Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

måndag 14 januari 2008

Bra livsstil = mirakelkur

Nu börjar även sjukvården propagera mer för livsstilens betydelse. Karin Bojs skriver i DN att Läkartidningen på sistone tagit upp livsstilens betydelse för hälsan vid flera tillfällen. Bra! Exempelvis finns ju numera FYSS, Fysisk Motion på recept, där läkarna enkelt ska kunna se vilken motion som passar för olika tillstånd.

"De ska helt enkelt ordinera en behandling, som bevisligen är lika effektiv som många mediciner, men är billigare och nästan alltid har färre biverkningar."


Motionerar man mer får man flera fördelar på köpet; bättre ork, gladare humör, bättre sömn bara för att nämna några.


"Dessvärre är Fyss fortfarande en ganska marginell företeelse. Inga resursstarka läkemedelsbolag har haft intresse att ordna utbildningsdagar, som de brukar göra för nya mediciner."

Något att fundera över. Borde inte inte hälsa och god livskvalitet vara något som intresserar alla?
Kia

2 kommentarer:

Luft till salu sa...

Det är skandal att det tagit så här lång tid innan läkarna börjat inse att det är bättre att vara frisk från början än att bli sjukk och sedan frisk genom mediciner. Man får dock hoppas att den nya trenden håller i sig.

Kia Mundebo sa...

Ja, och dessutom blir inte alla friskare av medicin utan tvärtom sjukare. En del dör till och med.

Jag tror och hoppas att det är på väg att vända och att man kommer att arbeta mer förebyggande.
/Kia