Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

söndag 7 december 2008

Mer om Duktighetsfällan

Idag tar Svenskan upp Aleksander Perskis nya bok "Duktighetsfällan - en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor".
Stressen och kraven på att vara duktig gör att allt yngre kvinnor blir sjuka av stress. Idag är den vanligaste patienten på Stressmottagningen en kvinna i 35-årsåldern som har mycket höga prestationskrav både hemma och på jobbet. Dessutom brukar hon ha huvudansvaret för hemmet.

Bästa i artikeln tycker jag var uppdelningen av neurotisk perfektionism och konstruktiv perfektionism där man punkt för punkt tydliggör destruktiva och hälsosamma tankar och inställningar till sig själv och sina mål och prestationer. Den var mycket bra och belysande!
Ett exempel är:

"Fokuserar på att inte göra fel"
kontra
"Fokuserar på att göra saker rätt"
vilket ju gör en enorm skillnad. För när oron att göra fel, att inte duga, att inte vara omtyckt är det som styr livet, är rädslan kung. En obarmhärtig härskare som styr med järnhand och stryper livsglädjen. Och kungens lilla piga måste ständig ligga i för att inte bli straffad.

Varför är då så många kvinnor drabbade av duktighetssyndromet? Ja, det finns förstås många olika förklaringar till det. Vad jag hoppas är att de börjar diskuteras nu. Att fler - både kvinnor och män - stannar upp och ifrågasätter. Att vi tillsammans börjar förändra samhället.
Börja redan idag!

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: