Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

söndag 8 mars 2009

Mindfulness och medmänsklighet

Svenskans serie om Moderna meditation har kommit med två nya intressanta artiklar. (Jag skrev om del 1 för några dagar sedan) . I del 2 blir terapeuten Lill Persson Jarl på Stressmottagningen på Danderyd intervjuad. Hon har mött många stressjuka som deltagit i mottagningens program där man bland annat erbjuder mindfulness. Bara för att saxa några högintressanta citat:

"Med mindfulness kan man lära sig att få distans till sig själv, notera vad som händer inombords och ta emot det som kommer, oberoende av vad det är. Det blir början till att komma ur sina tankefällor och kunna göra medvetna val"

"– Vi tillhandahåller en flytväst. Om man kan vara kvar på ytan får man snart en mer accepterande attityd, och det blir okej att de svåra känslorna kommer. Man befinner sig i stället i stormens öga – och inser att där är det lugnt."

"Hittar man ömheten och medkänslan med sig själv, får man också medkänsla med andra."


Här finns många godbitar att hämta för den stressade och/eller den som har många negativa tankar och känslosvall. För alldeles för många går runt med en obarmhärtig inre kritiker som aldrig kan få nog. Många är dessutom så vana vid det att de inte ens reflekterar över att det skulle kunna vara annorlunda. Det kan det - läs och begrunda!

Del 3 handlar om en person som gått igenom programmet och hur han tycker att det hjälpt honom. Något som han noterade i Stressrehabgruppen:

"– Alla var vi någon annanstans, i dåtiden eller i framtiden. Vi oroade oss för att vi skulle möta ­någon, få klart något i jobbet eller bara åka och handla. Vi funderade på saker vi egentligen inte kunde göra något åt. Man kan inte påverka det som varit, och inte det som ska komma.

Johans inställning i dag är att låta dåtid och framtid vara, ­acceptera nuet som det är och ”inte grotta runt”. Det betyder att försöka undvika att värdera saker i dåligt och bra, utan ta tag i situationerna när de kommer och lösa det som måste lösas då."


Mindfulness är en utmärkt metod för att stilla sig. Acceptans och tålamod är något jag, liksom många andra, ofta behöver träna på. Livet brukar ge många möjligheter till träning! ;-)
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: