Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

lördag 17 maj 2008

Utbrändhet - ett verktyg för självutveckling

Provocerande rubrik kanske någon tycker. Eller hoppfull, eller sann? Eller något helt annat. Jag har tagit den ur en artikel på Sunt Liv. Den handlar om etnologen Mia-Marie Hammarlin på Lunds Universitet som skrivit avhandlingen "Att leva som utbränd".

Hon har följt tre nätverk med utbrända, långtidssjukskrivna personer.
Vad många av de sjuka hade gemensamt var att de såg utbrändheten som ett verktyg för personlig utveckling
"Sjukskrivningen blir en chans att lära känna sig själv bättre.
– De upplever ofta att de lär sig att visa sig mer som de är, och att sätta gränser för vad de klarar av. Det har de nytta av när de kommer tillbaka i arbete, säger Mia-Marie Hammarlin."


Det tror jag vi är många som kan skriva under på!

"Mia-Marie Hammerlin menar att utanförskapet har en betydande del i sjukdomsförloppet och att förståelse för det kan hjälpa den sjukskrivna i processen att bli frisk."
Jag tror det ligger mycket i det. Att vara sjukskriven och marginaliserad, med en diagnos vissa inte tycker finns är inte bra för hälsan. Dessutom är det många som inte får någon rehabilitering, vilket ytterligare försvårar situationen.

Men visst är utbrändhet ett verktyg för självutveckling. Ett vasst verktyg som kan göra oerhört ont. Men det kan också mejsla fram nya sidor och tillföra många bra saker.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

3 kommentarer:

Tony sa...

Verkar vettigt tycker jag! Alla negativa känslor tror jag egentligen är varningssignaler. Signaler som betyder att vi borde göra något ÅT det. Inte bara försöka fly från känslorna, utan använda oss av dem.

Kia Mundebo sa...

Ja, negativa känslor kan vara skrämmande. Särskilt om man försöker fly. Men de är verkligen en bra drivkraft till förändring och personlig utveckling precis som du skriver.
/Kia

Ann-Sofie sa...

Utbrändheten startade helt klart ett nytt kapitel i mitt liv i alla fall. Om det inte vore för det totala avståndet jag själv behövde från omvärlden hade jag nog aldrig kommit så långt i min självutveckling som jag har nu.