Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

onsdag 20 januari 2010

Rydbergs råd - reformera och rehabilitera

Birgitta Rydberg, folkpartistiskt landstingsråd, har skrivit en debattartikel i dagens DN där hon pekar på vikten av samordning och rehabilitering för att få människor friska och arbetsföra igen.

"Det ursprungliga Finsam – samverkan mellan landsting och Försäkringskassan – måste förverkligas i fullformat och få minst 10 procent av sjukpenningresurserna. Då kan vi snabbt använda pengarna till aktiv rehabilitering i stället för passiv sjukskrivning – utan att bryta arm om vems budgeten är. Efter denna reform är det dags att lägga över ansvaret för sjukförsäkringen på landstingen och få en helhetssyn på sjukdom, rehabilitering och arbets­marknad"

För att citera en känd stressforskare på ett ungefär: Resursfördelningen bör ske via hängrännor, inte stuprännor. Då kan man undvika Svarte Petterspel som drabbar de sjuka.

"Sjukförsäkringen behöver en brygga inte bara till arbetsmarknaden utan först och främst till vården för snabb och rätt rehabilitering – oavsett om den sjukskrivne sedan kan gå tillbaka till sitt gamla jobb, eller behöver söka sig nya arbetsuppgifter."

Snabbt insatt rehabilitering är ett nyckelord i det hela! Att gå sjukskriven utan hjälp är oerhört destruktivt och brukar inte få folk att känna sig friskare.

Läs Birgitta Rydbergs debattinlägg, det var mycket intressant.

Själv måste jag lägga mig innan jag slocknar i soffan...natti

/Kia


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: