Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

lördag 6 december 2008

Julstressen - 10 tips att minska den

Julstressen - 10 tips att hantera den
Nu börjar det bli hög tid att tänka till inför julen. För den närmar sig med stormsteg. Här kommer några tips till dig som som vill ta det lugnt och njuta av julen. Kort kan man sammanfatta dem till:
planera, diskutera och förbered i god tid!

1. Måste till exempel alla vuxna ge julklappar till varann? Fråga! Ni sparar både tid och pengar om ni avstår.

2. Köp de klappar du ska köpa i god tid. Att jaga runt i trängseln dagen före julafton är stressande för de flesta.

3. Om plånboken är mager kan det vara bra att sätta ett tak för vad julklapparna och julmaten får kosta.

4. Hur stort ska julbordet vara? Måste ALLA rätter vara med?

5. Är ni fler som kan hjälpas åt med maten? Dela upp arbetet! Eller köp färdiglagat.

6. Har du fått fler inbjudningar till glöggfester och julbord än vad som är nyttigt för dig? Sålla och gå bara på de som du vill gå på.

7. Åker ni runt och stressar som galningar för att hinna besöka alla släktingar och vänner under juldagarna? Diskutera hur ni vill ha det och förklara för övriga. Kanske blir de rentav glada att slippa gäster? Kanske kan ni ses några dagar senare?

8. Brukar ni i familjen/släkten ha olika åsikter om hur julen ska firas? Diskutera i förväg och försök hitta kompromisser istället för att gräla under julen.

9. Planera in lugna och avkopplande stunder både före och under julen. Vi behöver vila också!

10. Med framförhållning, god vilja och planering kan du få en riktigt God Jul! Prata redan idag med alla som är inblandade i julfirandet och kom överens om hur ni vill ha det. Om ni alla visar omtanke och kompromissvilja i sann julanda blir det lättare att lösa eventuella problem. Den fridfulla, avstressande julstämningen kommer smygandes. Och endast tomten är vaken...

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: