Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

tisdag 26 augusti 2008

Hindra hälsohetsen

Den som lider av ortorexia nevrosa är fixerad vid träning och hälsosam kost. I DN finns idag en artikel om sjukdomen. Ofta ser de drabbade friska och hälsosamma ut och tror själva de kan mycket om kost och motion. Problemet är att de tränar för mycket och äter för lite. Allt som kan uppfattas som onyttigt utesluts ur kosten. Med tanke på alla dessa larmrapporter om än det ena och än det andra blir det väl ganska lite kvar som är både säkert och nyttigt att äta.

Artikeln får mig att tänka på två viktiga saker:
1. Det är inte alltid det går att se på en människa om hon är sjuk. Däremot kan man se ohälsosamma beteenden om man står personen nära. Då ser jag det som viktigt att försöka prata om det oavsett om det gäller arbetsnarkomani, stress, mycket träning eller något annat.
2. Lagom är bäst. Att göra saker i rimliga mängder är hälsosamt. Arbeta, motionera, umgås etc. Allt är bra och behövs - men inte i vilka mängder som helst! Ordet lagom må vara lite trist men faktiskt sunt och användbart att tillämpa.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: