Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

måndag 15 mars 2010

KBT medicin mot ryggvärk

KBT (Kognitiv Beteende Terapi) hjälper mot ryggvärk visar en ny undersökning skriver DN

De flesta får någon gång under livet ryggvärk och för majoriteten av de drabbade går det ganska snart över. Men för ca 15 procent blir besvären långvariga.

I studien lärde terapeuten deltagarna olika tekniker att hantera och förhålla sig till smärtan. Fysisk träning var en omöjlig tanke för många, men terapeuten lärde dem att komma över rädslan för smärta.

Efter ett år upplevde 60 procent av dem som hade fått kbt att de mådde mycket bättre, jämfört med 30 procent bland kontrollgruppen.

KBT i samband med träning ger bra resultat. Särskilt om de sätts in snabbt.

Ju tidigare den drabbade får behandling desto snabbare kan hon eller han komma tillbaka till jobbet, säger forskaren Pernilla Åsenlöf i DN.

Smärta leder lätt till rädsla och spända muskler vilket leder till mera smärta och oro och den onda cirkeln är i full gång. Att den bryts så snabbt som möjligt är förstås viktigt. Samt att se människan som den komplexa helhet hon är. Hjälp till självhjälp är ofta det mest verksamma, oavsett problem.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: