Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

lördag 7 mars 2009

KBT förstahandsalternativ enligt Socialstyrelsen

Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer ska KBT användas i första hand vid behandling av lindrig och måttlig depression. När det gäller lindrig depression kan det till och med räcka med bara internetbaserad terapi.
KBT ger ett bättre långsiktigt resultat än medicinering. Det beror på att de som fått KBT får färre återfall. Själv tror jag att skillnaden beror på att den som fått terapi har fått strategier och verktyg för att hantera livet till skillnad mot den som bara fått medicin.

KBT ger inte några biverkningar till skillnad mot antidepressiv medicingering konstaterar Socialstyrelsen.

Tyvärr saknas idag utbildade terapeuter.
"Nu måste varje landsting och region analysera nuläget för att ta ställning till i vilken takt det är möjligt att genomföra det vi rekommanderar om KBT-behandling, säger Lena Weilandt, enhetschef på Enheten för nationella riktlinjer på Socialstyrelsen.

Någon tidsram för när utbyggnaden ska vara klar finns dock inte i nuläget. Förslaget ska nu ut på remiss bland kommuner och landsting"
skriver
Svenskan
Att det inte finns någon tidsram innebär väl troligen att många kommer att få vänta alldeles för länge innan de får KBT. Vilka alternativ kommer de att få under tiden?
/Kia

2 kommentarer:

KBT Psykolog i Malmö sa...

Hej

Man kan ju konstatera att det hänt lite grand, men inte mycket sedan det här inlägget kring Socialstyrelsens beslut skrevs.

Vissa satsningar ser vi men i det stora hela helt för litet, vilket som du beskriver, var och en som har behov och mår dåligt inte kan kontrollera.

Bra blogg i övrigt

Kia Mundebo sa...

Jo, precis som anat tar det tid...