Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

söndag 21 december 2008

76 000 riskerar att mista sjukpenningen efter nyår

76 000 riskerar att mista sjukpenningen efter nyår skriver Aftonbladet. TV4:s nyhetsmorgon tog också upp det nyligen.
Veronika Palm, talesperson för socialdemokraterna i sjukförsäkringsfrågor menar att regeringen ska vara "storsinta" nog att ta tillbaka regeländringarna nu då situationen på arbetsmarknaden förändras. Sjukförsäkringen och arbetsmarknadsläget har också debatterats i P1 vilket Svenskan skriver om.

Mina moderata karameller kallar det träffande nog att blanda äpplen och päron. Sjukskrivning ska inte vara en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. När den förr användes så mynnade det hela ofta ut i förtidspension vilket Den hälsosamma ekonomisten påpekar.

Sjukskriven ska man vara om och när man är sjuk.

De tre stora problem som fortfarande kvarstår tycker jag är att:
1. många sjukskrivna får inte den vård och rehabilitering de skulle behöva för att bli friska.
2. Dessutom får många inte heller den hjälp de skulle behöva för att kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden. Jag tänker då på arbetsträning, anpassade arbetsplatser, omskolning, deltidstjänster osv.
3. En del sjukdomar tar dessutom lång tid att komma tillrätta med. Ett exempel är utmattningssyndrom som tar lång tid att läka ut. Än längre tid tar det när de sjuka blir svårt stressade av att hela tiden få slåss för att få information, vård, hjälp och ersättning.

De är på ovanstående tre problemområden man måste förbättra för att få sjuka tillbaka till hälsa och arbete.

Det skadar inte att lägga en del krut på att arbeta förebyggande vill jag också passa på att påpeka. Ofantligt många av våra vanligaste sjukdomar går att förebygga. Ofta med ganska små och enkla medel. Tänk vad pengar det finns att spara här!

Satsa mer på att komma tillrätta med de hinder som finns för de sjuka att komma tillbaka till hälsa och arbete! Rätt till vård, rehabilitering och sjukpenning när man är sjuk är väl en självklarhet....eller?!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: