Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

onsdag 30 april 2008

Nyheter kring företagshälsovården

Svenskan skriver idag att Stockholms Läns Landsting ändrar regler gällande de provtagningar som tidigare var gratis för företagshälsovården. Från och med 1 maj måste företagshälsovården betala och det finns det inga marginaler för. Patienterna kommer då skickas vidare till primärvården för provtagning.
För patienterna innebär det att man måste söka vård flera gånger, det tar onödigt lång tid och den eventuella behandlingen som beror på provsvar försenas. Sjukskrivningar måste troligen förlängas.

Landstinget räknar enligt artikeln med att spara 30 miljoner på den här förändringen.
Undrar jag om besparingen verkligen blir så stor?
Och vad kostar det för samhället och för individen? Jag har ingen aning om vad provtagningar kostar men en enda sjukskrivningsdag räcker väl till rätt många blodprov?

Riksdagen fattar beslut 4 juni om regeringens förslag att företagshälsovården ska få mer ansvar för rehabilitering av sjukskrivna.

Regeringen har lovat företagshälsovården extra pengar under tre år för att sjukskrivna snabbare ska komma tillbaka till jobbet.

Som jag skrivit många gånger förut tycker jag det finns massor att göra på det här området. Alldeles för många är sjukskrivna för länge för att de inte fått den hjälp de behöver. Många blir sjukare än nödvändigt i väntan på hjälp. Rehabiliteringen blir därför både längre och svårare.
Snabbare och bättre hjälp är både mer humant och mer ekonomiskt!
/Kia

måndag 21 april 2008

Stressforskaren Dan Hasson på TV4 - tipsar om ångesthantering

Igår var stressforskaren Dan Hasson med i Nyhetsmorgon på TV 4. Han är aktuell med boken "Stressa rätt" som jag återkommer till när jag läst och begrundat.
Tyvärr tycker jag att han fick alldeles för lite utrymme att prata i gårdagens program. Synd för han har många kloka tankar att förmedla.
En del finns på TV 4:s chat. På Dan Hassons hemsida kan du läsa mer. Dessutom finns här en massa bra övningar som är gratis. Rekommenderas!
Den som varit inne på CEOS kan ha sett/gjort en del av övningarna förut.

Nedan kommer ett litet axplock med bra information från chatten med Dan Hasson.
(Det är jag som har fetat stilen för att poängtera två viktiga ställen.)

"Man kan absolut fri från ångesten.Det gäller att träna om hjärnan lite så att du får tillbaka de mer sunda reaktionerna.Mitt tips är att kontakta en psykolog som kan hjälpa dig att bearbeta den besvärliga tiden i livet och lära dig tekniker för att motverka panikångesten. Som en akut åtgärd finns det några effektiva saker man kan göra för att motverka panikångesten.
1. Andas djupt (långt ned i magen). När du gör detta ska det mer eller mindre vara omöjligt att känna ångest.
2. Titta samtidigt upp så mycket det går (håll upp blicken) för att koppla bort de negativa känslorna.
3. Fokusera på vad du vill känna istället. Det är bra om du förbereder en rogivande tanke eller scenario som du kan fokusera på istället."



"Det är inte helt ovanligt att man går in i väggen 2 eller fler gånger. Det beror ofta på att man inte fick de verktyg man behövde för att hantera stressen efter första tillfället. Jag skulle rekommendera kontakt med sjukgymnast och/eller psykolog för att få lära dig tekniker att hantera stress och bevara och öka hälsa och välbefinnande på lång sikt. Stresshantering är ofta något som behöver upprepas för att effekterna ska hålla i sig (om man inte lärt sig något nytt sätt att hantera saker och gått över till att leva i enlighet med det)."

Med rätt kunskap och praktiskt övning kan livskvaliteten öka avsevärt!
/Kia

torsdag 17 april 2008

Extrainsatt information för DUFiS-medlemmar 25/4

Nästa fredag, 25/4, blir det extrainsatt information från RSMH. Gunilla Bernhus kommer och berättar om ett projekt som handlar om återhämtning och rehabilitring. "Öppna vägar till arbetsmarknaden" är projektnamnet. Du kan läsa mer
här
Gunilla Bernhur har med sig enkäter som det är viktigt att så många som möjligt fyller i! Gunilla börjar med att informera kl. 11 och det finns gott om tid för frågor och ifyllande av enkäten. Du har även möjlighet att ställa frågor enskilt, efter den inledande informationen. Gunilla är kvar till kl 13.

DU SOM ÄR DUFISMEDLEM - KOM DIT OCH VAR MED OCH PÅVERKA!

/Kia

onsdag 16 april 2008

Varför motionera?

Jag har precis läst "Friskispressen" nr 2 och blev inspirerad att skicka bra tips vidare. Min frågerubrik till det här inlägget besvaras nämligen på flera ställen i tidningen.

Dels finns en bild och text som förklarar vad som händer i kroppen och knoppen när man tränar. Där finns massa uppmuntrande fakta om allt positivt som händer vid när man rör på sig. Bra för den som har svårt att komma igång och en bra påminnelse för oss som är igång.

Artikeln "Vägra sitta stilla" med bra bilder på kontorsgympa hoppas jag att många river ur och använder sig av. Det var enkla rörelser som kan förebygga stelhet och smärta. Bra tips om att använda balansboll att sitta på vid skrivbordet eller stå på balansplatta. En utmaning!
Ett av mina bästa tips är att köra promenadmöten om man inte är så många som ska prata.

Tidningen ger också ett boktips som jag tänker kolla upp. En professor i psykologi som heter Peter Hassmén har skrivit boken "Hälsosam motion - lindrar nedstämdhet och depression." Där har han samlat kunskap om hur träning påverkar depression.
I SBU:s (Statens Beredning för medicinsk Utvärdering) rapport om depressioner från 2004 står det att det forskningsresultat visar att friska och lindrigt nedstämndas humör höjs av fysisk aktivitet.

Är det därför jag oftast är på gott humör - för att jag rör så mycket på mig? För mig är rörelse nämligen ett måste. Minst en promenad om dagen blir det alltid. Ofta även någon annan form av rörelse. Både kropp och knopp jublar av det. Motion är dessutom ett suveränt stresshanteringsverktyg.
Nä, nu har jag suttit här för länge - dags för lite kontorsgympa!
/Kia

söndag 13 april 2008

Rekommendationer om vilka utredningar som ska göras vid utmattningssyndrom

På min webbsida har jag lagt in rekommendationerna på vilka utredningar som ska göras för att utesluta andra sjukdomar vid utmattningssyndrom. Jag har lagt de som rekommenderas i det Västra Götalands regionala vårdprogrammet för utmattningssyndrom brevid de som rekommenderas i Stockholms regionala vårdprogram för stressrelaterad psykisk ohälsa.
Det är intressant att jämföra!

Eftersom jag träffat några personer som först långt efter de blivit sjukskrivna för utmattningssyndrom blivit utredda och konstaterats ha andra sjukdomar, rekommenderar jag dig som är stressjuk att kolla här.
Ibland behövs det bara ett enkelt blodprov för att konstatera en sjukdom. Men ibland blir det fel och provet tas inte...vilket förstås kan ge tråkiga konsekvenser för den som drabbas.
Därför kan det vara bra att känna till vad som rekommenderas.
/Kia

fredag 11 april 2008

Seminarium med Thöres Theorell i riksdagen

I förrgår var jag i riksdagen på ett seminarium arrangerat av vänsterpartiet. Nedan text direkt tagen ur inbjudan: (alla arbetsbesparande åtgärder är väl tillåtna? ;-) )

”Thöres Theorell, professor i psykosocial medicin vid Karolinska institutet, talar utifrån sin bok ”I spåren av 90 talet” (2006) om den arbetsrelaterade mentala ohälsan som ökade i och med den ekonomiska krisen under 1990 talet och om betydelsen av en generös sjukförsäkring för folkhälsan.

Den psykiska ohälsan står för en tredjedel av alla sjukskrivningar och frågan om villkoren för personer med stressrelaterad ohälsa är återigen högaktuell i och med regeringens förslag i proposition 2007/08:136 ”En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete” om bl a införande av diagnosbaserad sjukpenning.


Tyvärr var det bara en timme långt, eller kort kanske jag ska säga. Vi fick ta del av intressant forskning men det blev inte mycket information eller diskussion kring regeringens förslag. Tiden räckte inte till för det.

Men en lugnande nyhet är ändå att Thöres Theorell berättade att han träffat Jan Larsson och diskuterat den nya sjukskrivningsrekommendationen.

(För den som inte vet kan jag berätta att Jan Larsson arbetar på Socialstyrelsens och är projektledare för framtagandet av sjukskrivningsrekommendationer för stressrelaterade tillstånd.)

Om jag uppfattade Thöres Theorell rätt tyckte han att rekommendationerna var bra och tror att de kommer fungera. Om rekommendationerna tolkas enligt intentionen.

Arbetet med sjukskrivningsrekommendationerna är dock inte helt klart förrän 31 maj.
/Kia

onsdag 9 april 2008

Regionalt vårdprogram för Utmattningssyndrom i Västra Götalandsregionen

I måndags var jag som sagt nere i Göteborg och hörde Kristina Glise, överläkare/enhetschef för Institutet för Stressmedicin prata om Utmattningssyndrom och Västra Götalandsregionens vårdprogram för ovanstående.

Här tänkte jag lyfta fram några punkter ur vårdprogrammet som jag anser vara viktiga och kommentera dem.

"Diagnostiken försvåras av att många med stressymtom förtränger eller förnekar sjukdom. Ofta undervärderas problem och symptomen kommer fram endast till viss del.
Ett problem både för vårdpersonal och patienter! Och något som jag tycker är viktigt att poängtera för den oinsatte.

"Följande labbprover bör tas:
Hb (anemi)
SR (infektion, reumatisk sjukdom)
P- glucos(diabetes)
Ca 2 (hyperparathyreoidism)
Homocystein - B12/folsyra (kan medföra kognitiv påverkan)
THS (hypothyreos)
ASAT alt CDT (alkoholmissbruk)
HbA1C och lipider (kan ge information om stresspåverkan)
EKG (påvisa ev hjärtåkomma)"

Ovanstående är viktigt för alla att veta! Tyvärr har jag träffat en del som varit sjukskrivna länge innan ovanstående prover togs och de somatiska sjukdomarna började behandlas.

" Samtliga vårdgivare ska från början inge hopp genom att meddela att prognosen för tillfrisknande nästan alltid är mycket god. "
Oerhört viktigt! Hoppet kan göra stor skillnad.

" Viktigt är också att för personen centrala individer såsom t. ex anhöriga och arbetsgivare involveras i rehabiliteringen. "
Självklart har det stor betydelse för den sjuke om omgivningen har kunskap och förståelse eller inte.

" Den första kontakten med vårdcentralen är viktig! Patienterna befinner sig inte sällan i svår kris med nedsatt fysisk och psykisk funktionsförmåga. De har ofta skam- och skuldkänslor, ibland oro för begynnande demens."
Det här kan inte nog poängteras! Ett gott bemötande, information och utredning även av kroppsliga orsaker till att man mår så dåligt betyder mycket. Då kan man känna hopp och en viss trygghet i att man är i kompetenta och trygga händer, att det finns hjälp att få helt enkelt.

"Tidig,upprepad information till patienten om vad som händer i kroppen och hjärnan vid stress har visat sig vara av värde. Denne minns inte allt som sägs, men förstår att problemen är väl kända och möjliga att åtgärda.
Patienten kan då fokusera på att bli frisk istället för att oroa sig för framtiden.

Att inte förstå vad som händer med och inom en orsakar mycket oro och ångest. Det kan ta stor del av den lilla kraft som finns. Att få det förklarat samt få trygghet i att man får den hjälp man behöver frigör resurser för snabbare tillfrisknande.

"Behandlingssammanfattning
Minska belastningen, öka resurserna.
Skapa tillit, informera, stressavlasta, behandla depression och ångest, fysisk träning, psykoterapi samt övriga individualiserade åtgärder (exempelvis avspänning, stresshanteringsgrupp, sömnskola."


Man räknar också upp följande olika aktörer som är involverade i rehabiliteringsprocessen och punktar upp deras olika ansvarsområden. Viktigt anser jag eftersom det ofta uppstår frågetecken här!
Individen
Hälso- och sjukvården
Arbetsgivaren
Försäkringskassan
Arbetsförmedlingen
Kommunen

En synnerligen viktigt del i skriften handlar om prevention. Här ställer man frågor om vad olika aktörer kan göra. Vad kan individen själv göra, vad kan man åstadkomma på arbetsplatsen, vad kan göras inom familjen, vad kan göras på samhällsnivå?"

Jag kanske ska tillägga att det är jag som har fetat stilen på ett par ställen som jag tyckte var särskilt viktiga. Det finns naturligtvis mycket mer intressanta saker att läsa i vårdprogrammet men ovanstående var vad jag fastnade för just nu. Den som vill veta mer kan beställa programmet hos:
monica.runnquist@vregion.se

/Kia

tisdag 8 april 2008

Har besökt FUSiG i Göteborg!

Igår morse tog jag tåget till Göteborg. Jag bara älskar tågresor för det är så härligt att bara sitta och titta ut på landskapet som glider förbi. Det är rogivande.
Väl framme i Göteborg blev jag hämtad på stationen och vi åkte till FUSiGs kontor och åt lunch (mmmmm!) och pratade. Det här var första men absolut inte sista gången vi sågs och vi hade massor att prata om.
Vi tog en tur till havet,promenerade runt och tittade på den vackra vyn, solen sken och det var helt underbart!
Därifrån åkte vi sedan till ISM (Institutet för Stress Medicin) och fick en presentation av Västra Götalands Regionala vårdprogram för Utmattningssyndrom. (Jag skriver mer om detta under särskild rubrik senare)
Efteråt hann vi med lite mer diskussioner om informationsutbyte och samarbete mellan FUSiG och DUFiS och det kommer bli mer av sådant i framtiden!
Jag vill verkligen varmt tacka för det fina omhändertagandet jag fick av FUSiG under mitt Göteborgsbesök! Det var en härlig dag. Jag hoppas vi kan få till det lika fint när ni kommer upp till Stockholm i maj.
/Kia

fredag 4 april 2008

Stockholms regionala vårdprogram för stressrelaterad psykisk ohälsa

Idag var May Blom från Centrum för vårdutveckling, medicinska program och kunskapsstöd hos oss på DUFiS och talade om det regionala vårdprogrammet för stressrelaterad ohälsa. En av medlem ordnade denna föreläsning vilket vi tackar för!
Det var nämligen mycket intressant.

Vi fick en liten lathund där kärnpunkterna i programmet finns. En utmärkt skrift och ett behandlingsprogram som ser mycket bra ut. Bara det finns resurser att följa det också!
Bland det bäst tyckte jag var att man också ser till det förebyggande arbetet.

Vårdprogrammet ska vara ett stöd för husläkare och andra som möter patienter med stressrelaterad psykisk ohälsa. Det ska vara ett kunskapsstöd och bidra till mer enhetlig behandling.

Programmet är naturligtvis även ett stöd för den som är sjuk. Här kan du se vilka provtagningar som ska göras för att utesluta somatiska sjukdomar, vilka behandlingar som rekommenderas och så vidare.

Lathunden eller hela programmet kan beställas på informationsmaterial.lsf@sll.se

Du kan också läsa på webben.
Under rubriken psykisk ohälsa kan du läsa om Stockholms vårdprogram för stressrelaterad ohälsa, klicka här . Hit kan du också hänvisa din doktor om h*n missat att läsa.
/Kia

Riksdagsprotokoll om rehabkedja

Jag fick idag en påminnelse av en DUFiSmedlem (tack!) om den proposition om "reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång till arbete" som regeringen lämnat.
Jag började läsa i riksdagsprotokollet och tyckte nedanstående diskussioner var intressanta.
De finns rätt långt ner.

14 § Svar på interpellationerna 2007/08:465, 467 och 474 om rehabiliteringskedja

15 § Svar på interpellationerna 2007/08:466 och 513 om rehabiliteringskedjan och jämställdheten
16 § Svar på interpellation 2007/08:494 om utredning av helhetssyn och arbetslivstrygghet

Katastrofal kroppsfixering

Anna Larsson skriver i Svenskan om kvinnors kroppsfixering.

Det är inte det att man tycker att man är värdelös. Men kroppen skaver mot jaget. Det går inte ihop.

Och hur skulle det kunna det? När det växer stabbigt hår på benen, som enligt alla skönhetsråd ska vara släta – och lena (hur nu det ska gå till när det vanligaste resultatet av hårborttagning är infekterade hårsäckar). När magen rullar ut i trippelringar när man sätter sig ned, fast den på modellerna är platt som en pannkaka (eller stavas det Photoshop?). Och när brösten inte alls står rakt ut utan mer liknar två vändstekta ägg trots att man inte ens ligger på rygg.


Jamen visst förstår vi alla att skönhetsidealen är absurda!Men de är ändå svåra att hålla ifrån sig. Särskilt som vi om och om igen blir bankade i huvudet med dem. Nu börjar även kraven på männen att putsa, ansa hår och fixa med sitt utseende öka.

Utseendefixeringen och skönhetsidealen orsakar mycket stress och elände. Och det ÄR svårt att hålla ifrån sig. Men jag tycker vi måste försöka.
En människa är så mycket mer än sitt utseende.

/Kia
Andra bloggar om detta ämne:
Pimlis blogg

onsdag 2 april 2008

Lars-Erik Uneståhl om boken Lev Livet Levande

Oj så glad jag blev när jag fick nedanstående av Lars-Erik! Jag bara måste lägga ut det här också! Jag menar ifall ni missade det på de andra ställena. ;-)
/Kia


Bokens sista citat kan tolkas så att boken inte är skriven för andra utan utifrån känslan av att ”hjärtat sjunger” Detta gör dock boken ännu mer läsvärd för andra inte minst därför att hjärtats sång mera handlar om möjligheterna än om problemen.
En ”läsvärd” bok ger mera än igenkännandets gemenskap, där ”sådan är jag också syndromet” sällan leder till förändring. Att veta ”var jag var och är” är naturligtvis mindre viktigt än att veta vart jag ska.
I boken finns därför många nyttiga råd och tips för att må bättre och nå en högre livskvalitet men innehåller också coachingens tänkesätt, där förmågan att ställa de rätta frågorna ofta är viktigare än svaren. Coachingen är ju också handlinsinriktad och bygger på ”action learning” och ”learning by doing” och författarna påpekar också att man inte kan ”läsa” sig till ett bättre liv utan att de livsförbättrande aktiviteter som föreslås måste provas, praktiseras och tränas för att ge effekt.

Lars-Eric Uneståhl, Fil.Dr
Rektor för www.slh.nu

tisdag 1 april 2008

Antistressmanifestation ikväll

Ikväll genomförs en antistressmanifestation på Centralen. Nedan saxar jag lite ur mejlen jag fått. Kolla också på filmen och delta du med!
/Kia


FRYS MED VÄRLDEN I 5 MINUTER!
"Under 5 minuter i stillhet hinner du tänka massor, men i vanliga livet försvinner samma 5 minuter obemärkt förbi. Ta en paus. För en tanke. För dig själv. För mänskligheten eller planeten. Kom till Centralstationen, Stockholms kanske stressigaste plats och frys i en position kollektivt i fem minuter kl 18.00 den 1 april. Gör det som en kollektiv antistresshandling eller som en lekfull händelse. Tillsammans med personer över hela världen. Samtidigt."


För mer förståelse om vad det hela handlar om se här .


Instruktioner
Vi kommer att ha en uppsamling utanför huvudingången fram till 17.50 och därefter går vi in och genomför det hela (man måste naturligtvis inte vara med på uppsamlingen om man inte vill). Om du inte redan har tänkt ut vilken ställning du tänker inta så är det dags att sätta fart. Vi uppmuntrar alla att göra något speciellt, bara fantasin sätter gränser! (klyschor är bra användbara ändå)

Alla får själva hålla reda på när klockan är 18.00 och 18.05. Vårt tips är att synka mobilen och sätta på alarm med bara vibrator.

Det här är stort, kom och antistressa eller bara ha kul!

Anna Engström & Henrik Norström

Eventet i Stockholm:
http://www.facebook.com/event.php?eid=22476864440&re