Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

fredag 4 april 2008

Katastrofal kroppsfixering

Anna Larsson skriver i Svenskan om kvinnors kroppsfixering.

Det är inte det att man tycker att man är värdelös. Men kroppen skaver mot jaget. Det går inte ihop.

Och hur skulle det kunna det? När det växer stabbigt hår på benen, som enligt alla skönhetsråd ska vara släta – och lena (hur nu det ska gå till när det vanligaste resultatet av hårborttagning är infekterade hårsäckar). När magen rullar ut i trippelringar när man sätter sig ned, fast den på modellerna är platt som en pannkaka (eller stavas det Photoshop?). Och när brösten inte alls står rakt ut utan mer liknar två vändstekta ägg trots att man inte ens ligger på rygg.


Jamen visst förstår vi alla att skönhetsidealen är absurda!Men de är ändå svåra att hålla ifrån sig. Särskilt som vi om och om igen blir bankade i huvudet med dem. Nu börjar även kraven på männen att putsa, ansa hår och fixa med sitt utseende öka.

Utseendefixeringen och skönhetsidealen orsakar mycket stress och elände. Och det ÄR svårt att hålla ifrån sig. Men jag tycker vi måste försöka.
En människa är så mycket mer än sitt utseende.

/Kia
Andra bloggar om detta ämne:
Pimlis blogg

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är faktiskt glad att kraven ökar på män,reklam för ansiktskrämer,hårfärgningsmedel med mera speciellt för män kanske gör att pendeln tillsist vänder.Hade män fött barn hade förlossningar sedan länge varit så gott som smärtfria.Det är inte förrän ett problem drabbar männen som det görs något åt det.Tyvärr.

Kia Mundebo sa...

Olyckligvis måste jag medge att det ligger något i det du skriver. Fast jag tycker det är för djäkligt!
/Kia