Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

onsdag 21 maj 2008

40 00 förlorar ersättning enligt FK

Svenskan skriver att enligt Försäkringskassans beräkningar kommer 40 000 personer bli av med sin ersättning. FK räknar med en kostnadsminskning på 17 miljarder de närmaste åren.
"Just nu är drygt 187 000 personer sjukskrivna och cirka 541 000 personer förtidspensionerade, enligt Försäkringskassans maj­redovisning. År 2011 kommer de sjukskrivna minska med cirka 60 000 och de förtidspensionerade med 90 000, enligt Försäkringskassans nya beräkningar.

En hel del kommer att beröras av de förändringar regeringen genomför (se nedan). Av förtidspensionärerna har till exempel runt 80 000 tidsbegränsade ersättningar. Den ersättnings­formen tas bort i sommar och de som har tidsbegränsade ersättningar fasas ur systemet fram till 2012."


"Ungefär 30 000 av dem som har tidsbegränsad förtidspension idag beräknas bli utan ersättning när deras period löper ut. Och vi uppskattar att runt 10 000 inte får någon ny ersättning när deras sjukpenning nått slutpunkten den första januari 2010, säger Jon Dutrieux, försäkringsanalytiker på Försäkringskassan, som genomfört beräkningen."

Frågan jag ställer mig är naturligtvis vad som händer med alla dessa människor? En del har hunnit bli friska men resten? Blir de hänvisade till att söka socialbidrag? Eller att leva på sin partners inkomster om man har det alternativet? Blir de friskare av det?

Curt Malmborg säger i artikeln:
"Oavsett konjunktur är det tufft på arbetsmarknaden och en hel del av dem som berörs behöver sannolikt extra insatser. Därför bör delar av det överskott som uppstår fram till 2011 gå till någon form av insatser, säger Curt Malmborg"

Den som inte är minst hundra procents arbetsför lär väl behöva extra insatser från samhället. Med det höga tempo som råder på de flesta arbetsplatser idag är det många som inte orkar. Vad gör vi med alla dem? På vilken arbetsplats finns det utrymme för personer som inte presterar fullt ut? Det borde finnas på alla!

Här står om de nya reglerna i sjukförsäkringen. Med tanke på att många stressjuka hittills fått vänta mycket lång tid för att få rehabilitering (vissa har inte har fått någon alls) och att stress tar tid att läka ut så räcker sjukskrivningstiden inte till. Många kommer troligen bli utförsäkrade. Bättre och snabbare rehabilitering är ett måste! Och den borde finnas INNAN man ändrar reglerna i sjukförsäkringen.
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: