktansvärt bara för att det är jul?

För mig betyder jul lugn och skön helg när jag kan slappna av och ha det bra.
Julefrid.

Receptet för att minska stressen är simpelt. Skippa julklapparna, minska antalet rätter på julbordet, köp en del färdigt och städa bara undan det värsta. Ta bort en massa "måsten" helt enkelt.

Njut av varandra och julefriden istället.
/Kia

tisdag 11 december 2007

Hjälp att hjälpa sig själv

Att få sätta ord på det man känner och få bekräftelse är läkande. DN skriver om självhjälpsgrupper och den hjälp det kan ge att vara med i en sådan.
För egen del kan jag säga att bara insikten att jag inte var ensam om att ha problem var förlösande. När jag var stressjuk trodde jag till en början att jag var ensam om att må dåligt och ha ångest. Jag trodde jag var onormal och galen.
Vilket utanförskap och ytterligare stress och ångest det gav är nog svårt att förstå för den som inte varit med om något liknande. Själv skämdes jag så mycket att jag inte kunde prata om det alls. Inte förrän jag började i terapi. Då fick jag höra att det var många andra som kände som jag. Vilket kändes väldigt skönt.

Att träffa andra som hade samma problem som jag och se att de var helt normala, vanliga människor var underbart. Att få höra dem berätta och känna igen mig i mycket avdramatiserade problemen.

Som det står i artikeln är självhjälpsgruppen speciell eftersom alla som går där har samma problem och liknande erfarenheter. Det kan göra det lättare att förstå varandra och tala om svåra saker. Självhjälpsgrupper kan vara ett gott stöd när livet är jobbigt. Det är dessutom en billig hjälp. Något som borde erbjudas till flera. Det är inte alltid lätt att hitta sådant själv när man mår dåligt. Sedan kan det behövas annat som komplement också ibland, ex samtalsstöd eller terapi.

En gemensam nämnare för mig och många av dem jag träffat som tagit sig tillbaka till ett friskt liv från en långtidssjukskrivning är just samtalsstöd, terapi, självhjälpsgrupp. Dvs att få prata om problemen har hjälpt oss att lösa dem.
/Kia

Stigande jobbstress

Allt fler stockholmare strssar så mycket att de riskerar hälsan skriver DN.

Det är Arbets- och miljömedicin inom Centrum för folkhälsa i Stockholms läns landsting som gjort undersökningen. Värst är det för människor som arbetar inom servicebranschen.

Höga arbetskrav och litet inflytande ökar stressnivån.
Hälften av alla kommun och landstingsanställda upplever inte att de får någon uppskattning för sitt arbete.

Flera förfärande fakta redovisas i artikeln.

Så här säger sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg (fp):
- Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar på arbetsmarknadens parter. Kvinnors högre ohälsa och den psykiska ohälsan, som befäster sin position som den största grunden för ohälsa, och utanförskap på arbetsmarknaden, är två av de stora utmaningarna vi gemensamt måste möta.

Jag instämmer i det men tillägger att det är så mycket mer som behöver ses över på olika nivåer. Och då blir det riktigt komplicerat.
Kia

söndag 9 december 2007

Handla eller mothandling?

Idagsidan i Svenskan har återigen en intressant serie. Den här gången handlar det om ha-begär och köphysteri. Något som verkligen är aktuellt nu inför jul. Många shoppar loss helt hejdlöst och kommer kanske få lida för det framöver när plånboken är tom och kontoutdraget fullt.

Själv ska jag som vanligt knappt köpa några julklappar alls. Den biten är som tur är snudd på nedlagd i min familj. Likaså det överdådiga julbordet. En minivariant med det allra godaste räcker gott. För mig handlar julen om att vara tillsammans och umgås i lugn och ro.

Men vi är nog i minoritet. Åtminstone om jag ska döma av hur det ser ut på stan. Där är ett myller av shoppande människor. Många behöver heller inte julen som ursäkt för att spendera. Numera verkar det vara ett vanligt helgnöje att shoppa. Något jag har svårt att förstå av flera anledningar. Klimathotet, att lyckan inte finns i prylar, att det finns mycket roligare saker att göra och ett antal till.
Jag är mer åt frivillig enkelhet - hållet. Läs mer om det på Tidsverkstaden och begrunda. Dags att sluta handla och börja en aktiv mothandling! För en bättre miljö, både på in- och utsidan.
Kia

lördag 8 december 2007

Dyr besparing?

Åtta av fjorton psykologer på vårdcentralerna i Stockholms nordvästra sjukvårdsområde sägs upp eftersom vårdcentralerna inte anser sig ha råd att ha dem kvar skriver DN.

Frågan är väl istället om vi har råd att låta dem gå?

Så här säger Lars Ahlin, ordförande för Sveriges psykologförbund:
- Enligt tidigare undersökningar handlar vart tredje besök inom primärvården om psykosociala problem. Att bortse från det är att blunda för verkligheten.



Lena Bivebäck, psykolog och chef för krismottagningen i Kista, är orolig.
- I dag är det ju närsjukvården som står för en stor del av psykiatrin. Vi är i första linjen vid depressioner, ångesttillstånd, kriser och stressproblematik. Vi ska hjälpa snabbt i ett tidigt skede och se till att ohälsan inte blir psykisk sjukdom.
Lena Bivebäck menar att det arbete det arbete psykologerna gör sparar pengar för landstinget och minskar lidandet för patienterna.

Ja, jag kan inte annat än hålla med och tror att denna besparing kommer att kosta både enskilda och samhället mycket i både pengar och lidande.
För min del tycker jag snarare att utvecklingen borde gå åt andra hållet. Det borde vara lättare att få en samtalskontakt för den som behöver. Gärna INNAN det är kris och sjukdom utvecklats.

Varför inte gå ett steg vidare och utveckla vårdcentralerna till friskcentraler eller hälsocentraler? Ställen där man kan få hjälp och stöd för en sund livsstil och ett levande liv. Med tanke på hur mycket ohälsan kostar skulle det säkert vara en god investering.
/Kia

måndag 3 december 2007

Vinterfantasi - fantastisk!

I fredags kväll var jag på konsert i Ersta Kyrka. Det var en fantastiskt upplevelse. En blandning av artister som spelade julmusik med överraskande tolkningar.Somligt var lugnt och så vackert att jag fick tårar i ögonen. Annat var vild livsglädje som fick det att spritta i hela kroppen. Vilken blandning och vilka artister - det var en härlig vitaminkick i vintermörkret.

Vid utgången kunde man köpa samlingsskivan Vinterfantasi där de låtar vi hört plus några till fanns med. Självklart köpte jag den. Det var en musikupplevelse utöver det vanliga. Dessutom säljs skivan till förmån för våldsutsatta kvinnor vilket är ytterligare ett skäl att köpa.

Det är en julklapp som ger glädje tilll många. Givare, julklappsmottagare, medlyssnare och våldsutsatta kvinnor och deras barn. En gåva i sann julanda.
Köp den.

Kia