Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

söndag 31 augusti 2008

Höstens hetaste föreläsningar - all info här!

Här får du all info om alla föreläsningar som är på gång. Boka in datumen redan NU!
Jag kommer förstås att påminna när det närmar sig.
Hoppas vi ses där!
Kia

Föreläsare till Stresserien 25/9

Stressa rätt! – och finn balans i tillvaron.

Vad är stress och hur påverkar det oss fysiskt och psykiskt? Varför blir människor sjuka av stress? Dan Hasson berättar om stressreaktioner och hur de yttrar sig i vardagen. Du får lära dig hur hjärnan fungerar och hur du kan ”lura” den. Du får också konkreta råd om stresshantering och om hur du kritiskt kan granska stress och sömnråd. Om du lär dig stressa rätt mår du bättre, får ökad prestationsförmåga och sist men inte minst ökad livskvalitet.
Dan Hasson är författare och forskare vid Karolinska Institutet och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet

Från utbränd till framgångsrik
Här får du inspiration och strategier att ta dig ur det som kan upplevas som ett mörkt hål. Sanna Ehdin berättar utifrån sina egna erfarenheter av "väggen" och ger konkreta råd för hur du kan höja energin, må bättre och få ut mer av ditt liv. Fokusera på att stärka det friska, hitta glädjen och släpp fram din inre kraft. De små stegen ger de stora resultaten, och bara du kommer och lyssnar på föreläsningen tar du ett stort steg i rätt riktning! Ett tillfälle att få inspiration, igenkänning och kraft.
Sanna Ehdin, doktor i immunologi, föreläsare och författare till åtta böcker.
_______________________


Föreläsare till stresserien 28/10

Sömn och stress

Torbjörn Åkerstedt berättar om hur sömnen ser ut och vilka styrmekanismer den har. Vad händer med sömnen när man stressar? Hur kan sömnstörningar påverka hälsan och vilka effekter har behandling mot sömnproblem. Sist men inte minst får du veta vad du själv kan göra för att få bättre sömn.
Torbjörn Åkerstedt professor vid Karolinska Institutet och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet

Öka din självkänsla – säg ja till dig själv
Det är svårt att få ihop alla delar i livet om man går omkring med en inre känsla av att inte duga. Vem är du och vad vill du egentligen? När du vet det är det lättare att säga nej till fel saker och ja till rätt.
Nina Jansdotter är beteendevetare, karriärcoach och författare till en rad böcker inom personlig utveckling exempelvis Självkänsla på jobbet och nyutkomna Minska din oro öka ditt lugn. Hon är även delägare i populära sajterna Livshandboken.se och Härliga.se
_________________________________


Föreläsare till stresserien 27/11

Stressjukdomar – hur de kan behandlas och förebyggas. Sjukskrivningsläget i Sverige.

I föreläsningen diskuteras hur utmattningssyndrom och andra stressrelaterade sjukdomar uppkommer, och hur de kan behandlas och förebyggas. De biokemiska förändringar som de har funnit vid utmattningssyndrom kommer att beskrivas. Sjukskrivningsläget i Sverige och de sannolika konsekvenserna av de ändrade lagreglerna kommer också att diskuteras.
Åke Nygren är emeritus professor i personskadeprevention vid Karolinska institutet, och har forskat kring prevention och rehabilitering efter trafikskador och de stora folksjukdomarna. Marie Åsberg är emeritus professor i psykiatri vid Karolinska institutet och har forskat kring depressionssjukdomar och suicidalitet. Tillsammans har de sedan 1998 forskat kring utmattningstillstånd och utbrändhet.


Tid för förändring
Vart är jag på väg och är det verkligen dit jag vill gå? Vad är viktigt i mitt liv och vad är bisaker? Frågor kring existens och livets mening väcks ofta i samband med kris. Det ger en möjlighet att mogna som människa. Men det tar tid.
Patricia Tudor – Sandahl är fil dr i pedagogik, leg psykolog, leg psykoterapeut och författare

Detta gäller för samtliga föreläsningar i stresserien :
- föreläsningstid 13.30-17.00 med en halvtimmes fikarast.
- inträde 80 kr endast kontant betalning!
- biljetter säljs dagen före kl 11-19 samt föreläsningsdagen 10-13.30 (om det finns några kvar!) på nedre planet i ABF-huset på Sveavägen 41.
- vid varje föreläsning säljs böcker till specialpris – obs endast mot kontant betalning!


_____SLUT STRESSERIEN I Z-SALEN_____FÖRELÄSNING PÅ ABF SVEAVÄGEN I NOVEMBER
Livsbalans. Minska stressen – öka livsglädjen!

Att förändra små saker i vardagen kan ge stora skillnader i livskvalitet Med hjälp av livsstil, avspänning, strategier för stresshantering och nytänkande går det att få ett mer balanserat liv. Som medförfattare till boken ”Lev Livet Levande” har Kia förmedlat kunskaper och erfarenheter som hjälpt henne från stressjukdom till livsbalans. Under föreläsningen får du prova på några enkla avspänningsövningar.
Kia Mundebo är beteendevetare, fil mag samt ICC-certifierad coach.
Tisdagen 4/11 kl 18.00- 19.30
Plats ABF, Sveavägen 41
Inträde 50 kr


FÖRELÄSNINGAR SOM DUFIS ORDNAR PÅ SÖDERGÅRDEN

Ta plats med retorikens hjälp!

Att prata inför folk är något som stressar de flesta.
Här får du tips och tankar om hur du kan ta plats och våga prata mer och inför fler.
Ge dig själv chansen - Ingen tackar dig om du är tyst!
Föreläsare är Erika Carlén, Retorikkonsult, pedagog och
kursledare på Södertörns Högskolas sommarkurs i retorik för talängsliga.

17/10 kl 11.00-12.30
Inträde: Gratis för medlemmar i DUFiS, 50 kr för övriga
Plats: Södergården, Götgatan 37Jag var alltid tvungen att vara så snäll och duktig
Britt Bragée är sjukgymnast, gestaltterapeut, feldenkraispedagog och doktorand. I sin forskning om utbrändhet och psykosomatik har hon bett sina patienter berätta hur de själva ser på varför de blivit sjuka. Genomgående berättar de att de känt krav båda från andra och från sig själva på att vara "till lags" så att andra ska bli nöjda. Detta även om det kokar av ilska inombords, och de till slut märker att kroppen far illa av det. Hur kan det bli så för vissa, medan andra klarar av krav utan att ens verka bli påverkade? Britt berättar om sina resultat och vilka konsekvenser de får för hur man ska kunna komma tillbaka efter utbrändhet. Hon vill också gärna höra dina erfarenheter och idéer.
14/11 kl 11.00-12.30
Inträde: Gratis för medlemmar i DUFiS, 50 kr för övriga
Plats: Södergården, Götgatan 37

Inga kommentarer: