Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

torsdag 25 december 2008

Låt ditt inre kapital blomstra

Människor är överdrivet upptagna med livets yttre behov skriver prästen Ted Harris på Brännpunkt
Konsumtionshysterin brukar slå alla rekord i juletid och att påminna oss om att det finns andra dimensioner av livet på självaste julafton känns helt rätt för mig. Konsumtionen kan inte ge människan det hon behöver utan man måste vända sig inåt menar Harris.

Men var hittar en människa sin sanning? I sitt inre. Där uppstår bilder av livets möjligheter. Där skapas våra visioner av framtiden, morgondagen. Där är vi fria att välja hur vi vill gestalta våra liv.
Ett liv präglat av tillit, respekt, omtanke och medkänsla eller dess motsats, ett liv präglat av misstro, intolerans, nonchalans och antipati.

Vi kan och måste välja säger Kierkegaard. Han menade att insikten om människans existentiella valmöjlighet var den idé som han var beredd att leva eller dö för. Han skrev i boken Enten – Eller, som kom ut 1841:

”Därför kämpar jag för friheten … det är den skatt jag har för avsikt att efterlämna till dem jag älskar i världen … denna skatt är nedlagd i ditt eget inre: det finns ett antingen – eller, som gör en människa större än änglarna.”

Kierkegaard menar att när vi nonchalerar den inre dimensionen omöjliggör vi tillväxten av det inre kapitalet, till exempel tillit, respekt, omtanke och medkänsla som är viktigt för mänsklig blomstring. Själen blir uttorkad.

”Kampen för tillvaron” blir mer ohämmat hänsynslös. Detta leder till att många människors liv vissnar."


Kanske är den bästa julklappen den vi kan ge oss själva; stunder i stillhet. Lugn och möjlighet till eftertanke. Vad vill just du göra med ditt liv, vad är DIN mening med livet? Förtroliga samtal om det som berör oss ger både oss själva och andra näring och växtmöjlighet. Närvaro i stunden är bördig mylla att plantera sig i.
För att bli medvetna, närvarande och innerliga människor behöver vi ägna tid åt vårt inre. Både ensamma och tillsammans med andra. Då skapar vi också ett gott liv och ett bra samhälle.
God fortsättning!
Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: