Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

tisdag 23 december 2008

Vad kom först - fysisk eller psykisk ohälsa?

Många som blir sjukskrivna för fysiska problem blir senare förtidspensionerade för psykiska sjukdomar skriver Dagens Medicin.

Försäkringskassan och socialdepartementet har gjort en kartläggning av Sveriges cirka 162 000 förtidspensionärer med diagnos psykisk ohälsa. Den visade att var tredje person hade helt andra problem i början, exempelvis ryggont eller nackont.

Cristina Husmark Pehrsson ställer frågan om en lång, passiv sjukskrivning utan chans till rehabilitering tillsammans med känslan av maktlöshet kan leda till psykisk ohälsa.

"– Man blir helt enkelt sjuk av att gå och vänta på hjälp, säger Cristina Husmark Pehrsson."

Problemet är större än så. För många går inte bara och väntar på hjälp. De söker hjälp förtvivlat för de vill inget hellre än att bli friska och komma tillbaka till arbetslivet. De söker hjälp på många olika ställen i vården, hos försäkringskassan, hos arbetsförmedlingen, hos arbetsgivaren. På vägen går många vilse i byråkratins snåriga och svårframkomliga labyrint. De går rond efter rond i kampen för att få hjälp. Blir golvade och sönderslagna men reser sig mödosamt gång på gång tills de är så trasiga att de inte längre förmår att komma på benen igen.
Då bärs de ut genom bakdörren till en förtidspension.


Kampen för att få hjälp leder ofta till en känsla av maktlöshet som Cristina Husmark Pehrsson säger. Vad som är snäppet värre är att det ofta också leder till en känsla av att vara värdelös. Ingen bryr sig, ingen vill betala utan försöker bolla ärendet vidare till någon annan, parterna samarbetar inte med varandra vilket drabbar den sjuke, reglerna är snåriga och ingen informerar.

Den som känner sig både maktlös och värdelös och dessutom är hjälplös drabbas naturligtvis lätt av både ångest och depression.

Jag kan dessutom inte låta bli att undra om det kan vara så att psykiska problem ligger bakom de fysiska problemen redan från början. I vårt samhälle är det fortfarande mer rumsrent att tala om fysiska problem än psykiska. När folk söker för fysiska problem kanske de psykiska problemen inte blir uppmärksammade av olika anledningar. Tidsbrist, bristande kontinuitet, en ovilja hos både patient och vårdgivare att ta upp saken med mera skulle kunna bidra att de psykiska problemen inte kommer fram.


Snabb hjälp med helhetssyn där man tar vara på patientens resurser redan från början skulle kunna förkorta sjukskrivningarna avsevärt och dessutom skulle det kunna stoppa många förtidspensioneringar. Ge den hjälpen!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: