Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

måndag 28 januari 2008

Försäkring för långtidsjuka

Socialdemokraternas välfärdsgrupp kommer med förslag på ny politik för långtidsjuka och förtidspensionärer enligt en artikel i DN.

"Vad misslyckades ni med?
- Människor föll mellan stolarna. Försäkringskassan kunde säga att de var för friska för sjukpenning, medan arbetsförmedlingen sa att de var för sjuka för att få jobb, säger Stefan Löfven. Det var otillständigt.

Ingen tog ansvar, ingen ville sitta med svartepetter och betala.

- Våra system, och då menar jag den politik som vi socialdemokrater var ansvariga för, var för passiviserande, säger Ylva Johansson.

- Ett ledord nu är mobilisering, vi vill ha välfärdssystem som stärker människors förmåga."


Människor som får hjälp att plocka fram sina egna resurser och som får stöd i en utsatt situation kan nå häpnadsväckande långt. EMPOWERMENT istället för DISEMPOWERMENT borde vara en ledstjärna.

"Ett stort problem är att människor bollas mellan olika myndigheter.

- Vi tycker det ska finnas ett personligt ombud, ett slags coach. Det ska vara en kvalificerad person som tar sig an mitt fall och som håller ihop de kontakter som behövs, säger Ylva Johansson.

Det ska finnas en skräddarsydd handlingsplan för var och en, och de pengar som behövs - som kan komma från olika håll - ska samlas i en och samma påse. De ska användas till att köpa utbildning eller rehabilitering eller vad som kan behövas."


Mycket bra förslag! Att själv vara spindeln i nätet, söka info, slåss för finansiering och hålla ihop sin rehab tar en massa kraft. Tänk om den energin kunde spenderas på att bli frisk istället!
/Kia

Inga kommentarer: