Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

fredag 11 januari 2008

Stress påverkar hjärnan

Stress påskyndar åldrandet skriver Svenskan i dag. Det är höjda kortisolhalter (som man får vid stress) som kan göra att ett område i hjärnan som heter hippocampus krymper. Då minskar minneskapacitet och orienteringsförmåga.

Något många av oss känt av vid svår stress. Som tur är verkar det ju som hjärnan kan hämta sig igen - fast det tar lång tid.
Stresshantering, eller livshantering som jag föredrar att kalla det, borde stå på schemat redan i förskolan. I dagens samhälle är det något som är mycket viktigt att lära sig. Fast ansvaret ligger förstås inte bara på individen - vi måste också ha organisationer och miljöer som stärker individerna.

Men åter till hjärnan och hur den funkar.Här är några härliga teckningar som åtminstone hos mig skapar stor igenkänning:
Hjärnforskning enligt Berglin.

Inga kommentarer: