Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

torsdag 1 maj 2008

Tanken är värst

Idagsidan i Svenskan har många bra artikelserier. Den jag länkar till här tycker jag var mycket läsvärd.
Del 1 heter Sluta grubbla
Några små smakprov ur den kommer här:
... vår tendens att undfly psykisk smärta, tankar och känslor som gör ont inom oss. Den är visserligen naturlig. Om det är något i den yttre världen som besvärar oss –smuts, brand, fiender – ser vi till att med hjälp av vår tankeförmåga bli kvitt det besvärliga. När vi tillgriper samma strategi för psykisk smärta går det galet."

Ju mer man försöker undvika jobbiga tankar och känslor desto starkare blir de!

"Tankebortträngning är bara en av metoderna vi tar till för att dämpa, minska, kontrollera eller motverka svåra tankar och känslor. Att röka, hälla i sig öl eller vin, zappa framför teven eller surfa planlöst på internet, städa minutiöst, träna maniskt, skära sig ­eller att skälla ut sin partner är andra vanliga sätt. Tyvärr minskar inte vårt lidande därigenom, oftast ökar det."

Det här känner jag tyvärr igen och säkert många med mig.

Övriga avsnitt:
Del 2 Fly smärtan gör ont
Del 3 Ändlöst ältande när tanken spelar tennis
Del 4 Du är inte dina tankar
Del 5 Livet är nu!

Alla delarna är bra men jag fastnade speciellt för del 5 där Echart Tolle intervjuas. Kanske för att jag läste hans bok "Lev livet fullt ut" när jag mådde riktigt dåligt och var sjukskriven för stress. Boken gav mig en aha-upplevelse som ledde mig in på nya friskare spår.
Jag förstod att jag inte är min tanke, att jag kan välja vad jag tänker och därmed vad jag känner. Livet är nu och lidandet finns oftast i tankar om det som varit eller orostankar för det som ska komma. Fördjupar man sig då i de tankarna missar man nuet och lider i onödan.
Vanans makt är stor och det kräver uppmärksamhet och övning att ändra vanor, men det går. Låt oss påminna varandra om att livet är NU!
/Kia

1 kommentar:

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra