Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

onsdag 14 november 2007

I DN:s artikel där Maria Larsson förespråkar utredning av alla självmord står också om nollvision för självmord.

Nollvision är bra att sikta mot och säkert går det att få ner självmordsfrekvensen ytterligare. Genom att utreda varje självmord kan man förmodligen hitta flera vägar att hjälpa människor. Hjälpa dem INNAN det gått så långt att de inte ser någon annan utväg än döden.

Jag undrar hur många som på ett eller annat sätt sökt hjälp av vården men inte fått någon. Jag har hört alldeles för många hårresande historier om sådant. Frågan är väl också hur många som inte ens sökt hjälp efter att ha hört just sådana historier?

/Kia

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nollvision på detta området är en utmärkt idé som borde ha kommit på tal mycket tidigare. Jag skulle gärna se att man flyttar fokus och helt lägger trafiknollvisionen eftersom den helt har förlorat proportion. Man säger att liv inte kan mätas i pengar . Idag gör staten mångmiljoninvesteringar (miljard?) i vägsäkerhet, där vägverket räknar med att vi kanske sparar ett tiotal liv. Dessa pengar skulle tveklöst ge mångdubbelt större effekt på andra områden.
Vi har en mycket god trafiksäkerhet, flytta fokus till att reformera den psykiatriska vården!

Kia Mundebo sa...

Intressant förslag! Undrar hur många liv som skulle sparas på det? Och hur mkt livskvalitet till hur många människor man skulle kunna få?
Kia