Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

onsdag 20 augusti 2008

Bergetrehab ger hjälp att leva - inte bara överleva

Till hösten startar en ny rehabilitering- Bergetrehab - som Christer Sandahl och Patricia Tudor- Sandahl tagit initiativet till. Jag tilltalas mycket av den av tre orsaker:

För det första ger man en bra beskrivning av helhetssyn och verkar ha det som ledstjärna. Man beskriver bland annat fyra aspekter som bör vara i balans inom oss:
1. Naturvärlden/Fysisk dimension
2. Den sociala världen/Social dimension
3. Den privata världen/Psykisk dimension
4. Idealvärlden/Andlig dimension

" Det handlar om att finna tillbaka till sig själv och gå till botten med grundläggande existentiella frågor."

För det andra har denna helhetssyn förstås inverkan på hur programmet ser ut.
Man får:
- samtal med en psykolog och en psykiatriker före vistelsen i Rättvik
- Terapi enskilt och i grupp
- Workshops med bild, musik och kroppsmedvetande
- Fysisk träning, meditation och yoga
- Naturterapi
- Upp till tio uppföljningssamtal, inklusive möten med arbetsgivare om så önskas, efter genomfört rehabiliteringsprogram


För det tredje innebär den att man bor och befinner sig i den läkande miljön på Berget i 6 veckor. God och vällagad mat serveras och man får stöd att hitta en bra dygnsrytm.

Själv tycker jag att det låter helt underbart på många sätt. Framförallt för att man ser till hela människan och för att man får en chans att komma bort från sin gamla miljö. Som kan vara fylld av gammalt skräp, gamla nedbrytande tankar och mönster. Men också fylld av "måsten". Måsten som ibland innebär att större delen av energin går dit; måste laga mat, måste diska, måste serva resten av familjen, måste städa osv.

När det gäller helhetssyn finns det nog få ord som är så missbrukade inom vård och rehabilitering. För ofta finns varken tid, tanke, metod eller resurser för någon helhetssyn. Fast i varje glättad broschyr och beskrivning förekommer ordet, även om det inte förekommer i praktiken, i verkligheten.
På Bergetrehab låter det i alla fall som om det det är just helhetssyn som de tänker tillämpa. Vilket glädjer mig mycket.

Först omgången börjar nu i höst. Deltagarna är redan klara och programmet fullt. Nu i första omgången blir det bara 10 deltagare, i följande omgångar blir det 16. Första omgången kommer att utvärderas genom ett forskningsprojekt vid Karolinska Institutet. Framledes är det tänkt att det ska gå två program om året, ett på hösten och ett på våren. Rehabiliteringen finansieras vanligen av arbetsgivaren.

Synd att så få har möjlighet att få den här hjälpen. Jag tror det är förskräckande många som skulle behöva gå igenom ett sånt här program. Både än så länge friska och de som blivit sjuka. Många människor behöver tid och hjälp att stanna upp för att hitta sig själva och sin livsmening. Jag önskar att alla fick den möjligheten.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: