Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

lördag 13 september 2008

Grönska - en mänsklig rättighet?

Att få vara ute i grönskan, andas frisk luft och höra fågelsång och vindens sus i träden borde vara en rättighet. DN skriver om en av landets största terapeutiska trädgårdar för äldre som finns i Hällefors. Trädgården ger möjlighet för de äldre att komma ut, få stimulans sinnen och minnen, träffa andra, hjälpa till samt koppla av.

Så här borde alla få ha det! Gamla, unga, friska, handikappade. Alla behöver vi vackra och lugna platser att njuta av. För oss som är friska och raska finns alltid möjligheten att ta sig ut i naturen. För den som är i behov av hjälp med transport och assistans kan det bli svårt att ta sig ut i skogen.

Tänk om det fanns vackra, genomtänkta trädgårdar på många ställen? Och då särskilt nära sjukhus, äldreboenden, gruppboenden, dagis, dagcenter och så vidare.

Arbetsterapeuten Ywonne Westerberg som intervjuas i DN säger att naturens läkande och helande kraft är stor. Det visar både forskning och klinisk erfarenhet.

"- De som deltar i aktiviteter kopplade till natur och trädgård får en lägre stressnivå och återhämtar sig snabbare. Att ha tillgång till en bra utemiljö borde vara en mänsklig rättighet, säger Yvonne Westerberg. "

Och vem har inte någon gång suttit och njutit av skönheten i det gröna rummet? För mig är det en nödvändighet att få göra det. Det får mig att känna mig levande, närvarande och jordad. Det ger lugn och perspektiv. Det ger liv.

Planera in mer grönska och vackra planteringar! Vi behöver det!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: