Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

tisdag 30 december 2008

Livsbokslut för 2008

Jag brukar sedan några år tillbaka göra Livsbokslut när ett kalenderår går mot sitt slut. För mig är det ett tillfälle att se tillbaka på det gågna året och hur det har varit på olika områden. Ett tillfälle jag lär mig mycket på och som gör att jag får en bra bild av vad jag upplevt, lärt och gått igenom. När jag har en bra bild av var jag står är det också lättare att se om jag är där jag vill vara eller om jag vill och behöver förändra något.

Jag tycker det är bra att dela in livet i olika områden och följa upp vad som hänt. Ett exempel på uppdelning kan se ut så här:
Hälsa
Motion
Arbete
Fritid
Ekonomi
Personlig utveckling
Socialt liv

Vill jag se extra mycket på någon del så delar jag upp den i underrubriker. Det ger mig en ännu klarare bild av hur det ser ut. Vilket ger ett bättre underlag att arbeta med för att förändra om det behövs.


Exempel på frågeställningar kan vara:
Vad har hänt i mitt liv?
Vad är jag nöjd med?
Vad är jag mindre nöjd med?
Vilka drömmar har jag förverkligat?
Hur har jag utvecklats?
Vad har jag lärt mig?
Vad behöver jag tänka över mer av det som hänt för att förstå det bättre?
Vad behöver jag släppa och gå vidare ifrån?
Vad vill jag ha mer av?

För mig är Livsbokslutet ett viktigt hjälpmedel för att utvecklas och må bra. Den tid och energi jag lägger ner på att göra det och den följande Livsplanen (som jag skriver mer om nästa år!)får jag igen många gånger om.
Jag kan verkligen rekommendera att göra någon form av utvärdering och uppföljning av året och den egna utvecklingen i livet. Särskilt om det varit ett tufft år kan det vara bra att se tillbaka. För det är ofta i återblicken man kan se lärdomen och växandet. När man i förstone mest ser istider, hårda vindar och karga jordar ser man vid andra titten den sällsamt vackra blomma som trots (eller tack vare?) de hårda villkoren växt fram.

Att ta reda på var jag står i livet och se vilka möjligheter det finns kan ge mycket kraft. Ännu mer kommer av att se dit jag faktiskt VILL och inte lägga fokus på det jag INTE VILL. För ibland är det lätt att fastna i en massa "jag vill inte..."
Fast nu ska jag bejaka min lust att göra mitt Livsbokslut för 2008. Om du provar att göra Livsbokslut efter att ha läst bloggen så får du gärna mejla mig och säga vad du tyckte om metoden.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

torsdag 25 december 2008

Låt ditt inre kapital blomstra

Människor är överdrivet upptagna med livets yttre behov skriver prästen Ted Harris på Brännpunkt
Konsumtionshysterin brukar slå alla rekord i juletid och att påminna oss om att det finns andra dimensioner av livet på självaste julafton känns helt rätt för mig. Konsumtionen kan inte ge människan det hon behöver utan man måste vända sig inåt menar Harris.

Men var hittar en människa sin sanning? I sitt inre. Där uppstår bilder av livets möjligheter. Där skapas våra visioner av framtiden, morgondagen. Där är vi fria att välja hur vi vill gestalta våra liv.
Ett liv präglat av tillit, respekt, omtanke och medkänsla eller dess motsats, ett liv präglat av misstro, intolerans, nonchalans och antipati.

Vi kan och måste välja säger Kierkegaard. Han menade att insikten om människans existentiella valmöjlighet var den idé som han var beredd att leva eller dö för. Han skrev i boken Enten – Eller, som kom ut 1841:

”Därför kämpar jag för friheten … det är den skatt jag har för avsikt att efterlämna till dem jag älskar i världen … denna skatt är nedlagd i ditt eget inre: det finns ett antingen – eller, som gör en människa större än änglarna.”

Kierkegaard menar att när vi nonchalerar den inre dimensionen omöjliggör vi tillväxten av det inre kapitalet, till exempel tillit, respekt, omtanke och medkänsla som är viktigt för mänsklig blomstring. Själen blir uttorkad.

”Kampen för tillvaron” blir mer ohämmat hänsynslös. Detta leder till att många människors liv vissnar."


Kanske är den bästa julklappen den vi kan ge oss själva; stunder i stillhet. Lugn och möjlighet till eftertanke. Vad vill just du göra med ditt liv, vad är DIN mening med livet? Förtroliga samtal om det som berör oss ger både oss själva och andra näring och växtmöjlighet. Närvaro i stunden är bördig mylla att plantera sig i.
För att bli medvetna, närvarande och innerliga människor behöver vi ägna tid åt vårt inre. Både ensamma och tillsammans med andra. Då skapar vi också ett gott liv och ett bra samhälle.
God fortsättning!
Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

tisdag 23 december 2008

Vad kom först - fysisk eller psykisk ohälsa?

Många som blir sjukskrivna för fysiska problem blir senare förtidspensionerade för psykiska sjukdomar skriver Dagens Medicin.

Försäkringskassan och socialdepartementet har gjort en kartläggning av Sveriges cirka 162 000 förtidspensionärer med diagnos psykisk ohälsa. Den visade att var tredje person hade helt andra problem i början, exempelvis ryggont eller nackont.

Cristina Husmark Pehrsson ställer frågan om en lång, passiv sjukskrivning utan chans till rehabilitering tillsammans med känslan av maktlöshet kan leda till psykisk ohälsa.

"– Man blir helt enkelt sjuk av att gå och vänta på hjälp, säger Cristina Husmark Pehrsson."

Problemet är större än så. För många går inte bara och väntar på hjälp. De söker hjälp förtvivlat för de vill inget hellre än att bli friska och komma tillbaka till arbetslivet. De söker hjälp på många olika ställen i vården, hos försäkringskassan, hos arbetsförmedlingen, hos arbetsgivaren. På vägen går många vilse i byråkratins snåriga och svårframkomliga labyrint. De går rond efter rond i kampen för att få hjälp. Blir golvade och sönderslagna men reser sig mödosamt gång på gång tills de är så trasiga att de inte längre förmår att komma på benen igen.
Då bärs de ut genom bakdörren till en förtidspension.


Kampen för att få hjälp leder ofta till en känsla av maktlöshet som Cristina Husmark Pehrsson säger. Vad som är snäppet värre är att det ofta också leder till en känsla av att vara värdelös. Ingen bryr sig, ingen vill betala utan försöker bolla ärendet vidare till någon annan, parterna samarbetar inte med varandra vilket drabbar den sjuke, reglerna är snåriga och ingen informerar.

Den som känner sig både maktlös och värdelös och dessutom är hjälplös drabbas naturligtvis lätt av både ångest och depression.

Jag kan dessutom inte låta bli att undra om det kan vara så att psykiska problem ligger bakom de fysiska problemen redan från början. I vårt samhälle är det fortfarande mer rumsrent att tala om fysiska problem än psykiska. När folk söker för fysiska problem kanske de psykiska problemen inte blir uppmärksammade av olika anledningar. Tidsbrist, bristande kontinuitet, en ovilja hos både patient och vårdgivare att ta upp saken med mera skulle kunna bidra att de psykiska problemen inte kommer fram.


Snabb hjälp med helhetssyn där man tar vara på patientens resurser redan från början skulle kunna förkorta sjukskrivningarna avsevärt och dessutom skulle det kunna stoppa många förtidspensioneringar. Ge den hjälpen!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

söndag 21 december 2008

76 000 riskerar att mista sjukpenningen efter nyår

76 000 riskerar att mista sjukpenningen efter nyår skriver Aftonbladet. TV4:s nyhetsmorgon tog också upp det nyligen.
Veronika Palm, talesperson för socialdemokraterna i sjukförsäkringsfrågor menar att regeringen ska vara "storsinta" nog att ta tillbaka regeländringarna nu då situationen på arbetsmarknaden förändras. Sjukförsäkringen och arbetsmarknadsläget har också debatterats i P1 vilket Svenskan skriver om.

Mina moderata karameller kallar det träffande nog att blanda äpplen och päron. Sjukskrivning ska inte vara en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. När den förr användes så mynnade det hela ofta ut i förtidspension vilket Den hälsosamma ekonomisten påpekar.

Sjukskriven ska man vara om och när man är sjuk.

De tre stora problem som fortfarande kvarstår tycker jag är att:
1. många sjukskrivna får inte den vård och rehabilitering de skulle behöva för att bli friska.
2. Dessutom får många inte heller den hjälp de skulle behöva för att kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden. Jag tänker då på arbetsträning, anpassade arbetsplatser, omskolning, deltidstjänster osv.
3. En del sjukdomar tar dessutom lång tid att komma tillrätta med. Ett exempel är utmattningssyndrom som tar lång tid att läka ut. Än längre tid tar det när de sjuka blir svårt stressade av att hela tiden få slåss för att få information, vård, hjälp och ersättning.

De är på ovanstående tre problemområden man måste förbättra för att få sjuka tillbaka till hälsa och arbete.

Det skadar inte att lägga en del krut på att arbeta förebyggande vill jag också passa på att påpeka. Ofantligt många av våra vanligaste sjukdomar går att förebygga. Ofta med ganska små och enkla medel. Tänk vad pengar det finns att spara här!

Satsa mer på att komma tillrätta med de hinder som finns för de sjuka att komma tillbaka till hälsa och arbete! Rätt till vård, rehabilitering och sjukpenning när man är sjuk är väl en självklarhet....eller?!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Idag - årets mest efterlängtade dag!

När jag var liten längtade jag innerligt efter att det äntligen, äntligen skulle bli julafton. Allra mest längtade jag efter att tomten skulle komma, som god tvåa kom Kalle Anka med vänner.

Numera längtar jag efter att det äntligen, äntligen ska bli den dag då det vänder, dagen när vintersolståndet infaller. Jag avskyr när det är så mörkt och grått och längtar så efter ljuset. Denna längtan väcks redan i oktober och växer sig sedan allt starkare allteftersom mörkret brer ut sig.

Idag är årets kortaste dag.

Imorgon kommer vi inte märka någon skillnad mot idag. Ändå är det stor skillnad. För imorgon är vi på rätt väg. Mot ljuset, mot våren, mot energin. Bara att veta det gör det enormt mycket lättare. Vilket ger en del att fundera på eller hur? Jämför med glaset där det är vatten i halva. Vare sig du ser det som halvfullt eller halvtomt är där lika mycket vatten. Det är inställningen som spelar roll, inte fakta.
En tanke att ta med sig för vidare blickar på olika situationer i livet.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

torsdag 11 december 2008

Tips till ikväll - Vart går psykiatrin?

RSMH anordnar en intressant kväll ikväll. För här finns många frågor att ställa! Passa på! Synd bara att det inte (enligt programmet åtminstone) finns några politiker på plats. Se program nedan:

Vart går psykiatrin?
Bara piller eller bara prat? – Om psykiatrins behandlingsmetoder
Är läkemedel psykiatrins enda och främsta redskap? Vart tog alternativen vägen? Vem bestämmer vad som är ”evident”? Moderator: Alain Topor, docent. Talare: Alexander Wilczek, psykiater, psykoterapiforskare, Ingrid Carlberg, vetenskapsjournalist, författare till boken Pillret och Ami Rohnitz, RSMH, m fl
Kl 19-21 ABF-huset, Sveavägen 41 • Entré 50 kr • Välkomna!



Jag hoppas jag kommer orka och hinna dit för jag tror det kan bli väldigt intressant.
/Kia

onsdag 10 december 2008

Mentalisera mera!

Serien Levnadskonst på Idagsidan handlar om mentalisering. En definition ser ut så här:

Mentaliseringen i sig handlar om att kunna skapa sig en bild av hur andra och man själv handlar utifrån tankar, fantasier och farhågor. MBT bygger på både självkännedom, socialt samspel och inlevelseförmåga.

Fantastiskt intressant serie som får mig att tänka vidare i flera riktningar. Dels på alla de barn som av olika anledningar inte får hjälp att utveckla den här förmågan. Vilket enormt handikapp det innebär att inte kunna förstå och därför istället missförstå mycket. Tänk hur lätt onda cirklar kan skapas och hur barnen hamnar mer och mer i facket "besvärliga". Vilket lätt blir en självuppfyllande profetia.

Dels får det mig att tänka på att stress reducerar mentaliseringsförmågan. Den som är riktigt stressad brukar inte ha vare sig tid eller vilja att sätta sig in i hur omgivningen tänker. Eller ens hur man själv tänker. Dessutom blir många lättirriterade när de stressar. Att tänka och tolka med inlevelse kräver andrum. Något som för många blivit en bristvara. Kanske ligger det till grund för många konflikter och missförstånd?


För övrigt vill jag uppmärksamma att idagredaktionen har börjat blogga! Vänligt nog har de också listat bloggar som ofta länkar till deras artiklar. Om du nyfiket undrar om du kan hitta min blogg där är det bara att kolla in
Idagredaktionens blogg
Ja, jag kunde faktiskt inte låta bli att länka till er blogg ;-) och säga tack för att ni gjort ett sådant bra jobb! Idagsidan har ofta viktiga och tänkvärda artiklar som berör på djupet. Artiklar värda att läsa noga och fundera över. Jag ser fram emot att få läsa mer av er!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

söndag 7 december 2008

Mer om Duktighetsfällan

Idag tar Svenskan upp Aleksander Perskis nya bok "Duktighetsfällan - en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor".
Stressen och kraven på att vara duktig gör att allt yngre kvinnor blir sjuka av stress. Idag är den vanligaste patienten på Stressmottagningen en kvinna i 35-årsåldern som har mycket höga prestationskrav både hemma och på jobbet. Dessutom brukar hon ha huvudansvaret för hemmet.

Bästa i artikeln tycker jag var uppdelningen av neurotisk perfektionism och konstruktiv perfektionism där man punkt för punkt tydliggör destruktiva och hälsosamma tankar och inställningar till sig själv och sina mål och prestationer. Den var mycket bra och belysande!
Ett exempel är:

"Fokuserar på att inte göra fel"
kontra
"Fokuserar på att göra saker rätt"
vilket ju gör en enorm skillnad. För när oron att göra fel, att inte duga, att inte vara omtyckt är det som styr livet, är rädslan kung. En obarmhärtig härskare som styr med järnhand och stryper livsglädjen. Och kungens lilla piga måste ständig ligga i för att inte bli straffad.

Varför är då så många kvinnor drabbade av duktighetssyndromet? Ja, det finns förstås många olika förklaringar till det. Vad jag hoppas är att de börjar diskuteras nu. Att fler - både kvinnor och män - stannar upp och ifrågasätter. Att vi tillsammans börjar förändra samhället.
Börja redan idag!

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

lördag 6 december 2008

Julstressen - 10 tips att minska den

Julstressen - 10 tips att hantera den
Nu börjar det bli hög tid att tänka till inför julen. För den närmar sig med stormsteg. Här kommer några tips till dig som som vill ta det lugnt och njuta av julen. Kort kan man sammanfatta dem till:
planera, diskutera och förbered i god tid!

1. Måste till exempel alla vuxna ge julklappar till varann? Fråga! Ni sparar både tid och pengar om ni avstår.

2. Köp de klappar du ska köpa i god tid. Att jaga runt i trängseln dagen före julafton är stressande för de flesta.

3. Om plånboken är mager kan det vara bra att sätta ett tak för vad julklapparna och julmaten får kosta.

4. Hur stort ska julbordet vara? Måste ALLA rätter vara med?

5. Är ni fler som kan hjälpas åt med maten? Dela upp arbetet! Eller köp färdiglagat.

6. Har du fått fler inbjudningar till glöggfester och julbord än vad som är nyttigt för dig? Sålla och gå bara på de som du vill gå på.

7. Åker ni runt och stressar som galningar för att hinna besöka alla släktingar och vänner under juldagarna? Diskutera hur ni vill ha det och förklara för övriga. Kanske blir de rentav glada att slippa gäster? Kanske kan ni ses några dagar senare?

8. Brukar ni i familjen/släkten ha olika åsikter om hur julen ska firas? Diskutera i förväg och försök hitta kompromisser istället för att gräla under julen.

9. Planera in lugna och avkopplande stunder både före och under julen. Vi behöver vila också!

10. Med framförhållning, god vilja och planering kan du få en riktigt God Jul! Prata redan idag med alla som är inblandade i julfirandet och kom överens om hur ni vill ha det. Om ni alla visar omtanke och kompromissvilja i sann julanda blir det lättare att lösa eventuella problem. Den fridfulla, avstressande julstämningen kommer smygandes. Och endast tomten är vaken...

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag 3 december 2008

Helgkurser på ABF nästa termin spikade

Nu är även datum för helgkurserna på ABF spikade. Alla detaljer kring anmälning och inbetalning återkommer jag till senare.
Tanken är att du ska kunna gå båda dagarna för att få helhet, men ändå hinna smälta lite emellan och få en helg till vila och annat emellan kursdagarna.

Eller helt enkelt att du väljer den kursdag du känner att du behöver mest.

Så här ser dagarna ut i korthet:

LIVSBALANS.
Stress, livsstil, avspänning. Coaching som hjälp att förbättra livsbalansen
Datum: Lördag 14 mars 2009
Plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41
Tid: 10.00 - 15.00 med en timmes lunch
Kostnad: 300 kr, kursbok ingår

LIVSBALANS.
Stress och tankens kraft. Tankar och vanebeteenden. Coaching som hjälpmedel att förbättra livsbalansen
Datum: Lördag 28 mars 2009
Plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41
Tid: 10.00 - 15.00 med en timmes lunch
Kostnad: 300 kr, kursbok ingår

Lika bra att lägga ut det i god tid eller hur?
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om